DERVİŞ GENÇ İSTANBUL 
“Bak postacı geliyor, selam veriyor, herkes ona bakıyor, merak ediyor” çocuk şarkısını bilmeyen yoktur. Şarkılara ilham olan postacıların yıllar önce mahallede kime ne mektup getirdiği merak edilse de teknolojiye yenik düşen mektup yazma, tebrik kartı gönderme alışkanlıklarının kaybolmasıyla bu durum da değişti. Postacılar müjdeli haber yerine çantalarında icra tebligatı, mahkeme çağrısı, fatura, kredi kartı ekstresi taşımaya başlayınca meraklı gözlerle beklemenin yerini ‘kaçmak’ aldı. Postacılar, icra tebligatını verdiğinde ‘Zaten hayırlı bir haber getirmezsin ki. Bir gün de hayırlı bir haber getir’ şeklinde tepki almaya başladı. Bu duruma üzülen postacılar, “Önceden mahallelilerle abi-kardeş gibiydik, samimiyet vardı, müjdeli haberi bir an önce iletmenin heyecanı başkaydı. Ancak artık ağırlıklı olarak tebligat taşıyoruz. Eski aşk ve heyecanla dolaşamıyoruz.” diyor.
 
Devlet memuru oldukları için isimlerinin yazılmasını istemeyen postacılardan biri, 20 yıldır İstanbul’da görev yapıyor. Her gün yaklaşık 30 kiloluk bir çanta taşıdığını ve sokak sokak gezerek dağıtım yaptığını dile getiren postacı, artık eskisi gibi insanlara müjdeli haber verememekten şikâyetçi. En çok icra tebligatı dağıttığı zaman üzüldüğünü ifade eden yılların postacısı, yaşadığı bir olayı gözleri yaşlı anlatıyor: “Bir keresinde dağıtım yaptığım mahallede yaşayan ve maddi durumu iyi olmayan bir aileye icra tebligatı götürdüm. Kapının ziline uzun uzun bastım ancak açan olmadı. Ben de kapı açık olduğu için içeri girdim. Gördüğüm manzara beni çok üzdü. Evin hanımı ve 3 çocuk, yer sofrasında sadece kuru ekmekle karınlarını doyuruyordu. 20 yıllık meslek hayatımın en zor anı idi. Keşke imkânım olsa da icra bedelini ben ödeyebilseydim. Keşke imkânımız olsa da icra tebligatlarını yırtıp atabilsek.”
 
‘Tabana kuvvet’ diyerek her sabah başladığı işinde gönderileri adreslerine teslim eden, İstanbul’un 24 yıllık emektar bir diğer postacısı, müjdeli haber içermeyen evrak götürdükleri insanların kendilerine düşman gibi bakmasından dert yanıyor. Eskiden dağıtım yaptığı mahalledeki herkesle abi-kardeş gibi olduklarını belirten emektar postacı, şimdi durumun değiştiğini söylüyor. İcra tebligatını verdiğinde ‘Zaten hayırlı bir haber getirmezsin ki. Bir gün de hayırlı bir haber getir’ şeklinde tepki verdiklerini dile getiriyor. PTT’nin rakamlarına göre 2011 yılında Türkiye genelinde yurtiçinde 1 milyon 411 bin posta gönderisi (mektup, tebrik kartı, tebligat, koli vb.) dağıtılmış. Bunun 663 bin adedi sadece İstanbul’a ait. Ankara’da ise 139 bin adet posta gönderisi dağıtımı yapıldı. En az posta gönderimi ise 589 ile Bayburt’ta. Toplam rakamın içinde özel haberleşme amaçlı gönderilen mektup sayısının rakamları belirtilmese de posta kartı ve tebrik kartı trafiğinde yaşanan düşüş gözlerden kaçmıyor. Buna göre 2002 yılında 50 bin olan tebrik kartı sayısı 2011 yılında 6 bine geriliyor. Yine 2002 yılında 3 bin 600 olan posta kartı sayısı ise 2011’de 670’e geriliyor.