Anayasa Değişikliği kapsamında, daha önce devletin iç ve dış güvenliği aleyhine hareket etme gerekçesiyle yasaklı 528 kişinin yurtdışına çıkış yasağı kaldırıldı. Listede yer alan Kemal ve Hakan Uzan da bu değişiklikle seyahat özgürlüğü kazandı.

12 Eylül'de yapılan halkoylamasıyla beraber yeniden düzenlenen Anayasa'nın "Seyahat Hürriyeti" başlıklı 23. maddesi yeni haliyle "Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle ve hakim kararına bağlı olarak sınırlandırılabilecek" şeklinde değiştirildi.

Bu değişiklikle beraber Türkiye'de hakim kararına gerek olmadan, Maliye Bakanlığı 100 bin TL üzerinde vergi borcu olanlara, İçişleri Bakanlığı'nın ise Türkiye'nin iç ve dış güvenliği aleyhinde faaliyette bulunduğu gerekçesiyle yurt dışına çıkış yasağı da ortadan kalmış oldu.

Anayasa değişikliğinin ilk resmi işlemini İçişleri Bakanlığı yaptı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, geçtiğimiz günlerde anayasa değişikliklerinden birinin de vatandaşların yurtdışına çıkış yasağıyla ilgili olduğuna dikkat çekerek, konuya ilişkin işlem başlattıklarını ifade etti. İçişleri Bakanlığı'nın yurt dışına çıkış yasağının kaldırıldığı 528 kişi, devletin iç ve dış güvenliği aleyhine faaliyette bulunduğu değerlendirilenler oluşturuyor. Büyük bölümü ise sağ ve sol faaliyetleri nedeniyle sakıncalı görülen isimler olduğu belirtildi.

-LİSTEDE KİMLER VAR?-

Yasağı kalkan 528 kişi içersinde ise oldukça ilginç isimler yer alıyor. İmar Bankası'ndaki yolsuzluk iddialarının üzerinden yasadışı yollardan yurt dışına çıkan Kemal Uzan ile Hakan Uzan'ın da bu kapsamda yurt dışına çıkışlarının engellendiği ortaya çıktı. Böylece Uzanlar'ın da sağ ve sol görüşlü kişilerin yoğunlukta olduğu, devletin iç ve dış güvenliği aleyhine faaliyette bulunduğu şüphesi İçişleri Bakanlığı'nca yasaklılar listesine alındığı öğrenildi. Anayasa değişikliği ile birlikte Uzanlar'ın yurt dışına çıkış yasağı da kalkmış oldu.

-SIRA MALİYE'DE-

İçişleri Bakanlığı bu işlemi hemen gerçekleştirirken, vergi borcu nedeniyle yurt dışına çıkışı engellenen 72 bin kişi halen durumunu koruyor. Maliye Bakanlığı 100 bin liranın üzerinde vergi borcu olanların yurt dışına çıkışını engelliyor. Maliye Bakanlığı'nın da önümüzdeki günlerde 100 bin lira ve üzerinde vergi borcu olan 72 bin vergi mükellefinin yurt dışına çıkışının kaldırmak için işlem başlatması bekleniyor.(ANKA)
(ÜNS/ÖMR)