Google, patentler hakkında çıkan kararla, Java’nın telif haklarını ihlal ettiğini öne süren Oracle’a yüklü bir tazminat ödemekten kurtulmuştu. San Francisco Bölge Mahkemesi’nde görülen davanın dünkü duruşmasında, Yargıç William Alsup, bu sefer API’lerin “Telif Hakkı Yasası” altında bedava kullanılabileceğine karar verdi.

Bu kararla, geçtiğimiz ay Java’nın 37 API’sinden sekizini lisans almadan kullandığı için suçlu bulunan Google için her şey 180 derece tersine döndü. Google, davanın neredeyse düştüğü anlamına gelen kararın ardından parti havasına girerken, Oracle’da tam bir şok yaşanıyor.

Java davasında gülen Android oldu



JÜRİ ÇIKMAZINI YARGIÇ ÇÖZDÜ

Oracle, Nisan ayında görülmeye başlayan davada, Google’ın Android işletim sistemi için Java’nın API’lerini izinsiz kullandığını öne sürmüş ve çıkan ilk kararla arama motoru devini zor duruma düşürmüştü. Ancak jürinin “adil kullanım politikası” konusunda kesin karara varamaması, mahkemeyi çıkmaza sokmuş ve Yüksek Mahkeme’nin yeni bir jüri ataması olasılığı doğmuştu.

Yargıç William Alsup, verdiği kararla bu olasılığı ortadan kaldırdı ve Oracle’ın çalındığını iddia ettiği API’lerin Telif Hakkı Yasası altında tüm kullanımlar için bedava olduğunu açıkladı. ABD’de, bugüne kadar API’ler hiçbir davada telif eseri olarak kabul edilmemişti. Böylece gelenek de bozulmamış oldu.

Alsup, verdiği kararın API paketlerinin her zaman lisans gerektirmeyeceği anlamına gelmediğini, ancak Google’ın kullandığı API’ler için lisans gerekmediğini belirtti.

API'leri izinsiz kullandı!

TAZMİNAT BEKLENTİSİ SUYA DÜŞTÜ
Alsup’un kararıyla, Oracle’ın patentlerin ardından büyük bir ümitle lehine karar çıkmasını beklediği 37 API ihlali suçlaması da sonuçsuz kaldı. Oracle’ın, böyle bir karar çıkması halinde önceden yapmayı açıkladığı gibi temyize gitmesi bekleniyor.

Oracle, Java’nın telif haklarının çiğnendiği suçlamasıyla Google’ı 2010’da mahkemeye vermişti. O yıl altı milyar dolar tazminat talep eden şirket, bu yıl beklentisini bir milyar dolara çekmişti. Bu ay içinde Java teknolojisini koruyan iki patentin ihlal edilmediği kararının çıkması, Oracle’ın yüksek tazminat hayallerini suya düşürmüştü. Şirket, API’lerden alabileceği az miktardaki tazminatı da büyük olasılıkla kaybetmiş görünüyor.

GOOGLE’DAN ZAFER AÇIKLAMASI
Oracle, altı hafta süren mahkemenin ardından en büyük kaybeden oldu. Dava sürecinde milyonlarca dolar harcaya şirket, Java kodlarının çalındığını ispatlayabilmek için Android’in 15 milyon satırlık kodunu inceledi. Oracle, analizinde sadece dokuz satırın Java’dan kopyalandığını tespit etti. Ancak bu kısım Android’den zaten çıkarılmıştı.

Alsup’un kararı, 2 Mayıs’ta Avrupa’da bir mahkemenin “API’lerin telif eseri kabul edilemeyeceği” kararını ABD’de desteklemiş oldu. Avrupa’daki mahkeme, API’lerin telif eseri kabul edilmesinin, “piyasada tekel oluşmasına” neden olabileceğini belirtmişti.

Google, elde ettiği büyük zaferin ardından açıklama yapmakta geç kalmadı: “Alınan karar, yazılımların gelişebilmesi için açık ve birbiriyle uyumlu bilgisayar dillerinin kullanılma prensibinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. İşbirliği ve yenilik için güzel bir gün.”




yenimedyaduzeni.com