Karayoluyla Mardin’den Erzincan İliç’e geçen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Genel Sekreter Av. Veli Küçük, Sayman Av. Gökhan Bozkurt, Yönetim Kurulu üyeleri Av. Nizan Dilek ve Av. Ali Bayram ile Başkan Danışmanı Av. Dr. Kasım Akbaş’tan oluşan heyet, ilk olarak İliç Adliyesi önünde kendilerini karşılayan Erzincan Barosu Başkanı Av. Adem Aktürk, Yönetim Kurulu üyeleri, Erzurum Barosu Başkanı Av. Talat Göğebakan ve avukatlarla bir araya geldi. Baro Başkanı Aktürk’ün gün içerisinde adliyede ilgili makamlarla yaptığı görüşmeler hakkında TBB heyetini bilgilendirmesinin ardından hep birlikte İliç Çöpler Mevkii’nde kurulan kriz merkezine geçildi.

TBB Başkanı Sağkan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve destek için orada bulunan Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Kriz merkezinin çıkışında, aralarında yeğeni göçük altında bulunan İliç Belediye Başkanı Mustafa Gürbüz’ün de yer aldığı mağdur ailelerle bir araya gelerek geçmiş olsun dileklerini ileten TBB Başkanı, daha sonra basın açıklaması yaptı. Sağkan şunları söyledi.

“Öncelikle içeride Sayın İçişleri Bakanımızla ve Sayın Valimizle görüştük. Hem geçmiş olsun dileklerimizi ilettik hem de sürecin işleyişine ilişkin bilgi aldık. Bugün önceliğimiz 9 işçimizin, dokuz canımızın sevdiklerine bir an önce kavuşabilmesi. Buna ilişkin çalışmaların devam ettiği bize ifade edildi. Ancak aynı zamanda bu yığının yeraltı sularına karışarak daha büyük bir alana zarar vermemesi bakımından da çalışmalar yürütüldüğü ifade edildi. Bir hukuk kurumu olarak bizlerin diğer önceliği ise adaletin tesisi ve hukukun işlemesini sağlayabilmek. Bunun için çaba gösteriyoruz.

İçeride kriz masasında ciddi bir çalışma yürütüldüğünü gördüğümüzü ifade edebilirim. Ancak bugüne gelene kadarki süreci ayrıca değerlendirmek gerekiyor. Çünkü İliç’teki bu maden kazasına, kaza diyemeyiz. Bu kadar göz göre göre gelen bir olaya kaza denilemez. Maalesef bugüne kadarki bütün uyarıların, Türkiye Barolar Birliği’nin bizzat 14 Nisan 2022’de kamuoyuyla paylaştığı açıklamaların yok sayılmasının bugün çok acı bir sonucunu yaşıyoruz.

Biz yaptığımız açıklamada ikinci kapasite artışına ilişkin olumlu ÇED raporunun bilimsel gerçeklikle bağdaşmadığını ve bunun çok büyük felaketlere sebebiyet verebileceğinin özellikle altını çizdik. Bu uyarımızdan yaklaşık iki ay sonra bir siyanür sızıntısı gerçekleşti. O zaman da tekrar bu bölgeye dikkat çektik ve İdare Mahkemesinde devam etmekte olan yargılamalara müdahil olduk, idarenin yapığı hukuksuzluğa yargının dur demesi gerektiğini söyledik. Ancak yürütmenin durdurulması talepleri ve esasa ilişkin talepler ilgili Mahkeme tarafından reddedildi.

Gelinen süreçte maalesef bütün bu uyarıların göz ardı edilmesi neticesinde bugün bu faciayla karşı karşıyayız. Siyanürle, burada, bu şartlar altında, bu coğrafyada bir altın madeni çalışması yapılmasının kaçınılmaz sonucunu yaşıyoruz. Ve bir karar verilmesi gerekiyor artık. Bu faciaların devam etmesini istemiyoruz. Üç ay sonra hiçbir şey olmamış gibi kaldığı yerden bu işletmenin devam etmesini istemiyoruz. O nedenle Türkiye Barolar Birliği olarak Erzincan Baromuzla ve tüm Barolarımızla beraber hem burada yürütülmekte olan ceza soruşturmasının en etkin şekilde takipçisi olacağız hem de bundan sonra tekrar bu tür faciaların yaşanmaması için muhakkak ki hem farkındalık çalışmalarını yürüteceğiz hem de hukuki anlamda elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz.

Erzincan Baromuz mağdur ailelerin avukatlık hizmetleri ile birlikte hukuki süreci yürütecek. Aynı şekilde Türkiye Barolar Birliği de bütün kapasitesiyle Erzincan Barosu’nun yanında, bu hukuk mücadelesini sürdürecektir.”

Açıklamasını “geçmiş olsun” dileğiyle tamamlayan Sağkan bir gazetecinin sorusu üzerine, delilerin karartılmamasının çok büyük önem arz ettiğini, bugüne kadar birçok soruşturmada yaşanan aksaklıkların, kovuşturma aşamasında etkin cezalar verilememesinin temel sebebi olduğunun görüldüğünü söyledi. Sağkan, “Bütün sorumluların yargı önünde hesap verebilmesi bakımından etkin ve şeffaf bir soruşturma yapılmasını bekliyoruz. Bunun takipçisi olacağız” dedi.