KORSAN İDDİASINA DAVA İLE CEVAP

Türkiye'de ikinci el yazılım alım satımı yapan Verisil firması, yaptığı işin korsan olduğu iddiasında bulunan Microsoft’un savcılığa başvurmasının ardından, Microsoft’a ait yazılımların 2. El alımı-satımı ve kullanımının yasal olduğunun tespiti ile maddi ve manevi tazminat talepli dava açtı. Geçen yıl açılan davanın ön inceleme duruşması geçen hafta (06.04.2012)  yapıldı. 

ÖN İNCELEME DURUŞMASI 4 SAAT SÜRDÜ

İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen ve Verisil’i Av. Sefa KARCIOĞLU ile Av. Nazan ÖZKAN KARCIOĞLU, Microsoft’u ise  Av. Betal ÖZAY’ın temsil ettiği davanın ön inceleme duruşması, tam 4 saat sürerek kırılması zor bir rekora imza attı. 

Prof. Dr. Mustafa Fadıl Yıldırım’ın, Orijinal Microsoft ürünlerinin 2. El olarak satışının yasal olduğu yönündeki Hukuki Mütalaasını Mahkemeye sunan Verisil şirketinin vekili Av. Sefa KARCIOĞLU, davanın kabulünü talep etti. 

Yeni HMK m. 137’de düzenlenen Ön inceleme duruşmasında tarafların iddia ve savunmalarını tam 4 saat dinleyen mahkeme, Verisil’in böyle bir dava açmakta hukuki yararı olduğunu, ancak davaya konu taleplerin yargılamayı gerektirdiğini, yapacağı yargılama sonucunda Verisil’in iş yerinde el konulan Windows 2000 Pro ve Windows XP gibi işletim sistemlerinin 2. El ürün olarak satışının mümkün olup olmadığına karar verilebileceğine hükmetti. 

Davacı Verisil’in Madde ve Manevi tazminat taleplerini ayrı bir davada görülmesine karar veren Mahkeme, tarafların delillerini toplamaları için son kez süre vererek duruşmayı 24.05.2012 tarihine erteledi. hukukihaber.net / Adliye Haberleri

 
VERİSİL FİRMASI İLE İLGİLİ HABER METNİ 

Almanya'da kurduğu şirketiyle yazılımda ikinci el piyasasını başlatan, aralarında ABD ve Japonya'nın da bulunduğu onlarca ülkede ürün satan Verisil CEO'su Bülent Kozaklı, "Almanya'da ve başka ülkelerde serbest olan ikinci el yazılım alış ve satışı, yazılım firmaları tarafından Türkiye'de yasak gibi gösterilmiş, ikinci el ürün kullananların da korsan ürün kullandıkları söylenerek, ikinci el ürün piyasasının Türkiye’de oluşması engellenmiştir. Biz Verisil olarak ikinci el yazılım piyasasını Türkiye'de de oluşturup yüzde 70'lere varan fiyat avantajı sağlayacağız. İkinci el Microsoft ürünlerinin satışı ile ilgili olarak Almanya'da açılan davalar lehimize sonuçlanmıştır. " diye konuştu.
 
Hurdaya çıkan bilgisayarlardan elde edilen ikinci el orijinal Microsoft OEM (orijinal ekipman üreticisi) ürünlerinin, 150-200 dolarlık birinci el kutu satışları düşünüldüğünde büyük bir pazar oluşturduğunu belirten Kozaklı, "Amacımız, bu pazara akan dövizin ülke ekonomisine tekrar kazandırılmasıdır. Bilindiği gibi her markalı bilgisayarla birlikte bir yükleme CD'si ve lisans etiketi satılıyor. Bu bilgisayarların hurdaya çıkmasıyla gözden kaçan CD'ler ve lisans etiketleri, ikinci el olarak değerlendirilebiliyor. 
 
Bilgisayarın artık kullanılmıyor olması, yazılımın da bir daha kullanılmamasını gerektirmiyor. Yeni bir bilgisayar aldığınız diye, yeni yazılım da almak zorunda değilsiniz. Daha önce satın aldığınız orijinal ürünü yeni bilgisayarınızda kullanmanız mümkün. Bilgisayar ve yazılım iki ayrı üründür. Ortalama bir teknolojinin hızlı gelişmesi ile ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar nedeniyle kullanıcı yeni bir bilgisayar almak istemektedir. Bilgisayar satan firmalar, işletim sistemini bilgisayar ile satarak her seferinde bir bilgisayar ve bir işletim sistemi satmaktadır. Oysa, yeni sürümde yer alan değişikliklere ihtiyacı olmayan kullanıcı, eski bilgisayarındaki yazılımı yeni bilgisayarında kullanabilir. Yeni bir bilgisayar ile yeni bir yazılım almak zorunda değildir. 
 
