Hakkâri’nin Çukurca ilçesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin döşediği mayının geçen 27 Mayıs’ta patlamasıyla şehit olan yedi askerin yakınları Genelkurmay binası önünde protesto gösterisi yaptı. Aileler hem mayınları yerleştiren hem de olaydan sonra ‘PKK mayını patladı’ diye açıklama yapan sorumluların görevden alınmasını istedi.

BDP’yle randevu suya düştü
Çukurca’da 27 Mayıs 2009’da infilak eden mayınla yedi asker şehit olmuştu. Resmi kaynaklar tarafından olayın ‘PKK saldırısı’ olduğu açıklanırken Başbakan Tayyip Erdoğan, demokratik açılım çerçevesinde görüşmek için 29 Mayıs gününe randevu verdiği BDP yöneticileriyle bir araya gelmekten vazgeçmişti. Ancak bir süre sonra bölgedeki komutanların gizli ses kayıtları internete düşmüş ve patlayan mayını TSK’nın döşediği iddiası gündeme gelmişti. Ailelerin başvurusu sonrasında yapılan adli soruşturma sonunda da mayının TSK’ya ait Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) yapımı bir patlayıcı olduğu ve TSK birimlerince döşendiği ortaya çıkmıştı.

Söz konusu gizli ses kayıtları göz önünde bulundurularak başlatılan adli süreçte Van Cumhuriyet Savcısı Yılmaz Kıstı tarafından bir karar metni hazırlamıştı. Söz konusu karar metninin esas aldığı Jandarma Kriminal Raporu’na göre patlayan mayının hazırlanmasında MKE tarafından 120 mm’lik MOD 209 havan mühimmatı, askeri personele ait telsiz bataryaları içerisinde bulunan şarjlı pil blokları ile benzer özellikler gösteren pillerden kullanıldığına dikkat çekilmişti. Kararda mayının ilgili komutanın emri ile güvenlik amaçlı döşendiği de vurgulanmıştı.

Yedi askerin şehit düştüğü patlama kamuoyunun gündeminde geri plana düşmüşken patlamada şehit olan askerlerin fotoğraflarını taşıyan yakınları, dün YAŞ toplantısının yapıldığı Genelkurmay Başkanlığı’nın karşısında, Dikmen Caddesi ile İnönü Bulvarı’nın kesiştiği yerde toplandı.

‘Adil yargılama’ talebi
Protestocular adına bir açıklama yapan ailelerin avukatı Hayrettin Açıkgöz, şunları söyledi: “Çukurca’da patlayan mayınlarda can veren yavrularımızın şahadetinde kusurları ortaya çıkanlar hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Müşteki vekillerinin dosyaya erişmeleri de engelleniyor. Tuğgeneral Zeki Es (Hakkâri Tugay Komutanı) ile Tümgeneral Gürbüz Kaya (Balyoz Sanığı Hakkâri Tümen Komutanı) görevlerinin başında kaldı. İlgili kurumlardan, şüphelilerin ivedilikle görevden alınmalarını talep ediyoruz. Adil bir yargılama sürecinin yaşanacağına olan inancımız gün geçtikçe azalıyor. Adaletin yerini bulmayacağı endişesini taşıyor, hukukun işletilmesini istiyoruz.”
Açıklamanın ardından, dava dosyasındaki gizlilik kararının kaldırılmasını istediklerini belirten şehit yakınları, daha sonra dağıldı. (Radikal)