Diyanet İşleri Başkanlığı, kurban edilecek hayvanın sağlıklı ve besili olmasının hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önemli olduğuna dikkat çekerken, "Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet verilmemelidir. Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. Hayvanların, birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmelidir" ifadesinde bulundu.
Kurban Bayramı'na az bir süre kala kurban kesmek için hazırlıklar sürerken Diyanet İşleri Başkanlığı da internet sitesi üzerinde kurbanla ilgili sıkça sorulan sorulara yanıt veriyor. Kurbanın ne olduğu, dinî dayanağı ve amaçlarına ilişkin soruları cevaplayan Diyanet İşleri, kurban keserken dikkat edilmesi gereken konulara ilişkin de bilgi veriyor.

-KURBANLARIN GÜNDÜZ KESİLMESİ UYGUN-

Kurbanın, Kurban Bayramı'nın ilk üç gününde kesilebileceğine dikkat çeken Diyanet, kurban kesim vaktinin bayram namazı kılınan yerlerde, bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başladığını belirtti. Bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar kurban kesilebileceğini ifade eden Diyanet İşleri, bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebileceğini ancak kurbanların gündüzleri kesilmesinin uygun olduğu kaydetti. Bayramın birinci günü kurban kesmenin daha faziletli olduğuna işaret eden Diyanet, "Şafii mezhebine göre ise kurban, bayramın dördüncü günü de kesilebilir" ifadelerine yer verdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı, koyun, keçi, sığır, manda ve devenin kurban edilebileceğini ifade ederken, bu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için de koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerektiğini belirtti. Diyanet İşleri, 6 ayını tamamlayan bir koyunun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebileceğine işaret etti.

-KURBANLIK SAĞLIKLI VE BESİLİ OLMALI-

Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, azaları tam ve besili olmasının hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz ettiğinin altını çizen Diyanet İşleri Başkanlığı, "Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez" dedi.
Diyanet İşleri kurban keserken dikkat edilmesi gereken hususları ise şöyle sıraladı:
"Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet verilmemelidir. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Ayrıca, çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. Hayvanların, birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmelidir."
Hayvan kesiminde, gerekli yeterlilik ve şartları taşıyan kişinin kadın olsun, erkek olsun kurban kesebileceğine değinen Diyanet İşleri, taksitle satın alınan hayvanın kurban olarak kesilebileceğini bildirdi.

-HAYVANA EZİYET VERMEMEK ESASTIR-

Diyanet, "Kurbanlık hayvanın elektrik veya narkoz şoku ile bayıltılarak kesilmesi caiz midir" sorusuna da şu yanıtı verdi:
"İster kurbanlık olsun ister etlik, hayvanın kesimi esnasında; hayvana fazla eziyet vermemek esastır. Bunun için (ölüm acısını azaltmak maksadıyla) kesim sırasında hayvanın elektrik veya narkoz vererek şok ile bayıltılması, bu hayvanın kurban olarak kabul edilmesine engel kusurlardan sayılmaz. Çünkü kurbana engel kusurlar; kesim sırasında meydana gelen arızalar olmayıp, hayvanda önceden mevcut olan kusurlardır. Bu itibarla (şok etkisiyle ölmeden önce hemen) canlı olarak kesilmek kaydıyla, kurbanlık hayvanın elektrik veya benzeri bir şeyle şoklanmasında dinen bir sakınca yoktur. Şayet hayvan, henüz kesilmeden, şokun etkisiyle ölürse; o, kurban olamayacağı gibi eti de yenmez."
Diyanet ayrıca, gebe hayvanın kurban edilmesinin doğacak yavruların telef edilmesi söz konusu olduğu için doğru olmadığını vurguladı.(ANKA)