İSTANBUL - Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava etkili oluyor.

İstanbul-Bursa karayolu Süpürgelik mevkiinde Bursa'ya geliş yönü yoğun tipi nedeniyle ulaşıma kapandı.

Bursa-Ankara Karayolu'nun İnegöl yakınlarındaki Mezitler Mevkii’nin de TIR devrilmesi sonucu ulaşıma kapandığı bildirildi. 



238 KÖY YOLU KAPALI

Bursa'da dün geceden itibaren etkili olan yoğun kar yağışının ardından il genelinde 238 köy yolunun ulaşıma kapandı.

Kapalı köy yollarının en çok İnegöl, Orhaneli ve Büyükorhan ilçelerinde bulunduğu belirten Aksoy, ekiplerin yol açma çalışmalarına başladığını söyledi.

Bursa kent merkezinde ise 10 santimetreyi bulan kar kalınlığı, yüksek kesimlerde 20 santimetreye ulaştı. Bu nedenle kent merkezinde araçların kayması yüzünden trafikte aksama ve çok sayıda maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi.

Kar yağışının il genelinde bugün ''kuvvetli'' olacağı, yağışın cuma gününe kadar devam edeceği bildirildi.



İSTANBUL'DA PERŞEMBE GÜNÜNE KADAR KAR VAR

İstanbul'da dün akşam saatlerinde etkili olmaya başlayan kar yağışının, perşembe günü öğle saatlerine kadar aralıklarla devam etmesi bekleniyor.

Kar yağışı gece boyu Büyükçekmece, Arnavutköy, Beykoz, Sarıyer ve Kartal'ın yüksek kesimlerinde etkili oldu.

Kar kalınlığı, Kartal ve Beykoz'un yükseklerinde 12-15, Sarıyer, Arnavutköy ve Büyükçekmece'nin yükseklerinde 7-10, şehir merkezinde ise 1-4 santimetreyi buldu.

Uzmanlar gece saatlerinden itibaren buzlanma meydana geleceğini, sürücülerin daha dikkatli araç kullanmaları gerektiğini belirtirken, vatandaşların kar lastiği kullanmaları, emniyet şeritlerini ihlal etmemeleri ulaşım ve çalışmaların daha hızlı yapılması açısından önem taşıyor.

AKOM, gece boyunca karla mücadele çalışmaları da yürüttü. Yüksek seviye kar yağışı planlamasına göre 870 araç ve iş makinesi, 2 bin 406 personel ile karlı hava şartlarıyla mücadele ediyor. Dün akşamdan bu sabaha kadar 1486 ton tuz, 4 ton solüsyon kullanıldı. Metin Oktay Spor salonunda ise 384 evsiz vatandaş misafir ediliyor.

Bu arada, hava sıcaklığının gün içinde 3 derece, gece ise sıfırın altında 1 ve sıfır derece seviyesinde bulunması, yarın ve perşembe günü ise 4-5 derece seviyesine yükselmesi bekleniyor.



BOLU DAĞI'NDA KAR KALINLIĞI 50 SANTİM

D-100 karayolunun Bolu Dağı kesiminde etkili olan kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor.

Dün başlayan ve aralıksız devam eden yağış nedeniyle Bolu Dağı'nda kar kalınlığı 50 santimetreye ulaştı.

Karayolları ekipleri güzergahta kar küreme ve tuzlama çalışması yapıyor. Denetimlerini arttıran trafik ekipleri ise kontrol noktalarında sürücüleri uyarıyor.



KAYSERİ-ERCİYES YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Karayolları 6. Bölge Müdürü Mstafa Karademir, tipi nedeniyle Kayseri-Erciyes yolunda ulaşımın sağlanamadığını bildirdi.

Karademir, ''Yoğun tipi ve görüş mesafesinin sıfıra düşmesi nedeniyle saat 09.00 itibarıyla Kayseri-Erciyes ve Develi-Erciyes karayolunu ulaşıma kapattık. Araçların Kayseri ve Develi'den Erciyes yönüne gitmesine izin vermiyoruz. Tipinin dinmesinin ardından ekiplerimiz yolu hemen trafiğe açacak'' diye konuştu.

METEOROLOJİ'DEN UYARI
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan meteorolojik uyarıda kar yağışlarının Marmara'nın doğusu (Kocaeli, Sakarya, Bilecik ile sabah saatlerinde İstanbul, Bursa, Yalova), İç Ege (Afyonkarahisar, Uşak, Kütahya, Denizli), Göller yöresi, İç Anadolu'nun kuzeybatısı (Eskişehir, Ankara, Çankırı, Kırıkkale), Batı Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun güney ve batısında (Malatya, Elazığ, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Muş, Hakkari, Şırnak) kuvvetli olması bekleniyor. Vatandaşların ve ilgililerin buzlanma, don olayı, çığ tehlikesine karşı tedbirli olmaları istendi.

Öte yandan Batı Akdeniz kıyıları, Doğu Akdeniz, Muğla, Aydın, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Diyarbakır, Batman ve Siirt çevrelerinde kuvvetli sağanak yağış bekleniyor.

Vatandaşların, ani sel, su baskını ve ulaşımda yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı tedbirli olması gerektiği belirtildi.

BALIKESİR'DE 201 KÖY YOLU KAPALI
Balıkesir'de de, kuvvetli kar yağışı yaşamı olumsuz yönde etkiliyor.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Balıkesir merkezde 15, Balya'da 39, Dursunbey'de 95, Savaştepe'de 45, Sındırgı'da 4 ve Susurluk ilçesinde 3 olmak üzere toplam 201 köy yolu, yoğun kar yağışı yüzünden ulaşıma kapandı. Ekiplerin, yol açma çalışmaları sürüyor.

Öte yandan, Savaştepe ilçesinde ilköğretim okulları ve liseler bir gün süreyle tatil edildi.

EĞİTİME KAR ENGELİ
Kütahya'da kar yağışı ve tipi nedeniyle Pazarlar ve Şaphane ilçelerinde eğitime bir gün ara verildi.

Kar yağışı ve tipi nedeniyle Bursa'nın Harmancık ve Büyükorhan ile Kütahya'nın Simav, Gediz, Pazarlar ve Şaphane ilçelerinde eğitime bir gün ara verildi.




 ntvmsnbc ve Ajanslar