Erzurum'un Tortum ilçesine bağlı Bağbaşı beldesinde yaptırılacak HES'i protesto için 6 Eylül'de oturma eylemi düzenlemişti. Ödük Vadisi'nde yapılacak olan HES'e karşı, meyve ve sebze bahçelerini kurutacağı için 2 yıldır mücadele veren köylüler ile güvenlik güçleri arasında arbede çıkmıştı. Bir polis, bir özel güvenlik görevlisi ve 2 de vatandaşın yaralandığı eylemin ardından başlatılan soruşturmada yaşları 17 ile 66 arasında değişen 15 kişi, "görevi yaptırmamakta direnme" suçundan savcılığa sevk edilmişti.

Cumhuriyet Savcılığı'na çıkarılan 10 erkek ile 5 kadın buradan Tortum Sulh Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Dün hakim karşısına çıkan şüphelilerden 14'ü hakkında, "görevi yaptırmamakta direnme" ve "kamu görevlisine hakaret" suçlarından adli kontrol uygulanmasına karar verildi. Hakim, şüphelilerin dava sonuna kadar en yakın kolluk birimine haftanın 5 günü giderek imza atmalarına karar verdi.

Mahkeme 17 yaşındaki Leyla Y. ile ilgili ise CMK'nın 109/3-b maddesini gerekçe göstererek, "Bağbaşı Beldesi ve diğer yerlerdeki HES konusunda faaliyet gösteren çalışma alanlarına" girmesini ve "HES'lere karşı eylemlerde bulunan kişilerle ilişi kurmasını" yasakladı. Bunların yanı sıra mahkeme, Leyla Y. hariç diğer şüphelilerin 250 lira güvence miktarı yatırmasını kararlaştırdı.

Leyla 'pes' dedi

Leyla Y. hakimin verdiği 'HES çalışma alanlarına girmemesi ve HES'lere karşı eylemlerde bulunan kişilerle ilişki kurması" yasağına uymak zorunda olduğunu söyledi. Leyla Y., "Kimseye taş atmadım. Mahkemede yaşım küçük olduğu için diğerleri gibi ceza almadım. Bundan sonra eylemlere katılırsam tutuklanma ihtimalim var. Ben de verilen cezaya saygı gösterip, eylemlere katılmayacağım. Benim tek üzüntüm jandarmanın bana taş attığım yönünde iftirada bulunması oldu" dedi.

Mahkemenin genç kız hakkında verdiği karara tepki gösteren eylemcilerin avukatı Ercüment Şenol, hakimin yasada olmayan bir karar vererek suç işlediğini belirtti.


Cnn Türk