Kentsel dönüşüm ve marka şehir projeleriyle yapı sektörünü hareketlendiren hükümet, işlemleri kısaltmak için de düğmeye bastı. Emlak ve inşaat izinleri ile yapı kullanım belgelerinin yanı sıra, vatandaşların tapu işlemlerinde de kolaylık sağlayacak yeni sistem için bu yıl ihaleye çıkılacak. 2012 sonunda tamamlanacak projeyle işlemlerin tamamı elektronik ortamda ve tek bir noktada yapılabilecek.

YOL HARİTASI HAZIR

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda sürdürülen çalışmalara ilgili kurum ve kuruluşlar da destek veriyor. Bu çerçevede yürütülen eylem planına göre, "yapı ruhsatı" başvuru süreci elektronik ortama aktarılacak. "Cins değişikliği" başvurularının ilgili Kadastro Müdürlüğüne elektronik ortamda yapılabilmesi sağlanacak. Yerel yönetimler ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arasında gerekli belge ve verilerin elektronik ortamda paylaşımına gidilecek. Ulusal Adres Veritabanının yapı ruhsat otomasyonu ile otomatik güncellenmesi sağlanacak.

ADRES VERİLERİYLE ENTEGRE EDİLECEK

Yetkililer, Türkiye Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT) kapsamında yapı ruhsatı başvuru sürecinin elektronik ortama aktarılmasıyla ilgili bir uygulama geliştirildiğini belirtirken, bu uygulamanın veri tabanının güncellenmesini sağlayacağını bildirdi. Buna paralel olarak, "yapı ruhsat" ve "yapı kullanım" izni kayıtları sisteme aktarılacak ve bu kayıtların "mülkiyet verileri" ve "adres verisi" ile entegrasyonu yapılacak.

2012 SONUNDA HAZIR

"Çevrimiçi Emlak ve İnşaat İzinleri Projesi" adıyla yürütülen eylem planı çerçevesinde bu yıl ihalenin gerçekleştirilmesi ve 2012 yılı sonundan itibaren sistemin devreye sokulması bekleniyor. Tek bir noktadan gerekli bilgi ve belgelere ulaşma kolaylığı sağlamasından dolayı tapu ve belediyelerdeki izin ve işlemler hem daha hızlı hem de daha az masrafla yapılmış olacak. Bu nedenle sistemin, inşaat firmalarıyla birlikte vatandaşların işlemlerinde büyük kolaylık sağlayacağı belirtiliyor.


Hakkı KURBAN / AKŞAM