Kocaeli - KOÜ Hereke Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yükekokulu Müdürü ve Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gazi Uçkun, toplumda özel dedektife ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Yasası olmamasına rağmen Türkiye'de kurulmuş 20'den fazla ''özel araştırmacılık veya danışmanlık'' gibi ticari unvanlarla kurulan yasal dedektiflik şirketi bulunduğuna işaret eden Uçkun, bu şirketlerin devlete vergi ödediğini, levhalarında ''özel dedektif'' yazdığını, dernekleştiklerini, sosyal projelere imza attıklarını dile getirdi.

Özel Dedektifler Derneği ile 2007 yılının sonunda tanıştıklarını ve işbirliği kararı aldıklarına ifade eden Uçkun, özel dedektiflik yasanın çıkması halinde, eleman ihtiyacı doğacağını belirtti.

Uçkun, şöyle konuştu:

''Bu ihtiyacı karşılamanın en yakın kaynağı özel güvenlik bölümleri olacaktır. Emekli askerler, polisler, MİT mensupları yine olacak ama sahada mezunlarımız çalışacak. İkinci sınıfların ikinci dönemine 'Araştırma Takip Uzmanlığı' diye bir seçmeli ders koyduk. Özel Dedektifler Derneği ile birlikte yürüteceğimiz bu çalışmalarda öğrencilerimiz 'Özel Dedektif Kimliği' alacak ve bu yönde hizmet veren firmalarda 'Araştırma Takip Uzmanı' olarak görev yapabilecek.''

Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü'nde 2004 yılından beri eğitim ve öğretim yapıldığını, tamamına yakını istihdam edilen yaklaşık bin 400 mezun verdiklerini kaydeden Uçkun, şu anda bölümde 320 öğrenciyle eğitime devam ettiklerini, mezunlara herhangi bir sınava girmelerine gerek kalmadan 'Silahsız Güvenlik Sertifikası' verdiklerini söyledi.

YÖK'ün üniversitelerde silahlı eğitim yapılmasına izin vermemesinden dolayı öğrencilerinin 2. sınıfın son döneminde anlaşmalı oldukları özel güvenlik firmalarında eğitim alarak sertifikalarını ''silahlıya'' çevirebildiğini dile getiren Uçkun, normal eğitim ve öğretimin dışında sürekli sertifika programları düzenlediklerini de bildirdi.

Türkiye'nin 81 ilinde görev yapan öğrencileri olduğunu anlatan Uçkun, ''KPSS ile personel alan kamu kurum ve kuruluşlarının büyük bölümünde öğrencilerimiz görev yapıyor. Yargıtay'dan Anayasa Mahkemesi'ne kadar, cezaevlerinde infaz koruma memurlarına kadar geniş alanda görev yapan öğrencilerimiz var'' şeklinde konuştu.

 

Kürtçe bilen özel güvenlik talebi

Uçkun, güvenlik görevlilerinin halkla ilk temas noktasında olduğu için bir anlamda da danışma görevi yaptığını, bazı firma ve belediyelerin, iletişimi kuvvetli, dil bilen personel talep ettiğini söyledi.

TÜPRAŞ'ın İzmit, İzmir, Batman ve Kırıkkale rafinerilerinin güvenlik biriminde ve pek çok belediyede öğrencileriin görev yaptığını anlatan Uçkan, ''TÜPRAŞ, Batman'daki rafinerisi için Kürtçe bilen öğrenciler talep etti, biz de Batmanlı, Adıyamanlı Kürtçe bilen öğrenciler vardı, onları yönlendirdik. Yine Kürt vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde belediyeler de genellikle Kürtçe bilen özel güvenlikçi istihdam ediyor'' dedi.

Yasadaki kısıtlama 

Sınır güvenliği, petrol ve doğalgaz boru hatlarının güvenliğinin özel güvenlik görevlilerince sağlanabilecek yeni alanlar olarak dikkat çektiğini ifade eden Uçkun, şöyle devam etti:

''Dünyada petrol ve doğalgaz boru hatlarını koruyan özel güvenlik şirketleri var. Yalnızca bu konuda eğitim alıyorlar. Bizim 5188 sayılı yasamızda kısıtlamalar var. Bu kısıtlamalar kaldırılıp, sınır çizilmeden 'güvenlik ihtiyacı nerede varsa orada özel güvenlik olabilir' şekline getirilmesi gerekiyor. Eğitim programları da eğitim konuları da bu yasadan güç alarak konularını belirliyor. Bu sınırlama kalktığında eğitim kurumları, bu ihtiyacı karşılayacak şekilde program yapacaktır. Dolayısıyla buralarda 'biz de varız' denmeye başlayacaktır. İrtibat halinde olduğum bazı özel güvenlik firmaları, Irak'ın kuzeyinde, Erbil'de, Dohuk kentinde projeler almaya başladı ama Türkiye'deki yasal mevzuattan kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle bir Amerikalı, İsrailli firma gibi rahat hareket edemiyor. Önlerine engeller çıkıyor. Halbuki 5-6 bin kilometre öteden gelen bir Amerikalı firmadan çok daha avantajlı, çok daha az maliyetli, çok daha iyi lojistik destekle Irak'ın kuzeyindeki tüm güvenlik projeleri Türk firmaları tarafından alınabilir. Özel Güvenlik Bölümlerinde okuyan, Özel Güvenlik eğitim kurumlarından eğitim alan öğrenciler böylelikle dışarıya açılmış olur.''

-Sınırda özel güvenlik önerisi-

Uçkun, 50 bin kişilik bir sınır koruma birliğinin kurulacağını kamuoyuna yansıdığını anımsatarak, bunun da özel güvenlik şirketleri aracılığıyla yapılabileceğine işaret etti.

Afrika açıklarında ticaret gemilerine yönelik korsan saldırılarının, gemilerde özel güvenlik personeli bulundurulmasıyla kolaylıkla bertaraf edilebileceğini öne süren Uçkun, sözlerini şöyle tamamladı

''Son 3-4 yıldır Afrika açıklarında gemilere yönelik korsan saldırıları arttı. Bununla ilgili de görüşlerimiz var. Tüm gemilerde, yasada bir değişiklik yaparak ya da bir yönetmelik çıkartılarak silahlı özel güvenlik bulundurma mümkün olabilir. Gemilerin güvenliğini sağlama yetkisi özel güvenliklere verilebilir. Korsanlarla mücadele etmek için İngiltere, İtalya, Fransa, Türkiye donanmasını görevlendiriyor. Halbuki işin çok daha pratik yolu var. Çok iyi yetişmiş, çok iyi donanımlı 4-5 özel güvenlik görevlisi bir gemiyi korsanlardan koruyacaktır.''


AA