Metrobüs zammı, yılan hikayesine dönen sürecin ardından dün nihayet geri alındı. UKOME'nin 3 Kasım 2009'da aldığı karar uyarınca, 16 Kasım 2009'dan geçerli olacak tarife kapsamında, İETT ve özel halk otobüslerinde ELBİL 7,5'dan 10 liraya, metrobüste tam bilet 1,5'dan 2 liraya, indirimli bilet 0,85'den 1 liraya yükselmiş, tek geçişlik elektronik biletin ücreti de 2 lira olarak belirlenmişti.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Halkevleri ve tüketici dernekleri zammın iptali için İstanbul İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme yüzde 35'e varan zammın hukuka aykırı olduğuna karar verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi itiraz etti, mahkeme itirazı da reddetti. Ancak zamlar ancak dün akşam geri alındı. Yani 16 Kasım'dan 8 Şubat'a kadar geçen 84 gün boyunca metrobüs kullanıcıları mahkemenin haksız bulduğu zamlı tarifeyle seyahat etti. Tüketiciler Birliği'nin rakamlarına göre belediye bu 84 gün boyunca 30 milyon TL fazladan tahsil etti.

DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYORLAR

Peki tüketicilerin 84 gün boyunca cebinden haksız yere çıkan ortalama 84 lira lira ne olacak? Tüketiciler Birliği'nin mağduriyeti gidermek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne şöyle bir önerisi var: "Yargı kararı gereği yersiz olarak alınan bedel tüketiciye iade edilmelidir. Aylık aboneliği olanlarda iade sistemi kolay olmasına karşın, abonelik sistemi olmayan tüketiciler için iadelerin gerçekleşmesi adına 84 günün telafisi için 84 gün boyunca 1 TL'den taşıma yaparak fazladan alınan bedelin iadesi gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde yaptığını yanına kar görmesi nedeni ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ile tüketici nezdindeki mahkûmiyeti devam edecektir."

Tüketiciler Birliği süreci takip etmekte kararlı. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Mehmet Muta Şahin, "Akbil sisteminde hangi yolcu nereden ne zaman binmiş, tüm kayıtlar vardır. İstese fazla alınan bedelleri iade edebilir. Ama Akbil kullanmayan yolcular da var. Herkesin mağduriyeti ancak 84 gün boyunca indirimli tarife uygulanırsa giderilir. Süreci takip edeceğiz. Eğer belediye indirimli tarife uygulamazsa tekrar İdari mahkemeye başvurup dava açacağız" diyor. Şahin bu süreçte İstanbullulardan da destek bekliyor.
 

Zeliha ALAGÖZ TEMİZ/SABAH