Türkiye'de yaygın bir sorun olarak görülen ‘korsan yazılımlar’ ile ilgili Bakırköy Adliyesi’nde kritik bir dava açıldı. Bakırköy Fikrî ve Sınaî Haklar Ceza Mahkemesi’nde açılan dava dosyasına göre, davayı açan taraf Macar NNG LLC. 2004 yılından bu yana dünyanın en büyük otomotiv şirketleri için navigasyon sistemleri geliştiren şirketin yazılımları dünya genelinde 20 milyonu aşkın otomobilde kullanılıyor. Türkiye’de de kullanılan yazılım ile ilgili, ‘korsan yazılım’ şikâyetleri alındı.

Şirketin Türkiye’deki avukatları Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na konu ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Merkezi Bahçelievler’de bulunan A. Elektronik şirketinin sahibi Abdullah A. hakkında yapılan suç duyurusunda, NNG’nin yazılımlarının korsan olarak satışının yapıldığı öne sürüldü. Suç duyurusunda, korsan yazılım ile hem davacı firmanın zarara uğradığı hem de haksız rekabete yol açıldığı kaydedildi.

KORSAN YAZILIMLAR BULUNDU 
Savcılık başvurusunda, delilerin elde edilmesi için arama el koyma kararı da talep edildi. Bakırköy Sulh Ceza Hâkimliği’nin verdiği kararla birlikte şirketin merkez adresine gidildi. NNG LLC’nin avukatı Özlem Kısa’nın yanı sıra polislerin de bulunduğu arama esnasında görevlendirilen bir bilirkişi şirketin bilgisayarlarında inceleme yaptı.

Yapılan tespitlere göre 4 ayrı bilgisayarda, NNG’ye ait 67 yazılımının korsan olarak bulundurulduğu tespit edildi. Soruşturma süreci devam ederken dosyaya bilirkişi raporu da sonuldu. Raporda, ABD’li firmaya ait navigasyon yazılımlarının listesi yer aldı. Raporda, navigasyon cihazına takılı SD kartlarının beş tanesinde da NNG’nin yazılımı bulundu.

BEŞ YILA KADAR HAPİS TALEBİ
Savcılığı yürüttüğü soruşturma sonrası geçen 14 Nisan’da iddianame hazırlandı. Abdullah A. hakkında hazırlanan iddianamede, A.’nın 1 yıldan 5 yıla hapis istemi ile yargılanması talep edildi. Benzer bir suç duyurusunun da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğü anlaşıldı. İstanbul Fatih’te bulunan A. Elektronik firmasının da NNG LLC’ye ait korsan navigasyon yazılımlarını piyasa sürdüğü ileri sürülüyor.

CİHAZ BAŞINA KAYIP 20 DOLAR
Korsan yazılımların Türkiye’de ciddi bir soru oluşturduğuna işaret eden Başarsoft’un CEO’su Alim Küçükpehlivan, "Korsan yazılım, taşınabilir cihazlarda, cep telefonu ile gelen Google ve Yandex çözümlerinden sonra sektör araç içindeki multimedia ve navigasyon cihazlarına da yöneldi. Bugün itibarı ile sektörde, orijinal üretimden yüklü gelen araçların dışında, yılda yaklaşık yılda 400 bin civarında ünite satılıyor.

Bu cihazların 200 bini aşkın bir kısmı, navigasyon donanımı hazır olmasına rağmen lisanslı bir ürünle gönderilmiyor. Hatta birçok durumda bu ihtiyacı, bu tür cihazları satan firmalar SD kartlara, ‘kırık’ olarak tabir ettiğimiz lisanssız, eski yazılım ve haritaları yüklüyor ve bunlar için müşterilerden para bile alınıyor. Cihaz başına yaklaşık 20 dolarlık bir kayıptan söz ediyoruz. Burada hem tüketicinin kaybı var hem yazılımı geliştiren firmanın hem de kamunun vergi kaybı var” dedi.


Haber: Dinçer GÖKÇE/Hürriyet