Dünyanın en büyük yazılım üreticisi Microsoft'un yıllık cirosunun Türkiye'de 150 milyon dolar olduğu düşünülürse, bu pazara verilecek önem ekonomimize büyük bir katkı sağlanacaktır." dedi. Hedeflerinin pazardan yüzde 20 pay almak olduğunu vurgulayan Bülent Kozaklı, yılda 40–50 milyon doların yurtdışına çıkmasını engelleyip ülke ekonomisine katkıda bulunulacağı ifade etti. İkinci el piyasasının en az yüzde 20 toplama bilgisayar olduğu düşünülen Türkiye'de ikinci el yazılım piyasasının kurulmasından en çok internet kafelerin olumlu etkileneceğini ifade eden Kozaklı, "Münih Belediyesi’nin ikinci el Microsoft ürünleri kullanarak on binlerce dolar tasarrufta bulunduğunu açıklamıştır. 
 
Ancak ülkemizde okul, hastane ve belediyeler dahil bir çok birçok devlet kurumu halen lisansız ürün kullanılmaktadır. Yine birçok test, kalıp, örgü ve sanayi makinelerinin bilgisayarla çalıştığını düşünecek olursak, arka plandaki işletim sistemlerinin lisanslı olması gerekiyor. Olmadığı takdirde yapılacak baskınlar, büyük maddi cezaları beraberinde getirebiliyor. İşte biz bu konuya çözüm getiriyoruz. 
 
Oluşturduğumuz ikinci el yazılım sektörü, aynı zamanda korsan yazılım kullanımını azaltacaktır." şeklinde konuştu. Kendilerinin Türkiye'de faaliyete geçmesinin ardından İstanbul Mecidiyeköy piyasasında ikinci el pazarı oluştuğunu anlatan Kozaklı, hedeflerinin daha çok kurumsal işletmeler olduğunu dile getirdi.

ALMANYA'DA SATIŞ CİROSU YILLIK 750 BİN-1 MİLYON EURO

Almanya merkezli firmanın yıllık satış cirosunun 750 bin ile 1 milyon Euro arasında olduğunu kaydeden Kozaklı, ABD'ye günde bin dolarlık perakende satış yaptıklarını, bunun gibi 22 ülkeye daha satışları bulunduğunu anlattı. Kanada, Yeni Zelanda, Malta, İngiltere, Singapur, Avustralya, Ermenistan, İspanya, Finlandiya, İsrail, İsveç, Hırvatistan, Danimarka, Bulgaristan, Fransa, İtalya, Rusya, Arjantin, Ukrayna, Hollanda gibi ülkelere 20 günde 20 bin dolarlık satış yaptıklarının altını çizen Kozaklı, üç yıldır Türkiye'de olduğunu, emeklilik hayatı yaşamak istediğini söyledi: "Bir kişinin bu işi yapması gerekiyordu. 
 
Ben de emekliliğimi geçirirken hobi olarak ülkem adına da çalışayım istedim. İstanbul'a yerleştim. İkinci el yazılım kullanımı üzerine oluşmuş yanlış bilgileri, son kullanıcıları bilinçlendirerek yıkacağım. Korsan yazılım kullanımını azaltacağım.”

Büyük yazılım firmaları tarafından yapılan baskınlarda "uzlaşma" adı altında kesilen para cezalarının ikinci el orijinal yazılım kullanarak önleneceğini anlatan Bülent Kozaklı, Bilişim Hukuku ve Telif Hakkı Hukuku Konularında çalışmaları bulunan Av. Sefa KARCIOĞLU ile birlikte ikinci el ürün satışı ile ilgili olarak Microsoft’a karşı hukuk mücadelesi başlattı. 
 
Kozaklı, mahkeme sürecinden sonra ikinci el yazılımın Türkiye ekonomisine katkı sağlayan yeni bir sektör olarak doğacağını söyledi. Almanya'da Microsoft'un kendisine ikinci el yazılım satışıyla ilgili açtığı davaları kazandığını belirterek, "Burada açtığımız dava sonuçlandığında ve haklılığımızın kabul edildiğine dair karar elimize geçtiğinde mühendislik, sağlık, avukatlık ve grafik yazılımlarına da eğileceğiz." dedi.
 
http://www.pctime.com.tr/elden-cikan-bilgisayardaki-verileri-geriye-alinamayacak-sekilde-silinmelidir-5622 
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1171413 
http://www.turk.internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=32904 

İKİNCİ EL YAZILIM SATIŞI NEDİR? 
İlk defa üretici firma tarafından piyasaya sürülen ürünü, yani lisansı satın alan kullanıcının, zamanla ihtiyaçlarına cevap vermemesi, yeni sürümünü satın almak istemesi, bilgisayarının eskimesi ya da herhangi bir sebeple yazılımı artık kullanmak istememesi üzerine bilgisayardan silinmesiyle orijinalliği bozulmayan, lisansı devam eden ürünün yeniden satılmasıdır.