Tuğba Ceyhan/Ankara

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, erken yaşta evliliğin önüne geçmek için yeni bir çalışma başlattı. Daha önce kanaat önderleriyle işbirliği yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, şimdi de 5 Bakanlıkla iş birliği yapmak üzere harekete geçti. Bu kapsamda Adalet Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile görüşmeler yapılarak topyekûn çalışma kararı alındı. Böylece 6 Bakanlık ve Diyanet  birlikte hareket edecek ve erken yaşta evliliğin önüne geçilecek.

Topyekûn mücadele başlıyor

Zorla evliliklerle mücadele konusunda alınacak tedbirler ile bu tedbirlerin uygulanmasına yönelik işbirliği eylem planı çerçevesinde  toplumsal duyarlılık ve bilincin arttırılması amaçlanıyor. Diyanet personeli, öğretmenler, Sağlık, Adalet, İçişleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı personeline eğitimler verilecek. Toplamsal duyarlılığın oluşması için Diyanet İşleri Başkanlığı hutbe ve vaazlarda erken yaşta evliliklerin sakıncalarını anlatacak. İşbirliği halinde olunan 6 bakanlık personelinin yanı sıra  erken yaşta evliliklerin sebep olduğu sıkıntılar muhtarlara da anlatılacak. Böylece küçük yerleşim birimlerinde önemli rol üstlenen muhtarlar kanalıyla ile ailelerin bilinçlenmesi sağlanacak.

Herkes üstüne düşeni yapacak

Sağlık Bakanlığı, erken gebeliklerin sağlık açısından zararlarını anlatacak. Çocuk yaşta evlilikleri önlemek için Adalet Bakanlığı kanuni düzenlemeler yapacak. MEB işbirliği ile zorunlu eğitime gitmeyen çocuklar tespit edilecek ve okula döndürülmeleri sağlanacak. Okullarda velilere yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlenecek. Ayrıca STK’lar ve yerleşim yerlerindeki kanaat önderleri ile de işbirliği yapılarak erken yaşta evliliklerin önlenmesi sağlanacak.