Amerikan perakende devi Wal-Mart'ın kıdemli sözcüsü öz geçmişindeki 20 senelik yalanın ardından işinden istifa etti. David Tovar Delaware Üniversitesi'nden mezun olduğunu söylemişti, ancak Bloomberg'in haberine göre hiçbir diploma almadığı ortaya çıkmıştı. Tovar'ın yalanı, terfi alacağı sırada yapılan güvenlik kontrolüyle ortaya çıktı.

The Wall Street Journal gazetesinin Türkiye edisyonunda yayınlanan habere göre, Tovar'ın başından geçen olay yeni değil. Tovar genellikle yıllar sonra öz geçmişlerindeki bir utanç verici yalanı yakalanan iş ve eğitim dünyasının önde gelen isimlerinin sonuncusu. İşe alınacak olan kişilerin geçmişlerini kontrol eden HireRight'ın operasyon müdür yardımcısı Catherine Aldrich yaptıkları taramalardaki yalanların yüzde 35'inin üniversite eğitimiyle ilgili olduğunu belirtti. Aldrich, "Bir insanın en başta eğitimleriyle ilgili bir bilgiyi çarpıtıp sonra kariyerleri boyunca bu yalanla devam etmeleri sık yaşanan bir durum," ifadesini kullandı.

Tabi ki yalan söyleyenler sadece üst düzey kişiler değil. HireRight adlı şirkete başvurarak, çalışanlarının CV’lerinde yalan söyleyip söylemediği belirlenebiliyor. Son yapılan bir araştırmaya göre, HireRight’a başvuran işverenlerin yüzde 88'i, adayların başvuru ve öz geçmişlerinde bir yalanla karşılaştıklarını belirtiyor.

İşte özellikle akılda kalan 5 yalancı yönetici: 


1.Scott Thompson, Yahoo

Yahoo'nun eski CEO'su Scott Thompson Massachusetts merkezli Stonehill College'dan hem bilgisayar mühendisliği hem de muhasebe diplomalarının olduğunu belirtmişti. Ancak Thompson'ın sadece muhasebe bölümünden mezun olduğu ortaya çıkmıştı. Ocak 2012 gibi işe başlayan Thompson bir aktivist yatırımcının yalanını ortaya çıkarması sonucu Yahoo'dan istifa etmeyi kabul etmişti.

2.Marilee Jones, MIT

MIT’de (Massachusetts Institute of Technology) 1997 ila 2007 yılları arasında kabul müdürlüğü yapan Jones, 28 yıl boyunca üç diploması olduğu yalanını söylemişti. Gerçekte ise hiç diploması bulunmuyordu. Kabul müdürlüğü yapan Jones, ironik olarak öğrencilerin başvurularında ders programı dışındaki aktivitelerinden bahsettikleri alanı kısaltmış ve bu bölüm uzun olunca “öğrencilerin saçmaladığını” belirtmişti. Okula 2007'de gelen bir ihbar sonucu Jones işinden ayrılmak zorunda kalmıştı.

3.Ronald Zarrella, Bausch&Lomb

Göz sağlığı ürünleri üreticisi Bausch & Lomb'dan yeni emekli olan CEO Ronald Zarella insanlara New York Üniversitesi'nde (NYU) MBA yaptığını açıklamıştı. NYU'da ders gören Zarella aslında hiçbir zaman diplomasını alamamıştı. Şirket bunu önemsemedi. 2002'de bu ortaya çıktığında sadece o yıl için 1.1 milyon dolarlık bonusundan olan Zarella 2008'e kadar işine devam etti.

4.George O'Leary, Notre Dame Üniversitesi

Notre Dame Üniversitesi George O'Leary'i Amerikan Futbolu takımının koçu olarak işe almıştı. O'Leary New Hampshire Üniversitesi'nde 1966 ila 1968 yılları arasında futbol oynadığını belirmişti. Orada tek bir oyun dahi oynamadığı ortaya çıkan O'Leary'nin, sadece spor salonunda birkaç ağırlık kaldırdığı ortaya çıkmıştı. Olay ortaya çıktıktan sonra O’Leary istifasını sunmuş, ancak Notre Dame Üniversitesi müdürü Kevin White, istifasını reddetmişti.

5.David Edmondson, RadioShack

Edmondson 2005 yılında RadioShack'in CEO'su oldu. Ancak hiç diplomasının olmamasına rağmen, CV’sinde 2 diploması varmış gibi göstermişti. Özgeçmişinde yalan söylediğini kabul ettikten sonra Edmondson 2006 yılında istifa etmek zorunda kaldı. Edmondson daha sonra Heartland Baptist Bible College'dan üç yıllık eğitim sonucu ilahiyat diploması aldığını iddia etmiş ancak The Fort Worth Star-Telegram okula sadece 2 dönem gittiğini ortaya çıkarmıştı.