Adalet Bakanlığı, Bakanlar Kurulu’na sunduğu, ancak itirazlarla karşılaşılan 4. Yargı Paketi’ndeki bazı düzenlemeleri netleştirdi. İşkence suçlarında zamanaşımının kaldırılması, kamulaştırma bedellerinin enflasyona uyumlu olması, mahkemelerin tutukluluk halinin devamı konusunda her ay dosya üzerinden yaptığı inceleme sırasında tutuklu sanığın da görüşüne başvurması düzenlemeleri pakette kesin olarak yer alacak. Ancak 301. maddenin kaldırılması, kadınların evlenmeden önceki soyadlarını tek başına kullanmaları, kamu görevlilerinin AİHM kararları doğrultusunda soruşturulması ve şiddet kriterinin bulunduğu hallerde eylemlerin terör suçu sayılması gibi düzenlemelerle ilgili hala net karar verilemediğinden paket son Bakanlar Kurulu toplantısı gündemine getirilemedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, NTV’nin canlı yayınında, 4. Yargı Paketi’ne hangi düzenlemelerin olduğu konusunda, “AİHM’in Türkiye aleyhine verdiği ihlal kararlarını gidermeye çalışıyoruz” dedi. Ergin, tasarıda yer alacak düzenlemeleri şöyle sıraladı:

- İdari ve askeri yargıda bir dava açılırken düşük harç ödemek için talep edilen miktarın düşük gösterilmesi ve davanın bilirkişi raporundaki bedel doğrultusunda ıslah edilememesi nedeniyle yaşanan hak kayıplarının önüne geçilecek.

- Kamulaştırma davalarında mal sahibinin mağdur edilmemesi için enflasyona uyumlu ödeme için düzenleme yapılacak.

- İşkence suçlarında zamanaşımının işlemeyeceği hükmü konulacak.

- Silahların eşitliği ilkesine uygun biçimde soruşturma va dava aşamasında; savcı bir mütalaa verdiğinde, tutuklama başta olmak üzere savunmanın görüşü alınmadan karar verilmeyecek.

- Hakim her 30 günde bir tutuklama kararını gözden geçirirken şimdiki gibi dosya üzerinden karar veremeyecek. Mutlaka tutuklu ve avukatı ile yüz yüze görüştükten sonra karar verecek.

- AİHM’de soruşturmanın etkin yapılmadığı gerekçesiyle ihlal kararı verilen durumlarda soruşturma yeniden açılabilecek.

Darbe mevzuatı ile ilgili çalışmanın 4. Yargı Paketi içinde olmadığını belirten Ergin, vicdani ret hakkı ile ilgili olarak da, “Orduda profesyonelleşme belli bir aşamaya geldiktan sonra konuşulabilir. Ama bu paketin içinde yok” dedi.

İtiraz edilenler

AİHM kararı doğrultusunda, kadınlara sadece evlenmeden önceki soyadlarını taşıma hakkının verilmesi, öldürme ve yaralama suçlarında kamu görevlilerinin izin alınmadan sorşuturulabilmesi, terör örgütü üesi olmamakla birlikte örgüt adına faaliyet gösterme ve örgütün amacının propagandası suçlarının yarattığı sıkıntıyı gidermek için terur suçlarına “şiddet” kriterinin getirilmesi ve Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinden dava açılmasının Adalet Bakanlığı’nın iznine bağlı olmaktan çıkarılması ile ilgili düzenlemelerin pakette yer alıp almayacağı ise henüz netleşmedi. Bu yüzden de beklentilerin aksine paket Pazartesi günü yapılan yılın son Bakanlar Kurulu toplantısının gündemine alınmadı.


Kemal Göktaş/VATAN