Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği (TEDAY) Genel Başkanı İlimdar Boztaş, 2005 yılında çıkarılan Özürlüler Yasası'nda 2012 yılı Temmuz ayına kadar kamu kurumları ve yerel yönetimlerin engellilerin kolay yaşam sürdürebilecekleri çerçevede düzenlemelere gitmesi gerektiğini ifade etti.

Boztaş, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın "Belediyelere verilen süre 2 yıl sonra doluyor. Mekanları düzenlemek için kıyamadıkları paralarını engelliler tazminatla alacak" ifadelerine atıfla, "Kavaf'ın itiraflarında da görüldüğü üzere, gerekli çalışmaların oluşmadığı aşikardır. Yurt genelinde engelliler olarak yeterli sivil statüye sahibiz, dernek ve vakıflarımız ile koordinasyon içerisindeyiz. Yasanın öngördüğü düzenlemelerin oluşmaması durumunda Edirne'den Ardahan'ına kadar haklarımızı yargı yollarında arayacağız. Yurt genelinde yaptığımız araştırmalarda bir çok belediyelerin bu yasayı dikkate almadığına rastlıyoruz, çok azınlıkta da olsa bazı belediyelerde memnuniyet verici çalışmaları görüyoruz" dedi.

Yurt genelinde bin civarında Belediye olduğunu ifade eden Boztaş, "Siz Belediye başkanlarımız bu yasa 2005 yılında çıktı. Sizlerse 2009 yılında bu yasayı bilerek seçildiniz. Her platformda çok söyledik. Aranıza engelli Meclis Üyeleri alın. Almadınız şimdiyse bir buçuk yılınız kaldı 7 yıllık büyük zaman maalesef bitiyor" ifadelerini kullandı.
 

Bakan Dinçer'e sitem

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in Meclis'te görüşmeleri devam eden Torba yasada engelliler hakkında yer alan maddeye istinaden yaptığı konuşmaya atıfta bulunan Boztaş, "Dinçer, engellilerle alakalı husus da diyor ki 'ben ayrımcılık yapmıyorum. 300 kişilik tır şoförü istihdam eden bir şirket 9 kişisini engelli çalıştırmak zorunda. Bir tır şirketi engelliyi ne yapsın bu adam tır süremez" Sayın Bakan bırakında işin orasına şirketler kafa yorsun her şirketin kendi çapında insan kaynakları, muhasebe ve müşteri hizmetleri gibi idari bölümleri var. Engelli vatandaşları bu kadar beceriksiz mi sanıyorsunuz siz? Yeter ki imkan ve olanak sağlayın" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı İş-Kur'da özürlü personel açığı bulunduğunu sözlerine ekleyen Boztaş, "Hani 2010 yılı engelli istihdam yılı olacaktı. Ceza memurlarınızı neden özürlü çalıştırmayan kamu kurumlarına göndermiyorsunuz. Bu davranışınız ayrımcılıktır" dedi. Boztaş, İş-Kur'dan kursiyerlik eğitimi alan engelli bireyler hakkında, "Engelli kardeşlerimiz 3 ay kurs alıyor başarılı olsa da olamasa da 24 ay geçmeden bir başka kursa giremiyor. İş-Kur'un engeline takılıyor" dedi.


ANKA