"12 Eylül Utanç Müzesi" etkinliğinde 12 Eylül'ün canlı tanıklarının aktarımlarıyla anlatılacağı etkinlikler kapsamında 12 Eylül'de idam edilen devrimcilerden Necdet Adalı ve Erdal Eren ve o dönemin tutuklu yakını ailelerinin simgeleşen ismi Didar Şensoy'un 12 Eylül hikayeleri birer belgeselle izleyicilerle buluşturulacak. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Tiyatrosu ve Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu'da etkinlikler sırasında darbeleri anlatan çeşitli oyunları sahneleyecek.

Nurettin Rençber, Nevzat Karakış, Meğmet Ağvaoğlu, Grup Kibele ve Grup Günyüzü'nün 12 Eylül'le simgeleşen devrimci marş ve türküleri seslendireceği etkinlikler sırasında; Ahmet Telli ve Nevzat Çelik'te şiirleriyle 12 Eylül dönemini ziyaretçilere yeniden anımsatacak. Ayrıca fotoğraf, resim ve seramik sanatçıları da 12 Eylül'ü sanatın diliyle anlatacaklar.

"12 Eylül Utanç Müzesi"nin en dikkat çekici bölümlerini ise, "İşkence Aletleri Sergisi" ve "Mamak Mektupları Sergisi" İdam edilen çok sayıda devrimcinin mahkeme dosyalarının ve geriye bıraktıkları şahsi eşyaların yer aldığı sergi ve "yasaklanmış kitap ve yayınlar sergisi" oluşturuyor. Öte yandan, inançlarından taviz vermedikleri için 12 Mart'ta idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın ölüme yürüdükleri idam sehpasının da Utanç Müzesi'nde de sergilenebilmesi için girişimler sürdürülüyor.

Tarihin Güncellenmesi, Akademi 78, Kültür ve Sanat Komiteleri'nce yürütülen çalışmalardan oluşan ve 12 Eylül'ü kültürü, sanatı, ekonomisi, sağlığı, hukuku, siyaseti vb. birçok ana başlığı ile irdeleyen eser ve belgeler ile, etkinlikler sırasında düzenlenen 12 Eylül konulu paneller şu sıralar referandum vesilesiyle süren 12 Eylül tartışmalarına yeni boyutlar kazandıracak nitelikte. "12 Eylül Utanç Müzesi" 3- 15 Eylül tarihleri arasında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'de ve Ankara Sanat Tiyatrosu'nda olacak.


Anka