Osman Ateşli'nin haberi
Çeşitli nedenlerle ad ve soyadını değiştirip beğenmeyenlerin eski ad ve soyadlarını geri almak için artık yeni bir şansları var... Sadece dava açmaları yeterli...

Özellikle 28 Şubat döneminde muhafazakar kesimi çağrıştıran ad ve soyadları nedeniyle fişlenerek zor durumda bırakılan insanlardan bu duruma başvuranlar vardı. Mevcut Nüfus kanununa göre isim ve soyadı değişikliği bir kez yapılabiliyordu. Ve bir dönem yaşadıkları baskılar sonucu isim değiştirenler kanundaki kısıtlama nedeniyle yeniden eski ad soyadlarını alamıyorlardı.

Bu mağduriyetin giderilmesi noktasında geçtiğimiz Mart ayında bir kanun teklifi hazırlayan AK Parti İstanbul milletvekili Bülent Turan, bu durumdakiler değiştirdikleri isim ya da soyadına istedikleri zaman geri dönebilmelerini engelleyen Nüfus Kanunu 36/1'in değiştirilmesini sağlayacak bir düzenlemeyi Meclis'e getirmişti.

Teklif henüz Meclis'te görüşülüp yasalaşma aşamasına gelmeden Anayasa Mahkemesi'nden mağduriyet yaşayanlara müjde geldi.

ARTIK DAVA AÇAN ESKİ AD SOYADINA KAVUŞABİLİR

Anayasa Mahkemesi, isim ve soyadı değişiklikleri için sadece bir kez dava açılabileceğini düzenleyen yasa hükmünü geçtiğimiz Ekim ayında iptal etti. Bu iptal kararıyla teklifin yasalaşmasını beklemeden, o dönem baskılar nedeniyle isimlerini değiştirenler isterlerse dava açarak yeniden eski isim ve soyadını alabilecek.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN GEREKÇELİ KARARININ TAM METNİNE ULAŞMAK İÇİN BU LİNKİ KULLANABİLİRSİNİZ

'YASAK AŞK'IN MAĞDUR ETTİĞİ GENCİN DAVASI İLE GELEN KARAR

Yüksek Mahkeme bu kararı, bir "yasak aşk hikayesi" sonrasında açılan dava sürecinde verdi. Tarsus'ta yaşayan evli bir adam, bir başka kadına aşık oldu. Uzun süren bu yasak aşk sırasında "sevgili", adamdan soyadını değiştirip kendi soyadını almasını istedi. Evli adam dava açarak soyadını değiştirdi. Evliliği devam eden bu kişinin 18 yaşından büyük ve küçük çocukları vardı. Soyadı değişince resmi nikahlı eşi ile o zaman 18 yaşından küçük olan bir çocuğunun soyadı da değişti. Babanın yasak aşkı çevrede bilindiği için babasından dolayı soyadı değişen çocuğun arkadaşları onunla sürekli alay etti. Bunu üzerine çocuğun 18 yaşını doldurunca ilk işi, soyadını değiştirmek için dava açmak oldu.

Gencin açtığı davayı, Tarsus 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi baktı. Hakim gence hak verdi ama Nüfus Kanunu'nun 36'ncı maddesindeki, "Aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davası ancak bir kere açılabilir" düzenlemesi, gencin soyadını değiştirmeye engeldi. Çünkü Asliye Hukuk Mahkemesi'ne göre daha önce gencin soyadı bir kez mahkeme kararı ile değişmişti. 
Asliye Hukuk Mahkemesi, çareyi nüfus kaydının sadece bir kez değiştirilebileceğini düzenleyen yasa hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne dava açmakta buldu. Anayasa Mahkemesi de nüfus kayıtlarında haklı nedenlerin varlığı halinde birden çok değişiklik olabileceğine hükmederek yasa hükmünü iptal etti. (Haberimizin bu bölümü Sabah gazetesinde yayınlanan bir haberden alıntılanmıştır)

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ BÜLENT TURAN TEKLİF VERMİŞTİ

AK Parti İstanbul milletvekili Bülent Turan hazırladığı kanun teklifine göre, bu durumdakiler değiştirdikleri isim ya da soyadına istedikleri zaman geri dönebilecekleri gibi, 5 yıl geçtikten sonra, yeni bir isim ve soyadı da alabileceklerdi.

Kanun teklifi ile ''İlk ad ve soyadına dönme talebine ilişkin davalar hariç olmak üzere, aynı konuya ilişkin nüfus kaydının düzeltilmesi davası, ancak 5 yıl içinde açılabilir'' hükmü getiriliyordu.

Kanun teklifi sahibi Bülent Turan, Türkiye'deki genel aile yapısında neslin devamına önem verildiğini belirterek, ''Mahkeme kararı ile ad ve soyadı değişikliği yapanlar tekrar ilk isimine dönmek istediğinde bu haktan yararlanamamaktadır'' diyerek yaşanan mağduriyete dikkat çekmişti.

Konu ile ilgili düzenlemenin hangi aşamada olduğu ile ilgili bilgi aldığımız Bülent Turan, hazırladığı teklifin henüz Meclis'te görüşülmediğini ve yoğunluk nedeniyle sırada beklediğini aktardı. Turan, Anayasa Mahkemesi'nin son kararına istinaden bu konuda mağduriyet yaşayanların kanunun yasalaşmasını beklemeden de dava açarak ad ve soyadını değiştirebileceklerini söyledi.

Turan, yasal anlamda da gerekli düzenlemenin en kısa zamanda yapılacağını sözlerine ekledi.


Kaynak: Haber7