Adana Cumhuriyet Başsavcılığı İş Sağlığı ve Güvenliği Bürosu tarafından, Adana Adliyesi'nde sigara kullanımının en aza indirilmesi, tüm yargı mensupları ve çalışanlarının iş, sağlık ve yaşam kalitelerinin arttırılması amacıyla hazırlanan 'Hayatınızı sigaraya hapsetmeyin' projesi hazırlandı. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün desteğiyle düzenlenen projeye, adliyede görev yapan 90 hakim, Cumhuriyet Savcısı ile çalışan başvurdu. Yıllarca kullandıkları sigarayı kampanya sayesinde bırakmak isteyen yargı mensubu ve çalışanlar, Çukurova Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'nde bulunan Sigara Bırakma Polikliği'nde tedaviye başladı. 
    
KAMPANYA İLE SİGARA BIRAKMA TEDAVİSİNE BAŞLADILAR
Kampanyanın açılışında 'Kalemi değil sigarayı kırıyoruz' diyerek sigaraları kırıp atan yargı mensupları, poliklinikte ilk olarak akciğer ve kalp grafisi çekilip solunum fonksiyon testine tabi tutuldu. Daha sonra ise sigarayı bırakmak isteyen yargı mensuplarına, Sigara Bırakma Polikliniği sorumlusu Uzman Hemşire Ayşe Turan tarafından grup terapisi yaptırıldı. Kampanyanın kendilerinde farkındalık oluşturduğunu belirten yargı mensupları, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü'nde sigarayı bırakacaklarını söyledi. 
  
 'KAÇ YIL SİGARA KULLANDIĞI ÖNEMLİ DEĞİL, YETER Kİ İSTESİNLER'
Sigaranın saç telinden ayak tırnağına kadar vücudun her yerini etkileyen bir zehir olduğunu belirten hemşire Ayşe Turan, "Sigarayı bırakmak isteyenler, öncelikli olarak verilen eğitimi değerlendirerek kendi hayatlarını gözden geçirmeli, tedaviye dönük verilecek ilaçları düzenli olarak kullanmalı, bol bol su içip yürüyüş yapmalı ve sigarayı anımsatacak şeylerden uzak durmalıdırlar. Kişinin kaç yıl sigara kullandığı önemli değil. İsteyen herkes sigarayı bırakabilir. Gelin, siz de daha temiz hava, daha kaliteli yaşam ve sağlıklı bir ömür için sigarayı bırakın" dedi. 
    
'TEDAVİNİN YÜZDE 60'I EĞİTİM'
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adviye Özer de, sigarayı bırakmak üzere eğitim alan adliye çalışanlarının sağlık durumlarına göre tedavi yöntemlerini belirledi. Sigarının sinsi bir zehir olduğunu ve insanların sağlığını kaybedene kadar hiçbir bulgu vermediğini belirten Özer, ancak sigaranın vücuda olan zararlarından kurtulma imkanı bulunduğunu kaydetti. Sigarayı bırakma sürecinde en önemli hususun eğitim olduğunu kaydeden Özer, "Tedavinin yüzde 60'ını eğitim oluşturuyor, geriye kalan yüzde 40'ında ise ilaç gerekiyor. 3 aylık ilaç tedavisinin ardından, hastanın 1 yıl boyunca takibini yapıyoruz. Ve bu süre içinde sigara kullanmazsa, sigarayı bırakmış kabul ediyoruz. Çünkü bağımlılık 1 yılda sıfırlanıyor" diye konuştu.