Herkesin malumu olduğu üzere ülkemizde ciddi bir elektrik kaçakçılığı durumu söz konusu.

Bu nedenle elektrik dağıtım şirketleri  elektrik kullanıp da bedelini ödemeyen kişilerden tahsil edemedikleri ücretleri ‘’kayıp-kaçak bedeli’’ adı altında milyonlarca elektrik abonesinden, yani bizden,  tazmin etmeye çalışmaktalar.

Her ne kadar uygulamanın haksız olduğu zaman zaman tarafımızca ve bir çok hukukçu tarafından da dillendirilse de elektrik dağıtım şirketleri insiyatif alarak bu haksız gidişata dur demediklerinden emsal oluşturacak bir Yargıtay kararına ihtiyaç vardı ki o karar da 17 Aralık 2014’de Yargıtay’da yapılan  toplantı neticesinde alındı.

Öncelikle kendisi için küçük, ama milyonları ilgilendirmesi hasebiyle önemli bir kararın alınmasına vesile olan elektrik abonesini hak mücadelesi vermesi sebebi ile kutluyor, tebrik ediyorum.

Dava Konusu Olay

Dava konusu olayda Mersin-Silifke’de yaşayan bir elektrik abonesi kayıp-kaçak bedeli adı altında alınan bedelin haksız olduğunu belirterek Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvuruyor. Heyet abonenin haklı olduğuna karar veriyor ve ilgili elektrik şirketi bu karar üzerine Tüketici Mahkemesi’ne başvurarak Heyet tarafından alınan karara itiraz ediyor. Lakin Tüketici Mahkemesi’de alınan bedelin haksız olduğuna karar veriyor ve bunun üzerine ilgili şirket Yargıtay’da kararı temyiz ediyor ve buradaki çeşitli safhalardan sonra dava Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na intikal ediyor. Hukuk Genel Kurulu’da yaptığı toplantı neticesinde 5’e karşı 42 oy ile “Hırsızın kullandığı kaçak enerji dürüst vatandaştan tahsil edilemez." diyerek alınan kararın doğru olduğuna hükmediyor ve kayıp-kaçak bedelinin alınmasının haksız olduğu Yargıtay kararı ile tescillenmiş oluyor.

Dolayısıyla artık elektrik dağıtım şirketlerinin ortalama olarak faturaların yüzde 14’üne tekabül eden kayıp-kaçak bedeli adı altında tahsil ettikleri meblağların haksız olarak alındığı hukuken de mahkemeler tarafından tespit edilmiştir.

Bu karar neticesinde eğer elektrik aboneleri şirketlere ve ödeme yapılmaması halinde Tüketici Heyetlerine ve Mahkemelere başvurursa elektrik dağıtım şirketlerinin sadece bu sene 5-6 milyar lira civarında kayıp-kaçak bedelini iade etmesi durumu söz konusu olabilecek.

Elektrik Aboneleri Kayıp-Kaçak Bedelini Almak İçin Ne Yapmalı?

Son 10 yıl’da elektrik dağıtım şirketlerine kayıp-kaçak bedeli olarak ödeme yapan herkes bu son 10 yılda yaptığı ödemenin kendisine geri verilmesini talep etme hakkına sahip. 2014-1045 karar sayılı yukarıdaki emsal olayı içeren kararı örnek göstererek bu ücretlerin bedelini almak mümkün. Öncelikle bu karar emsal olarak gösterilip şirketten dilekçe ile talepte bulunulabilir. Şirket kendisi ödeme yapmıyorsa eğer fatura bedelleri 2000 TL’nin altında ise İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne, 3000 TL’nin altında ise İl Tüketici Hakem Heyetine başvurulmalıdır. Fatura bedelleri bu miktarların üzerinde ise Tüketici Mahkemesi’ne başvurarak ödenen ücretler geri alınabilinecektir.

(Bu köşe yazısı, sayın Mehmet Fatih YAŞAR tarafından www.hukukihaber.net sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısının bir bölümü, aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.)