Terör örgütünün organize ettiği sokak gösterilerinde polise taş attıkları için tutuklanan ve farklı cezalara mahkûm olan çocukların büyük kısmı, birkaç gün içinde tahliye olacak. Bazılarının da cezaları üçte iki oranında düşürülecek. Yargıtay'da bulunan onlarca dosya ise mahkemelere geri gönderilecek.

Tutuklu çocukların aileleri, atılan adımdan memnun. İki yıl önce Batman'da yaşanan sokak olaylarına karıştığı gerekçesiyle tutuklanan ve 5 yıl hapse mahkum olan 17 yaşındaki Aydın A.'nın annesi Hediye A., yasanın adaletsizliği ortadan kaldıracağını söyledi. Oğlunun Hasankeyf'e geziye gittiği ve Batman'ı gezdiği sırada olayların içinde kaldığını anlatan Hediye A., "Oğlum taş atmadığını söyledi. Ortada delil yoktu. Ama polisler 'taş atarken gördük' dedikleri için oğlumun geleceğiyle oynandı. Oğluma kavuşacağım için mutluyum." diye konuştu. 15 yaşında tutuklanan Baver K.'nin ağabeyi Fırat K. de "Kardeşime kavuşacağımdan dolayı sevinçliyim. Ancak yaşananlardan dolayı da ailecek üzgünüz. Çocuk arkadaşlarına uyup bir taş attıysa cezası bu olmamalıydı." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar ise yasanın yeterli olmamakla birlikte olumlu bir adım olduğunu dile getirerek, "Bölgeye olumlu bir şekilde yansıması olacak. Açılıma da katkı sunacak." değerlendirmesinde bulundu. Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi de yasanın büyük bir aşama olduğunu dile getirdi. Elçi, "Bu yaştaki çocuklar, eminim ki taş atmayı bir oyun olarak değerlendirmektedirler. Onun için çocukların enerjilerini sağlıklı bir şekilde harcayabilecekleri oyun alanları bir an önce bölgede hayata geçirilmelidir." şeklinde konuştu. 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ da PKK'nın çocuklar üzerindeki etkisinin azalacağını dile getirdi.






Zaman