KÖY köy, kasaba kasaba dolaşarak halkın yeni anayasa ile ilgili önerilerini toplayan Yeni Anayasa Platformu (YAP), İstanbul Esenyurt Meydanı’nda anayasa çadırı kurdu. Bugüne kadar Esenyurt’taki çadırda 5 bin talebin toplandığını söyleyen YAP’ın sözcüsü Avukat Veysel Uçum “Halkın anayasası 5 temel başlıkta toplanıyor. Bu bilinç bizi memnun etti” dedi. Uçum, bundan sonraki çadırların Kadıköy ve Taksim’de kurulacağını söyledi.



Nasıl bir anayasa istersiniz?

Aralarında Prof. Dr. Yücel Sayman, Doç. Dr. Osman Can, Doç. Dr. Ferhat Kentel, Yazar Enver Sezgin, Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Şerif Bayram ve emekli diplomat Akın Özçer’in de bulunduğu YAP üyeleri, Esenyurt Kent Konseyi ile birlikte ilçe meydanındaki çadıra gelen vatandaşlara yönelttikleri ‘Nasıl bir anayasa istersiniz’ sorusunun yanıtlarını TBMM Anayasa Komisyonu’na göndermek için biriktiriyor. YAP’ın anayasa çadırlarının yaygınlaşacağını söyleyen YAP sözcüsü Avukat Veysel Uçum, “Vatandaşlar anayasa konusunda 12 Eylül referandumu sürecinde bilinçlendi. O günden sonra aldığımız taleplerde nitelik ve nicelik yüksekliği var” dedi.

YAP sözcüsü Veysel Uçum, çadır çalışmalarını kendilerinin yakından takip ettiğini belirterek, bundan sonraki çadırların Kadıköy ve Taksim’de kurulacağını ve sonuçlarında da en kısa zamanda hem TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e hem de Anayasa Komisyonu’na gönderileceğini söyledi. ERDİNÇ AKKOYUNLU

Herkes kendi sıkıntısına göre talepte bulunuyor

TOPLUMUN anayasa ile hayatı arasındaki ilişkinin farkına vardığını belirten Avkuta Veysel Uçum “İnsanlar kendiriyle ilgili kararlara katılmak istiyor. Orman köylüleri ormanların müteahitlere kiralanması ve ormana yabancılaşmaktan şikayetçi. Ada halkları ‘sular zehirleniyor bana sorulsun’ diyor. Erzurumlular ‘HES yapılmasın’ diyor. 2010’dan beri köyleri, kasabaları, kentleri dolaşıyoruz. Ana dilde eğitim konusunda Edirne’den Kars’a kadar ‘Bu niye olmasın’ deniliyor. Esenyurt’ta da güzel bir ortam vardı. Vatandaş talepleri arasında ‘Seçtiklerimiz vekillerin vekilliklerini onları beğenmezsek neden geri alamıyoruz’ sorusu çıktı” diye konuştu.



Star