Türk Tabipler Birliği'nin öncülüğünde yürütülen hastanelerde iş bırakma eylemine katılım düşük seviyede oldu. Eylemler, üniversite hastanelerinde yoğunlaşırken, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde doktorların büyük bir çoğunluğu gün boyu hizmete devam etti. İstanbul'da grevin merkezi olan Çapa Tıp Fakültesi'nde katılımcıların sayısı bini geçmedi. Türkiye Komünist Partisi, Emek Partisi ve KESK gibi örgütlerin destek verdiği eylemlerden, aciller çalıştığı için vatandaş olumsuz etkilenmedi. Yapılan haberlerden dolayı poliklinik randevularında yüzde 50'lara varan düşüş yaşandı.


Eylemin ağırlıkta olduğu üniversite hastanelerine gelen vatandaşlar ise sağlık çalışanlarının 'bugün niye geldiniz?' sorusuna muhatap oldu.

İstanbul Tıp Fakültesi Çapa Hastanesi'nde kurulan çadırda toplanan sağlık çalışanları kısa bir yürüyüş yaparak çalışma şartlarının düzeltilmesini istedi. Sağlık Sosyal Hizmet Sendikası ile İstanbul Tabip Odası'nın birlikte gerçekleştirdiği eylemde 'Emekçiyiz haklıyız kazanacağız', 'İnsanca çalışmak istiyoruz' yazılı pankartlar taşındı. Eylemde YGS'deki şifre iddialarıyla ilgili açıklamalar da yapıldı. 'Biz onlar gibi tatmin olmayacağız' sloganları atıldı. İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören, amaçlarının daha kaliteli çalışma ortamı ve daha iyi hizmet vermek olduğunu ifade etti. Çapa'daki çadırın yanı sıra Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne de benzer bir çadır kuruldu.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde katılım çok sınırlı kaldı. Sadece vatandaşın haberlerden etkilenmesinden dolayı poliklinik hizmetleri düştü. Avrupa yakasının en büyük sağlık kuruluşlarından Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Zafer Çukurova, gün boyunca bir sıkıntının yaşanmadığını belirtti. Anadolu yakasındaki Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Eyüp Gümüş ise hastanedeki doktorlarının tamamının görevleri başında olduğunu ifade ederek, "Gün boyu bin hasta baktık. Vatandaş mağdur olmadı." şeklinde konuştu.
'Eylemciler ameliyathane bastı' iddiası

İş bırakma eylemi ile ilgili İzmir'de oldukça ilginç bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde eylem yapan sağlıkçılar, bir asistan hekimin greve gönderilmediğini öğrenince ameliyathaneye girerek arkadaşları istedi. Bu sırada böbrek nakli yapan doktor, meslektaşlarını uyararak eylem yerinin hastane olmadığını söyledi. Bunun üzerine eylemciler, ameliyatın acil olup olmadığını sordu, böbrek ameliyatı olduğu belirtilince binadan çıktılar. Olayın internet sitelerinde 'doktorlar ameliyathane bastı' şeklinde verilmesi üzerine açıklama yapan Dekan Prof. Dr. Serhat Bor ise iddiaları yalanladı.

Bakan: İş bırakanlar marjinal gruplar

'19-20 Nisan Grev Komitesi' isimli grupta yüksek katılım beklenen hastaneler arasında Çapa, Cerrahpaşa ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi gösteriliyor. Katılımın az ya da hiç olmayacağı hastaneler arasında da Ümraniye, Bağcılar Eğitim Araştırma hastaneleri ile Siyami Ersek, Koşuyolu Kalp hastaneleri sayılıyor. Bu arada milletvekili adaylarının tanıtımı için Erzurum'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, iş bırakma kararı alan hekimlerle ilgili açıklamalarda bulundu. "Doktorlarımızın sağlık hizmetini sıkıntıya uğratacak bir faaliyet içerisinde olabileceklerine asla inanmıyorum." diyen Akdağ, eyleme katılanları 'küçük marjinal gruplar' şeklinde değerlendirdi. (SELİM KARAHAN ERZURUM)

Çocuğu hasta anne greve tepki gösterdi

Eylemler en çok hasta çocukları mağdur etti. Çapa Tıp Fakültesi'ne çocuğunu tedavi için getiren Havva Tekcan'a ilk önce 'grev var' diye bakılmadı. Tekcan, "Bana 'Bugün çocukları almayacağız. İlgilenmiyoruz.' deyip bağırdılar. Ben de karşılık verince çocukla ilgilendiler." açıklamasını yaptı. Bursa Devlet Hastanesi'ne gelip muayene olamayan birçok hasta da doktorların eylemini 'saçmalık' olarak nitelendirdi. Bin bir zorlukla tekerlekli sandalyeleri üzerinde hastaneye gelen yaşlılar, doktorların eylemine sert tepki gösterdi.(Zaman)