DENİZ ERGÜREL

Farklı markalar tarafından geliştirilen ve sayısız ilginç özelliğe sahip akıllı telefonların kullanımı giderek artıyor. Türkiye'de akıllı telefon kullanıcılarının sayısı ise 15 milyona yaklaşmış durumda. Akıllı telefonların en önemli özelliği ise bu cihazlar için özel olarak geliştirilmiş uygulamalar. 

Apple App Store'da ve Android Market'te kullanıcıların hizmetine sunulan uygulamaların toplam sayısı yüz binlerle ifade ediliyor. Bu uygulamalar sayesinde bankacılıktan sağlığa, lokasyon hizmetlerinden iletişime, oyundan eğlenceye sayısız ihtiyacımızı kolayca karşılayabiliyoruz. Diğer yandan bu uygulamaların sayısının artmasıyla birlikte kişisel veri güvenliği riski de giderek artmakta. Eğer kullanıcılar akıllı telefonlarına yükledikleri uygulamaların ne gibi özelliklere sahip olduğuna ve hangi verilere erişim izni verdiklerine dikkat etmezlerse tehlike büyük. Dünyaca ünlü güvenlik yazılımı üreticisi McAfee'nin hazırladığı bir araştırma mobil uygulamaların kullanıcılar açısından ne kadar çok ciddi riskler taşıdığını göz önüne koyuyor. Ama çoğumuz bu risklerin ne olduğunun bile farkında değiliz. 

McAfee'nin araştırmasına katılan kullanıcıların yüzde 97'si uygulamalara verilen izinlerin kendileri için ne gibi riskler taşıdığından habersiz. Oysa bazı uygulamaların nerelerde gezdiğinizi kaydeden GPS verilerinize sahip olması, adres defter bilgilerinize erişmesi veya mesajlarınızın içeriğini görmesi kişisel güvenliğiniz adına hiç de hoş olmayan sonuçlar doğurabilir. 

Özellikle Android kullanıcılarının akıllı telefonlarındaki uygulamaların güvenliğine çok dikkat etmeleri gerek. Çünkü Apple App Store'daki uygulamaların tersine Android uygulamaları önceden bir birim tarafından kontrol edilmiyor. Android uygulamalarını kullanmadaki sorumluluk daha çok kullanıcıda. App Store'daki uygulamalar ise yayınlanmadan önce çok aşamalı güvenlik testlerinden geçiyor ve tek bir merkezden kontrol ediliyor. 

McAfee araştırması bir başka ilginç durumu daha gözler önüne seriyor: Kullanım şartlarını ve uygulamalara verdiğimiz izinleri okumayı sevmiyoruz. Araştırmaya göre kullanıcıların yüzde 83'ü uygulamalara verdikleri izinlerin ne olduğuna dikkat etmiyor. Hatta kullanıcıların yüzde 42'si bu izinlerin ne olduğundan bile habersiz. 

Akıllı telefonlarımızdan bankacılık işlemleri ve alışveriş yaptığımızı düşündüğümüzde tehlike oldukça ciddi. Telefonumuza indirdiğimiz uygulamaların başımıza sorun açmaması için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var: 

* İndireceğiniz uygulamanın özelliklerini güvenilir kaynaklardan iyice araştırın, kullanıcı yorumlarını ve eleştirilerini okuyun. Eğer bir uygulama kullanıcılardan düşük not almışsa dikkat etmenizde yarar var. 

* Android uygulamalarınızı sadece güvenilir yerlerden indirin. Kaynağını bilmediğiniz ama sırf ücretsiz diye indirdiğiniz bir uygulama kötü niyetli yazılım içeriyor olabilir. 

* Uygulamalara ne tür izinler verdiğinize çok dikkat edin. Verdiğiniz izinleri iyice okumadan uygulamayı telefonunuza indirmeyin. Eğer indireceğiniz bir uygulama hiç alakası olmadığı halde adres telefonunuza veya konum bilgilerinize erişmek istiyorsa ortada riskli bir durum var demektir. 

*** 


Yeni iPhone ne zaman geliyor?
Akıllı telefon kullanıcılarının en çok merak ettiği konulardan birisi yeni iPhone modelin ne zaman tanıtılacağı ve yeni modelde ne gibi özellikler olacağı. Henüz Apple tarafından resmi bir açıklama yapılmış değil ama teknoloji dünyasından birçok isim 12 Eylül tarihinde yeni iPhone modelinin tanıtılmasını bekliyor. TechCrunch adlı web sitesinin verdiği bir habere göre ise ABD'de yeni iPhone'un satışına 21 Eylül'den itibaren başlanabilir. Çünkü ABD'nin en büyük GSM şirketlerinden Verizon, çalışanlarının 21-30 Eylül tarihleri arasındaki izinlerini iptal etti. TechCrunch editörlerine göre bu durum yeni iPhone modelini bekleyenler için önemli bir sinyal. Yeni iPhone'un özelliklerinin nasıl olacağı ise hâlâ gizemini koruyor. Beklentiler yeni iPhone'un daha geniş bir ekrana, daha hızlı işlemciye, daha kapasiteli pil gücüne ve daha küçük PIN bağlantısına sahip olacağı yönünde. Bekleyip göreceğiz. 



Zaman