Tapu müdürlüğüne internet üzerinden yapılan başvurudan sonra başvuruyu alan müdürlüğün ilgili personeli vatandaşın cep telefonuna işlemin başladığına, harç dekontlarının hazır olduğuna ve imza aşamasına gelindiğine dair kademeli olarak kısa mesaj yolluyor. Uygulamayla vatandaşın müdürlüklerde beklemesi ve zaman kaybının önüne geçiliyor. 
Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) kapsamında bulunan tapu müdürlüklerinde, yapılan tüm işlemlere ait tapu harç ve döner sermaye ödeme bilgileri e-devlet kapısından şifresiz sunuluyor. Başvuru sırasında verilen ön başvuru formu üzerinde bulunan 'harç sorgu no' bilgisiyle işlemlere ait ödeme makbuzlarına www.turkiye.gov.tr adresinden ulaşabiliyor. 

Malatya Tapu Müdürü Mustafa Can, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 165. kuruluş yıl dönümünü kutladıklarını, kurumsal altyapıyı teknoloji ile yenileyerek hizmette kalite standardını yükselttiklerini belirtti. Bu çerçevede en önemli gelişmelerden birinin ön ofis ve çevrimiçi (online) randevu projesi olduğunu anlatan Can, "Hizmet binamızda sıra beklemek istemeyen vatandaşlarımız www.tkgm.gov.tr adresinden veya e-devlet sisteminden online randevu sistemi ile sıra alabilmektedir. İşlem için müracaatta bulunan vatandaşımızın cep telefonuna işlemi hakkında kısa mesaj ile bilgi verilmektedir. Ayrıca müdürlüğümüze gelen iş ve işlemlerin büyük bir bölümü aynı gün içerisinde tamamlanmakta olup yüzde yüz vatandaş memnuniyeti hedeflenmektedir. Ayrıca vatandaşımızın işlemlerine yönelik, hizmet standartlarımız gereği geciken veya bekleyen işlemler bölge müdürlüklerimizdeki performans takip birimince denetlenip değerlendirilmektedir." dedi. 

6083 Sayılı Teşkilat Yasası ile kurumlarıyla ilgili bazı değişikliklerin hayata geçirildiğine değinen Can, şöyle devam etti: "Ülke genelinde tüm tapu kayıtları elektronik ortama aktarılarak tapu müdürlüklerinin tamamı 2 Mayıs itibariyle TAKBİS ortamında hizmet vermeye başlayarak, tapu işlemleri nin elektronik ortamda hızlı güvenilir ve güncel olarak yapılabilmesine imkan sağlanmıştır. TAKBİS'te gayrimenkul sahiplerinin kimlik numaraları büyük oranda güncellenmiş olup bu çerçevede vatandaşlarımızın gayrimenkullerine yönelik bilgilerine e-devlet kapsamında ulaşılması imkanı getirilmiştir. Yasanın getirmiş olduğu bir başka yenilik de müdürlüklerin yetki alanı dışındaki tapu işlemlerini yapacak olmasıdır. Örneğin İstanbul'daki bir gayrimenkul tasarrufu Malatya'da, Malatya'daki bir gayrimenkulün tasarrufu başka bir ilde yapılabilmektedir." 

MALATYA'DA YILDA 28 BİN İŞLEM YAPILIYOR
 
Malatya Tapu Müdürü Mustafa Can, 37 mahalle ile 54 köye hizmet verdiklerini, yılda ortalama 28 bin işlem yaptıklarını belirtti. 2011 yılında 21 milyon TL gelir elde ettiklerini dile getiren Can, Malatya Tapu Müdürlüğü olarak gelişen teknolojiye paralel daha hızlı, daha şeffaf ve daha güvenilir bin 200 farklı tapu işlem çeşidiyle hizmet üretme yolunda çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini ifade etti. 


(CİHAN)