>> Atatürk'ün son bir yılı - FOTO GALERİ

- ASKERİ DENETLEDİ:
Atatürk’ün hastalığı ilk olarak 1938 Ocak ayında  Yalova’da belirti verdi. Kanamalar ve kaşıntılar başladı. Doktorlar sirozdan şüpheleniyorlar. Fransızlar  Hatay meselesinin çözümünde geri adım atar endişesiyle hastalığı duyurulmuyor. Programını aksatmıyor. Hatta hastayken  Mersin seyahatinde askeri birlikleri bile denetliyor.

- ZEHİRLENMEDİ: Atatürk iddia edildiği gibi Mason doktorlar tarafından civalı ilaç verilerek zehirlenmedi. O dönem civalı Saligran adlı bir idrar söktürücü kullanıyordu. Araştırmalarımda gördüm ki 1950’ye kadar civasız bir diüretik yok. Tıp alemi böyle bir ilaçla daha tanışmamış bile.



>> Atatürk'ün hiç yayınlanmamış fotoğrafları


- KANLI KARACİGER İLTİHABI: Atatürk’ün ölüm sebebi siroz denilen kanlı karaciğer iltihabı. Doktor raporlarına nedeni  alkol kullanması. Ani bir şekilde ölmediği için otopsiye gerek görülmemiş.

- GECE ÖLMEDİ:
Atatürk’ün ölüm anının gece olduğu ancak tören yapılamayacağı gerekçesiyle 09.05 olarak ilan edildiği iddiası doğru değil. Son dönemi dakika dakika raporlandı.

- KOMAYA GİRİYOR: Atatürk’ün son komaya girişini Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak anlatıyor. Özel hekimi Prof. Dr. Neşet Ömer İrdelp Atatürk’ten dilini uzatmasını istiyor ama Atatürk dilini içeri çekiyor. Kafasını sağa çevirip, biriyle konuşur gibi ‘Aleykümesselam’ diyerek 8 kasım 1938 saat 19.00’da komaya giriyor. Vefat edene kadarki 38.5 saat boyunca konuşmuyor.”

>> Anıtkabir'de bir ilk

- AZRAİLE SELAM: Ben Nahl Suresi 32’inci ayet ve Vakıa Suresi 91, 92’inci ayetlerde anlatılan inançlı bir insanın ölüm anının gerçekleştiğine inanıyorum. Kuran-ı Kerim’de anlatıldığı gibi Atatürk’ün ruhunu almaya gelen Azrail’e selam verdiğini düşünüyorum.”





HABER: İLKER AKGÜNGÖR / VATAN