Uganda Anayasa Mahkemesi, dünyanın en sert yasalarından biri olarak kabul edilen tartışmalı eşcinsellik karşıtı yasanın iptal edilmesi talebini reddetti.

Yüksek mahkeme başkanı Richard Buteera, kararında "2023 tarihli Eşcinsellik Karşıtı Yasayı bütünüyle iptal etmeyi reddediyoruz ve uygulanmasına karşı kalıcı bir tedbir kararı da vermeyeceğiz" diye konuştu.

Buteera, 200 sayfalık kararın özetini okuyarak "Kararımızın sonucu, bu dilekçenin büyük ölçüde başarısız olduğudur" dedi.

Devlet Başkanı Yoweri Museveni tarafından geçen yıl mayıs ayında imzalanan yasa Doğu Afrika ülkesinde pek çok kişi tarafından desteklenirken, yurt dışındaki hak savunucuları ve diğerleri tarafından yaygın bir şekilde kınanıyor.

Yasa, "ağırlaştırılmış eşcinselliği" ölümle cezalandırılabilecek bir suç haline getiren maddeler içeriyor.

Geçen yıl ağustos ayında 20 yaşında bir erkek, tartışmalı yasa kapsamında "ağırlaştırılmış eşcinsellik" ile suçlanan ilk Ugandalı oldu.

"Hayal kırıklığı"

Yasanın bazı bölümlerinin sağlık hakkını ihlal ettiğini belirten mahkeme heyeti, BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde yer alan yeterli yaşam standartlarına sahip olma hakkını ihlal ettiğine karar verdi.

Dilekçe sahiplerini temsil eden avukat Nicholas Opiyo, "Mahkemeye halkın bağnazlığının ve duygularının üzerine çıkmasını bekleyerek geliyorsunuz. Bu bakımdan, bu bir hayal kırıklığıdır," dedi.

Dava dilekçesi Kampala'daki Makerere Üniversitesi'nden iki hukuk profesörü, iktidar partisinden milletvekilleri ve insan hakları aktivistleri tarafından verilmişti.

Dilekçede, ayrımcılığa uğramama ve mahremiyet hakkı da dahil olmak üzere Uganda anayasası tarafından güvence altına alınan temel hakların ihlal edildiği iddia edildi.

Dilekçede ayrıca Birleşmiş Milletler'in işkenceye karşı sözleşmesi de dahil olmak üzere Uganda'nın uluslararası insan hakları hukuku kapsamındaki taahhütlerine de aykırı olduğunu ifade etti.

Yasaya karşı çıkan Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin Ulusal Direniş Hareketi partisi üyesi milletvekili Fox Odoi-Oywelowo AFP'ye, "Kararın beklendiğini ancak yasanın ülke için kötü bir yasa olduğunu ve uzun zaman önce iptal edilmesi gerektiğini" söyledi.

"Uganda'yı Batı'nın etkisinden kurtarmak"

Eşcinsellik, Afrika'daki 54 ülkenin 30'undan fazlasında suç olarak kabul ediliyor. Bazı Afrikalılar bunu bir cinsel yönelim olarak değil, yurtdışından ithal edilen bir davranış olarak görüyor.

Uganda Parlamento Başkanı Anita Among, kararla ilgili, "Bu Uganda için büyük bir başarı. Karar, hükümetin, parlamentonun, yürütmenin ve yargının Uganda'yı olumsuz yabancı etkilere karşı koruma konusunda ortak bir hedefe sahip olduğunu kanıtlıyor."

ABD ve Dünya Bankası'ndan 'yaptırım'

Kampala'ya yapılan yardım ve yatırımları kesmekle tehdit eden Amerika Birleşik Devletleri, aralık ayında LGBTQ topluluğu da dahil olmak üzere insan haklarını ihlal ettikleri gerekçesiyle isimsiz yetkililere vize yasağı getirdi.

Yasa nedeniyle Dünya Bankası ağustos ayında, Uganda'ya yeni kredileri askıya aldığını duyurdu.

Uganda Dışişleri Bakanı Henry Okello Oryem de Batı'yı "yardım ve kredileri kullanarak bizi eşcinsel ilişkileri kabul etmeye zorlamaya çalışmakla" suçladı. (euronews)