Çalışan kadınların ve annelerin hayatını kolaylaştıracak Torba Yasa netleşiyor. Tasarı yasalaştığında yaklaşık 500 bin anneye erken emeklilik imkanı gelecek. Bu arada doğum yapan kadınlara da çocuk başına yapılacak nakit yardımı da belirleniyor. Buna göre ikinci çocuğu olan anneye bin lira, üçüncü çocuğu olana da 5 bin lira doğum yardımı yapılması planlanıyor. Tasarı sadece emeklilik düşünenler için değil, çalışan her kadın için de önemli yenilikler barındırıyor. Tasarının önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Tasarıda doğum borçlanmasında yapılacak değişiklikler kadınların daha önce emekli olmasını sağlarken kapsamda genişleyecek. Sadece SSK'lılar değil, Bağ-Kur ve isteğe bağlı sigortalı olanlar da doğum borçlanması yapabilecek.

6 YIL ERKENE ALACAK
Daha önce 2 çocuk için yapılan borçlanma artık 3 çocuk için de yapılabilecek. Her çocuk için 2 yıl olarak planlanan borçlanma süresi 3 çocuğu olan bir anne için 6 yıl önce emeklilik anlamına geliyor. Bu tasarının ilk etapta 500 bine yakın çalışan anneyi etkileyeceği belirtiliyor. Bu arada sigorta olmadan önce yapılan doğumlar için de borçlanma imkanı açılması gündemde.

DOĞUM YAPANA PARA
Tasarıda daha önce açıklanan doğum izninin 24 haftaya çıkarılması da bulunuyor. Bu arada doğumlarda nakit ödeme yapılması da düşünülüyor. Çeşitli miktarlar telafuz edilmesine rağmen rakamın yasanın çıkartılması sırasında netlik kazanacağı söyleniyor. Kulislerde telafuz edilen rakamlarda ikinci çocuk için bin lira üçüncü çocuk için ise 5 bin lira rakamları öne çıkıyor. Bu arada 300 liralık bez yardımı da düşünülüyor. Annelerin, çocukları 6 yaşına gelene kadar esnek çalışma imkanına kavuşması da tasarıda yer alıyor. Tüp bebek katılım payları da düşürülüyor.

EVLENEN GENÇLERE KREDİ
Tasarı yeni evlenecek gençler için de bir müjde barındırıyor. 18-26 yaş arasında evlenen gençlere sıfır faizli ve bir yıl ödemesiz 10 bin lira evlilik kredisi verilmesi de düşünülüyor. Bu rakamın daha da artacağı belirtiliyor.