MALATYA-Kadın Merkezi Vakfı (KAMER) Malatya Şube Başkanı Nilüfer Altunbaş, KAMER'e müracaat eden erkeklerin eşlerinin kendilerine şiddet uyguladığını belirterek kendilerini savunacak bir vakıf olmasını istediklerini belirtti.
Altunbaş, yaptığı açıklamada, kadın cinayetlerinin sürekli arttığına dikkat çekti.

Şiddet konusunda eğitimler verdiklerini bildiren Altunbaş, ‘Bu yıl eğitimlerimiz kapsamında bin 500 kadına ulaştık’ dedi.
Alan çalışmalarında şiddete maruz kalan kadınların bu durumu kabullendiklerini gördüğünü kaydeden Altunbaş, ‘Kadın ölümleri yüzde bin 400 artıyor. Boşanma davaları nedeniyle ve işsizlik durumunda kadınların şiddete maruz kaldığını gördük. Kadınlar sadece eşinden şiddet görmüyür. İş hayatında ve kamuda da şiddet görüyor‘ diye konuştu.

Üniversite mezunu olan kadınların daha çok şiddete maruz kaldığını anlatan Altunbaş, ‘Şiddete maruz kalan eğitim durumu yüksek olan kadınlar iş çevrelerinden ya da toplumdan çekinerek şikâyette bulunmuyor. Şiddetin sadece fakir ailelerde olduğu sanılıyor, ancak zengin ailelerde de şiddetin olduğunu görebiliyoruz’dedi.

Kadınların artık daha bilinçli olduğuna işaret eden Altunbaş, şunları aktardı:

‘Şiddete maruz kalan kadınlar eskiden çekiniyor, şikâyette bulunmuyordu. Şuanda kadınlar hakları konusunda bilinçlendi. Gerekli mercilere başvuruyorlar.’

‘ŞİDDETE MARUZ KALMA KONUSUNDA CİNSİYET AYRIMI YOK’

Şiddete maruz kalma konusunda cinsiyet ayrımının olmadığını dile getiren Altunbaş, ‘Erkeklerin de eşleri tarafından şiddete maruz kaldığına ilişkin şikâyetler aldık. Kadınlar haklarını arıyor. Artık bilinçlendiler. Bize başvuran erkekler, kadınların şanslı olduğunu söylüyor. Birçok erkek kendilerini savunacak vakıfların olmamasından yakınıyor. Şiddet ne gerekçede ve kime yapılırsa yapılsın kabul edilemez’ dedi.

‘KADIN EŞİMİ BEN DÖVDÜM DEDİ’

Bir adamın karısı kendisini dövünce karakola şikâyet ettiğine değinen Altunbaş, şu bilgileri verdi:

‘Karakoldan sonra kadın ve kocası savcıya ifade veriyorlar. Sonra eve dönüyorlar. Kadın kocasına diyor ki 'Beni karakola şikâyet ettin, eline ne geçti.' Sonra adam annesinin evine gidiyor. Daha sonra boşanıyorlar. Kadın bir gün vakfımıza geldi. Ben kadının şiddete maruz kaldığını sandım. 'Şiddeti yapan utansın' dedim. Kadın da 'Eşimi ben dövdüm' dedi.’

‘YAŞLANINCA KARISI ONU DÖVMEYE BAŞLAMIŞ’

Artık yaşlanmış ve emekli olan bir adamın daha vakfa geldiğine değinen Altunbaş, ‘Bu adam gençliğinde eşini dövüyormuş. Bize dert yandı. Yaşlanınca da karısı onu dövmeye başlamış’ diye konuştu.
Malatya Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Tuğba Bayhan da şiddetin aile içi eğitimlerle önlenmesi gerektiğini belirtti.

Bayhan, ‘Şiddet yeni kanunlarla önlenebilir. Koruma kararı alınıp onun da uygulanması lazım. Toplum olarak kadın erkek eşitliğini algılayamıyoruz. Kadına karşı pozitif bir ayrımcılık değil sadece insan olma hakkının verilmesini istiyoruz. Son zamanlardaki kadın cinayetlerinin nedeninin de eskiye göre kadının baskıya karşı baş kaldırışı olduğunu düşünüyorum’ dedi.(AA)