İstanbul’da aralarında Sultanahmet Adliyesi’nin de bulunduğu birçok adliyenin taşındığı Çağlayan Adalet Sarayı basın mensuplarına tanıtıldı.

Yeni adliyedeki farklılık giriş kapısından itibaren hissedilmeye başlanıyor. Farklı mimarisi ve heybetiyle göz alan binanın bahçe girişinde özel güvenlik görevlileri araç sürücülerine park yeri gösteriyor. Alışveriş merkezine girme hissini yaratan bu durum binanın içine girildiğinde de devam ediyor. Otomatik cam kapılardan ve X-ray cihazından geçilerek girilen yapının giriş katında yaklaşık 200 metrekare genişliğinde bir boş alan var. Girişin sağında ve solunda alışveriş merkezlerinde görmeye alıştığımız danışma masaları bulunuyor. Kadın danışma görevlileri çok bakımlı. Renkli fularlarıyla hostesleri andırıyorlar. Her masada ikişer tane bulunmak üzere toplam dört “Halkla İlişkiler görevlisi” var. Bu görevliler adliye personeli değil, adliyenin anlaştığı özel şirketin çalışanları.
Girişten sonra yaklaşık 50 metre yürüyerek merdivenlere varıyorsunuz. Merdivenlerin iki yanında yaklaşık üç metre boyunda, bir elinde terazi, bir elinde kılıç bulunan, gözleri bağlı Adalet tanrıçası Themis’in heykelleri var. Normal merdivenlerin yanı sıra yürüyen merdivenler de var. Adliyenin koridorlarında “acemi” vatandaşların ve taşınma telaşı içerisindeki memurların yanı sıra taşınmanın devam ettiğini gösteren dosya yığınları da görülüyor. Asansör önlerinde taşınan dosyalar görmek mümkün.

Özel güvenlik hâkimiyeti
Adliyede dikkat çeken bir başka özellik polisin değil, özel güvenlik görevlilerin daha görünür olması. Güvenlik konsol noktalarındaki X-ray cihazlarının başında yalnızca özel güvenlik görevlileri var. Her katta bulunan özel güvenlik görevlileri bina içinde Ginger ile geziyor. Ayrıca duruşmalarda da polisle birlikte güvenliği sağlıyorlar. Adliyenin farklı noktalarındaki güvenlik görevlileri telsizle haberleşerek koordinasyon sağlıyor. Güvenlik biriminin başında ise tam yetkili bir “Güvenlik Amiri” var. Güvenlik görevlilerinin şimdilik silahları yok. Yakın zamanda bu konuyla ilgili de düzenleme yapılacak. Girişin hemen sağ yanında bulunan Polis Merkezi ise herhangi bir karakoldan ya da polis biriminden çok daha modern tarzda tefriş edilmiş. Mahkeme kalemleri ve diğer birimlerin yer aldığı odalar “açık ofis” şeklinde tasarlanmış. Birbirinden cam bölmelerle ayrılan birimlerdeki ofis konforu, klasik devlet dairelerinden çok farklı... Adliye dışında ise bildik görüntüler var... Ayakkabı boyacıları, piyango biletçileri ve diğer “adliye erbabı” uygun noktalara yerleşmiş durumda...

Uzun ve zahmetli yol
A, B, C ve D olmak üzere birbirinden farklı giriş noktaları bulunan adliyede henüz avukatlar için özel bir giriş bulunmamakta. Hakim ve savcılar kendileri için ayrılmış özel otoparktan adliyeye giriş yapıyorlar. Bunun dışında herhangi bir “protokol girişi” yok. Gazeteciler için ise eksi 3. katta 70 metrekareye yakın büyüklükte bir Basın Odası ayrılmış. Ancak, henüz tefrişat yapılmadığından oda kullanılır durumda değil. Yıllık olarak yaklaşık 10 milyon liralık ihale bedeliyle gündeme gelen kafetaryalar ise adliyenin farklı farklı katlarında yer alıyor.
Adliye Sarayı’nda bulunan 8 asansörün yanındaki levhalarda adliyenin yerleşim planı ayrıntılı olarak yer alıyor. Buradaki yerleşim planlarına bakarak adliyedeki herhangi bir noktayı kolayca bulmak mümkün... Eğer şaşırır da yanlış asansöre binerseniz ya da farklı bloğa giderseniz, geri dönüp gideceğiniz yeri bulmak için uzun ve zahmetli bir yol sizi bekliyor.

Ne nerede?

Binanın eksi 6. katında bir mescit bulunurken, eksi 3. katında adli tabiplik ve Polis Merkezi, eksi 2’de Kabahatler ve Faili Meçhul  suçlarla ilgili soruşturma yürüten cumhuriyet savcıları bulunuyor. Eksi 1. katta Asliye Ceza, İcra, Aile, Tüketici mahkemelerinin yanı sıra Baro Odası ve bir kafetarya bulunuyor. Zemin katta Ağır Ceza ve Asliye Ceza Mahkemeleri ile diğer Tüketici ve  İcra mahkemeleri var. Cumhuriyet Başsavcısı ise bazı Ağır Ceza mahkemeleri ile birlikte 1. katta. Üçüncü kattan beşinci kata kadar Başsavcı vekilleri ve Cumhuriyet savcılarnın odaları yer alıyor. Toplumsal ve örgütlü suçlarla ilişli soruşturma yürüten savcıların odaları ise 4. kattaççç Adliyenin en üst katında yani 8. katta Basın Savcıları ile Adalet Müfettişliği var. Ogün Samast’ın yargılandığı 2. çocuk ağır ceza mahkemesinin de aralarında bulunduğu çocuk ağır ceza mahkemeleri de 3. katta.

Hızlı bot alınacak
Yeni adliyede 330 civarında mahkeme olduğunu belirten İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, adliyede 360 hakim ile 250’ye yakın Cumhuriyet savcısının görev yapacağını söyledi. Binada 5 banka, postane, sağlık ünitesi, kreş, kuaför, yemekhane gibi sosyal tesisler ve yardımcı birimlerin de bulunduğunu ifade eden Çolakkadı, “Marmara Denizi’nden Karadeniz’e kadar bizim yargı alanımız. Bir hızlı bot almayı yada kiralamayı düşünüyoruz. Bu botla en uzak yere 25 dakikada ulaşacağız” diye konuştu.


İstanbul Adliyesi’ne elveda

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın hizmete girmesiyle birlikte boşaltılan Sultanahmet’teki İstanbul Adliyesi, üzerine ‘Elveda’ yazılı afiş asılarak tamamen boşaltıldı. Adliye binasına bazı savcı ve personelle birlikte gelen İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından yaptığı açıklamada İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bina için kent müzesi projesi bulunduğunu belirtti.(MUSA KESLER İstanbul-İSTANBUL DHA)