Kullanıcısı sayısı her geçen gün büyük bir hızla artan Twitter’da miniref_2010 kullanıcı adıyla bir hesap oluşturan Türkler, referandum oylamasını sosyal medyaya taşıdı ve Twitter kullanıcılarına “Oyunuzu kaça satarsınız?” diye sordu. 31 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında 691 kişinin katıldığı ankete göre ‘Hayır’cıların oylarını ‘Evet’ olarak değiştirmek için istedikleri bedel 6.355 Euro... Evet oyu verenler ise oylarını ‘Hayır’ olarak değiştirmek için 4 bin 590 Euro istiyor.

HAYIR YÜZDE 56’YLA ÖNDE
Yani ‘Hayır’cıların oyunu değiştirmek için istedikleri bedel ‘Evet’çilerden neredeyse 2 bin Euro daha fazla oluyor... Kararsızlarda ise “5.037 Euro’yu kim verirse onun tarafına geçerim” görüşü hâkim... Evet-Hayır-Kararsız ayrımı yapılmadığında ise istenen ortalama rakam 5.679 Euro olarak çıkıyor. Anketi yapan isim Zorluhan Zorlu... Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Mühendisliği mezunu olan Zorlu’nun kariyerinde Amerika’da, Washingtonpost ve Nielsen şirketlerinde yöneticilik var. Zorlu’nun gerçekleştirdiği anketin sonucunda Evet-Hayır-Kararsız oranı da göze çarpıyor. Twitter kullanıcılarının verdiği cevaplara göre ‘Hayır’ oyları yüzde 56 ile daha önde. ‘Evet’ diyenlerin oranı yüzde 40 olurken, ‘Kararsız’ların oranı ise yüzde 4’de kalıyor. Anket sonuçlarının açıklandığı miniref2010. tumblr.com adresinde yayınlanan sonuçlarda bir başka ilgi çekici nokta da eğitim düzeyi yükseldikçe oy için istenen bedel artış gösteriyor. 2009 sonu itibarıyla kişi başına düşen milli gelirin 12 bin 800 TL (6800 Euro) olduğu Türkiye’de en pahalı oylar yüksek lisans ve doktora sahipleri tarafından satılıyor. Eğitim düzeyi ilkokula indiğinde ise istenen bedel azalıyor...



SIRADAKİ ANKET ANAYASADA TARTIŞMALI MADDELERLE İLGİLİ
Bu anket bitti ama miniref_2010 bundan sonraki anket için de çalışmalara başladı. Zorluhan Zorlu “Bir sonraki ankette Anayasa paketi konusunda çok tartışılan 3 maddeyle ilgili çok enteresan bir soru hazırladık” diyor. ‘Oyunuzu kaça satarsınız’ anketinde katılan Twitter kullanıcılarının yaşadıkları iller ise şöyle: “İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Eskişehir, Sakarya, Kütahya, Diyarbakır, Rize, Afyon, Trabzon, Balıkesir, Konya, Denizli, Tekirdağ, Samsun ve Urfa.”



GAZETE HABERTÜRK - AYŞEGÜL AKYARLI GÜVEN