Google'ın patronları Larry Page ve Eric Schmidt, Titanic filminin yönetmeni James Cameron ile X Prize'ın yaratıcısı Peter Diamandis'in, göktaşlarında maden aramak için kurduğu şirket, çalışmalarına Dünya yörüngesine uzay teleskopları fırlatılmasıyla başlıyor."Planetary Resources" (Gezegen Kaynakları A.Ş.) isimli şirketin, gökyüzünü ve Dünya'yı gözlemlemek için göndereceği teleskoplardan elde edilen bilgilerin kişisel bilgisayarlara akacağı belirtiliyor.

Dünya dışında bir ticari krallık kurma fikri uzun vadeli bir proje. Ancak yakın zamanda yapılmak istenen şey, göktaşlarında maden arama çalışmaları yaparak, bunların nelerden oluştuğunu anlamaya çalışmak.

Aslında, göktaşlarından demir, nikel gibi kritik metallerin kaynağı olarak faydalanılması uzun süredir tartışılan bir konuydu. Ancak maliyetin yüksek olması, bilimsel uzmanlık eksikliği, teknik imkânsızlıklar gibi sebeplerden ötürü projeler hayata geçirilememişti.

EN AZ 10 YIL
NASA uzmanları projelerin maliyetinin onlarca milyar dolar olacağını ve astronotları bir göktaşına indirmek için 10 yıl gerekeceğini belirtiyor.

Şirketin "yatırımcı ve danışman grubu" listesinde, Google CEO'su Larry Page, şirketin idari başkanı Eric Schmidt, "Avatar" filmiyle çoktan uzaya çıkan yönetmen Cameron, Microsoft'un iki kez uzaya giden eski yöneticisi Charles Simonyi, Google direktörü ve sermayedar Ram Shriram ve Teksaslı teknoloji devi Ross Perot da bulunuyor.

Basın bülteninde ayrıca NASA'nın Mars misyonunun eski direktörü Chris Lewicki, Planetary Resources'ın başkanı ve başmühendisi; Diamandis ve Anderson ise eşbaşkanları olarak belirtiliyor.


NTV