Ercan ÖZTÜRK / İSTANBUL


Kadına şiddet olaylarında kaymakamlara süper yetki veren ve geçen ay yürürlüğe giren yasada olumlu sonuç....Kaymakamlara 'hakim kararını beklemeden 'koruma' vetkisi veren yasa sonrası şiddet mağduru kadınlar, kaymakamlıklara koştu. İlk verilere göre İstanbul'da üç ilçede 48 kadın anında korumaya alındı. Kaymakamlar kararı 1 saat en geç 1 günlük araştırmayla verebiliyor. İşte yasanın üç ilçedeki 25 günlük sonucu...


- NEREDEYSE GÜNDE 1 KORUMA:
Beylikdüzü Kaymakamı Mesut Demirkol, 'Kadın bize müracaat ediyor. Polis araştırıyor, doğruysa anında
koruma veriyoruz. Gerekirse erkeği de evden uzaklaştırıyoruz. Beylikdüzü'nde 25 günde 20 kadına geçici koruma verdik' diye konuştu.


- ERKEĞE DE VAR:
Avcılar Kaymakamı Savaş Tuncer ise, 'Mülki amirlere hakim yetkisi verilmesi çok önemli. Bu yasayla birlikte şiddet gören kadınları koruma altına alıyoruz. Avcılar'da 18 kadına geçici koruma verdik. Sadece kadınlar değil bazı erkekler de şiddet görüyor. Onlara da koruma verebiliyoruz. Karısına şiddet uygulayan bir polisse onun silahını alabiliyoruz' dedi.


- SÜREYİ UZATMIYORUZ:
Bugüne kadar 10 kadını koruma altına aldıklarını belirten Büyükçekmece Kaymakamı Dr. İsmail Gündüz çalışmalarını şöyle anlattı: Bu yasanın yürülüğe girmesiyle birlikte emniyetle koordineli çalışıyoruz. Şiddet gördüğünü söyleyen kadınları, kısa bir araştırmanın ardından korumaya alıyoruz ve süreyi uzatmamaya özen gösteriyoruz.

PSİKOLOJİK DESTEK VE KREŞ İMKANI
- Kendisine ve çocuklarına uygun barınma yeri sağlanması.
- Geçici maddi yardım yapılması.
- Psikolojik, meslek”, hukuk” ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti.
- Hayat” tehlikesinin bulunması durumunda geçici koruma
altına alınması.
- Gerektiğinde korunan kişinin çocuklarına kreş imkanı sağlanması




Akşam