89 yıl önce büyük uğraş ve fedakarlıkla, adını Türkiye Cumhuriyeti olarak tarihe yazdıran bu Türk milleti, bayramını coşkuyla kutluyor.

Törenlerin ilk adresi Anıtkabir'di...

Devlet erkânı aslanlı yoldan yürüyerek Anıtkabir'e geldi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki heyette Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yer aldı.

Cumhurbaşkanı Gül, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Misak-ı Milli kulesine geçildi.

Cumhurbaşkanı Gül burada Anıtkabir Özel defterini imzaladı.

Cumhurbaşkanı, deftere şunları yazdı:
"Her alanda kapsamlı dönüşümler gerçekleştiren, demokrasisini olgunlaştıran, insan hak ve özgürlükleri konusunda büyük mesafeler alan, ekonomisini güçlendiren, yapısal reformları sürdüren bir ülke olmanın gururuyla huzurunuzdayız. Cumhuriyetimizi nitelikleri ile korumak ve yüceltmek, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Geçen 89 yılda katettiğimiz mesafe Türkiye'nin yarınları öncü bir ülke cazibe merkezi olarak kucaklayacağının işaretidir" 




Cumhurbaşkanı Gül, ilk defa eşi ile resmi geçit törenine katıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet'in kuruluşunun 89. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen resmi geçit törenine ilk defa eşi Hayrünnisa Gül ile katıldı. Cumhurbaşkanı Gül'ün kulak rahatsızlığı sebebiyle Türk Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları ile Türk Yıldızları'nın gösterileri sırasında aşırı sese karşı ayarlama yapıldı.

Atatürk Kültür Merkezi tören alanındaki resmi geçite Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'ün yanı sıra TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AB Bakanı Egemen Bağış, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yüksek yargı organlarının başkanları, Bakanlar Kurulu'nun bazı üyeleri ve eşleri, kuvvet komutanları, yabancı misyon şefleri ile subay, astsubaylar ve vatandaşlar katıldı. 

Cumhurbaşkanı Gül ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, üstü açık bir araçtan geçit törenine katılan birlikleri denetledi ve vatandaşlar ile öğrencilerin bayramını kutladı. Cumhurbaşkanı Gül'ün protokoldeki yerini almasıyla tören başladı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından öğrenciler şiirler okudu ve halk oyunları gösterisi yapıldı. 

Resmigeçit töreni sırasında Türk Hava Kurumu ile Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait paraşütçüler atlayış gerçekleştirdi. Türk bayrağı ve Atatürk posteri taşıyan paraşütçülerin atlayışı, protokol ve vatandaşlar tarafından uzun süre alkışlandı. 



Ulus'ta ortalık savaş alanına döndü

Polis Ulus Meydanı'nda toplanan ve yürümek isteyen vatandaşlara biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Biber gazından basın mensupları da etkilendi. Polis barikatını aşan Kılıçdaroğlu ve CHP'lilere de biber gazı sıkıldı. Barikatların kaldırılmasıyla birlikte binlerce kişi Anıtkabir'e yürümeye başladı.Birinci Meclis önünde düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Ulus Meydanı'ndan Anıtkabir'e yürümek isteyen gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, askeriyeye ait gazinoya girdi.

Birinci Meclis önündeki kutlama için toplanan kalabalık, Ulus Meydanı'ndan Anıtkabir'e yürümek istedi. Barikatı aşmak isteyen kalabalığa polis, tazyikli su, biber gazı ve gaz bombasıyla müdahale etti.

Bu sırada, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve beraberindeki CHP'liler, askeriyeye ait gazinoya girdi. Müdahalenin ardından gazinodan çıkan Kılıçdaroğlu, parti genel merkezine gideceği belirtildi.

Cumhuriyet Bulvarı'nda kurulan polis barikatının kaldırılması üzerine de kutlamaya katılanlar, Anıtkabir'e doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe başladı.

Polisin müdahalesi sırasında, civardaki bazı dükkanların camları kırıldı. Tazyikli su nedeniyle düşerek yaralanan ve biber gazından etkilenen bazı vatandaşlara sağlık ekiplerince müdahale edildi.


ANITKABİR'E VARDILAR 

Cumhuriyet Bulvarı'ndan yola çıkan kalabalık bir grup, Ankara Garı, Tandoğan Meydanı güzergahından Anıtkabir'e ulaştı. Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan grup, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Anıtkabir avlusunda toplandı.

Birinci Meclis önünde toplananların bir kısmı ise Ulus'tan Necatibey Caddesi üzerinden slogan atarak ve marş söyleyerek Anıtkabir'e yürüdü.

Polisin müdahalesinin ardından bazı vatandaşlar polis panzerlerinin üzerine çıkarak, Türk bayrağı ve Atatürk posteri astı.