DHA'dan Ferah Işık'ın haberine göre, Belediye Meclisi'nde üç gündür ele alınan 'Emir ve Yasaklar Yönetmeliği' dün geç saatlerde yapılan oylama ile kabul edildi. 141 maddeden oluşan yönetmelik için CHP'li 11 üye ret oyu kullandı. MHP'li 7 ve AKP'li 18 üyenin evet oylarıyla yönetmelik meclisten geçti. İlk günkü toplantıda gündeme gelen 'umuma açık yerlerde alkol alınması yasaktır' maddesi, uzun süren tartışmalar sonucu 'kamusal alanda alkol alınması yasaktır' olarak değiştirildi.

Ancak Meclis, 'kamusal alanda alkol alınması yasaktır' maddesini de değiştirdi ve sakıncalı yerleri isim isim belirledi. Kamusal alanda içki içilmesini yasaklayan madde, "Yol, kaldırım, meydan, park, pazaryeri, umumi tuvalet, okul bahçesi, hastane ve ibadethanelerin avlularında, terminal, gar, telefon kulübesi, bankamatikler gibi alanlarda içki içmek ve banklarda yatmak yasaktır" haline getirildi.

Kabul edilen maddeler arasında, pazarcı esnafının ahlak kuralları dışına çıkmaması, satış yaparken yarı çıplak olmaması, atlet giymemesi, tek tip kıyafet giymesi, güneş battıktan sonra ne sebeple olursa olsun mezarlıklara girilmemesi, ses yükseltici cihazlarla satış yapılmaması, balkon ve pencerelerdeki çiçek saksılarının sularının dışarı akıtılmaması, boş arsalara çadır kurulmaması ve baraka yapılmaması ön plana çıktı.

AKP'liler savunuyor

Meclise başkanlık eden Belediye Başkan Yardımcısı AKP'li Osman Zolan, yapılan oylamadan sonra, "Meclis, üç gün yoğun bir şekilde çalıştı. İyi bir çalışma oldu. Hazırlanan yönetmeliğe uymayanlara belediye zabıtası 143 lira para cezası kesecek. Amacımız, kentin yaşam kalitesini arttırmak, huzur ve güvenliğin sağlanmasına katkıda bulunmak" dedi.

"Bizim istediğimiz gibi oldu"

MHP Grup Başkanı İbrahim Açıkgöz, ilk taslak üzerinde yer alan ve tartışma yaratmaya müsait maddelerde değişikliğe gidildiğini, tüm itirazlarının dikkate alındığını söyledi. Yasak içeren maddelerin MHP'nin arzu ettiği şekilde değiştiğini öne süren Açıkgöz, "Bazı toplumlar günümüzde Anayasa bile yapmaya gerek duymuyor. Gönlümüz isterdi ki, Türkiye'de bu ülkeler gibi olsun. Ama bizim ülkemizin bazı gerçekleri var. Bu gerçekleri göz ardı edemeyiz. Bazı yasakları uygulamak zorundayız. Muhalefet görevini en iyi şekilde yaptık ve bu nedenle yönetmeliğe evet oyu kullandık" dedi.

"Denizli yasaklar kenti mi olacak?"

CHP Grup Başkanı Müjdat İlhan ise yönetmeliğe tepkilerinin devam ettiğini söyledi. İlhan, toplumsal barışın ve huzurun sağlanması için zaten Kabahatler Kanunu bulunduğunu belirterek, çıkartılan yönetmelikle kanunların önüne geçilmeye çalışıldığını söyledi. İlhan, "Bu yönetmeliği çıkarmaya ne gerek var? Denizli'yi yasaklar kenti mi yapacağız? Üç gündür mücadele ediyoruz. Mücadele etmesek, umuma açık yerlerde alkol kullanımını yasaklayacaklardı. Bu yasaklarla ortak yaşam alanı içindeki halk önce komşusuyla sonra da idare ile karşı karşıya gelecek. Maddelerin bir çoğu yaşamda engellenmesi mümkün olmayan eylemlerdir. Bu sorunları yasaklarla değil, eğitimle aşabiliriz. Bu yönetmelikle toplumsal barış bozulur. Cezayı zabıta kesecek. Ne yapacak Denizli zabıtası, yoksa kafa kıran timi mi kuracak? Böyle bir tim var mıdır?" diye konuştu.

Yönetmeliğin hukuki dayanağı

Denizli'de Emir ve Yasaklar Yönetmeliği 1 Mart 2007 tarihinde belediye meclisinin aldığı 116 sayılı kararla yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5393 sayılı Belediyeler Kanunu, 5326 sayılı Kabahatlar Kanunu, 1608 sayılı Umuru Belediye Müteallik Ahkamı Cezaiye Hakkında Kanunun Bazı Maddelerini Muadil Kanun çerçevesinde hazırlandı. Yönetmelik, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik ile Belediye Zabıta Yönetmeliği hükümlerine de dayandırıldı.

5393 sayılı Belediyeler Kanunu'nda yeralan yönetmeliğin güncellenmesi kapsamında da Denizli Belediye Meclisi dün değişiklikleri yaparak yeni yönetmeliği onayladı.

Bu yönetmelik her belediye tarafından, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve sözü edilen yasaların, belediyeye yüklediği görevleri yerine getirmek ve beldede esenlik, huzur, sağlık, düzen ve belde halkının mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarının belirli kurallar içerisinde yerine getirilmesi amacıyla hazırlanıyor.  Cumhuriyet