TBMM Bilgi Toplumu Olma Yolunda Bilişim Sektöründeki Gelişmeler ile İnternet Kullanımının Başta Çocuklar, Gençler ve Aile Yapısı Üzerinde Olmak Üzere Sosyal Etkilerinin Araştırılması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, çalışmalarına devam ediyor.

Başkanlığını AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar'ın yaptığı Komisyon, Sayıştay Bilgi İşlem Bölüm Başkanı Özek'i dinledi.

Sayıştay'ın denetim faaliyetlerinde, bilgisayar teknolojileri kullanımını geliştirmek amacıyla, TÜBİTAK-BİLGEM işbirliğine dayalı proje ve faaliyetlerde bulunarak bu alandaki kapasitesini geliştirmeye çalıştığını ifade eden Özek, bu proje çalışmalarının yaklaşık 1,5 yıldır sürdüğünü bildirdi. Özek, 2013 yılının mart ayında bu çalışmanın sonuçlanmasıyla, Sayıştay denetimlerinin daha hızlı bir şekilde bilgisayar ortamında yapılacağını belirtti.

Özek, ekonomiklik, verimlilik ve tutumluluk kavramları çerçevesinde ''e-dönüşüm Türkiye'' ve ''kamu internet sitelerinin değerlendirilmesi'' konularındaki raporların 2006'da Meclis'e sunulduğunu söyledi.

Bunun üzerine Başkan Ünüvar, ''Raporları bize sunun, akıbetini araştıralım'' dedi.

Özek, denetlenen idare faaliyet sonuçlarının bütçe uygulaması ve performans açısından değerlendirilmesinin, iş süreçlerinden elde edilen performans, temelli bilgi ile mali sistemlerden ve yönetim bilgisi üreten sistemlerden elde edilecek bilgiye dayalı olacağını söyledi.


-''43 ülke bakanlık düzeyinde örgütlendi''-


Bu arada TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, Komisyona, ''Bilgi teknolojileri alanında bakanlık düzeyinde örgütlenen ülkeler'' başlıklı yazı sundu.

Yazıda, 43 ülkenin bu alanda bakanlık düzeyinde örgütlendiği belirtildi. Bu ülkelerden bazıları şöyle:

Angola, Azerbaycan, Bangladeş, Belarus, Çin, Mısır, Gabon, Gambia, Hindistan, İran, Kazakistan, Libya, Madagaskar, Mali, Moldova, Fas, Yeni Zelanda, Pakistan, Papua Yeni Gine, Romanya, Suudi Arabistan, Senegal, Sri Lanka, İsveç, Suriye, Togo, Tunus, Uganda, Yemen, Zimbabwe.



AA