Facebook'tan görülmemiş bir uygulama. Bundan böyle Facebook yönetimi kullanıcılarına, hesaplarının hükümetlerin gizli istihbarat ajanlarının radarında olduğunu anında bildirecek.

Facebook daha ciddi güvenlik önlemleri için harekete geçti.

Dünyanın en büyük sosyal medyası konumundaki Facebook, kullanıcılarını ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) ya da İngiltere Dijital İstihbarat Örgütü'nün (GCHQ) ajanları tarafından takip edildiğini anında göndereceği uyarı mesajla bildirecek.

'Devlet destekli aktörler' adına çalışan saldırgan 

Yeni uygulamanın ayrıntılarını Facebook'un Baş Güvenlik Müdürü Alex Stamos duyurdu. Stamos Facebook blogunda, "Bugünden itibaren Facebook hesabınızın 'devlet destekli aktörler' adına çalışan şüpheli bir saldırgan tarafından hedef alındığını düşünürsek sizi haberdar edeceğiz." diye yazdı. 

Facebook'un uyarı notu şöyle olacak: 

facebook.jpg

"Jay, Facebook ve diğer online hesaplarınız, devlet destekli aktörler tarafından' hedef alınmıştır. Onaylamanız halinde sizden başkalarının hesabınızı kullanmasını önleyeceğiz. Yeni bir bilgisayar ya da browser üzerinden giriş yaptığınızda cep telefonunuza  yeni şifreyi göndereceğiz."

"Kanıt kuvvetli olduğunda uyarıları yapacağız"


Söz konusu faillerin nasıl tespit edildiğini açıklamayan Facebook Baş Güvenlik Müdürü Stamos blogda, "Kullandığımız yöntem ve süreçlerin bütünlüğünü korumak için, şüpheli saldırganlar ve niteliklerini nasıl tespit ettiğimiz açıklamak mümkün olmayacaktır. Biz sadece kanıt kuvvetli olduğunda ve kriterlerimizi destekleyen durumlarda bu uyarıyı kullanmayı planlıyoruz." şeklinde yazdı. Stamos yeni uyarı uygulamasının sosyal paylaşım sitesinde verilerini kaybetmek istemeyen kullanıcılara daha fazla güven vereceğini belirtti. 

Facebook'un casusluk uyarı uygulamasının Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping'in ABD Başkanı Barack Obama'ya ülkesinin Siber hırsızlığı "bilerek desteklemediğini" ve siber dünya davranış normlarına uyma sözünü vermesinden sonra devreye girmesi dikkat çekti.