Anayasa değişikliği paketi için 12 Eylül'de yapılacak referandum öncesi yurtdışında yaşayan seçmenlerin oy verme işlemleri dün saat 08.00'de başladı. Takvimin başlamasının ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ali Em de basın toplantısı düzenleyerek seçmen sayıları ve sürece ilişkin bilgi verdi. YSK Başkanı, seçmenlerin sadece TC kimlik numarası bulunan kimlik belgeleriyle oy kullanabileceklerini söyledi. Seçmen kimliğinin tespitinde, kimlik belgesinin TC kimlik numarasını taşıması esas olacak. YSK Başkanı, 298 sayılı yasanın 87. maddesi gereği bu durumun zorunlu olduğunu aktardı. Bu durumda oy kullanmak isteyen seçmenlerin nüfus cüzdanlarında kimlik numarası yoksa bunları değiştirmeleri gerekecek. Bununla birlikte pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi ve avukatlık kimlik belgesi gibi, kimlik numarası, soğuk damgası olan ve seçmenin kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli belgeler de sandık başında geçerli sayılacak. Ancak belediyeler, köy ve mahalle muhtarlıklarınca düzenlenen belgeler ise kullanılamayacak. Ceza infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülere cezaevi idaresince verilen belgelerle de kimlik numarası olması halinde oy kullanılabilecek. Ali Em, dün 16.00 itibarıyla 900 gurbetçi vatandaşımızın sandıklarda oy kullandığını kaydetti.

OY KULLANMAYAN 22 LİRA CEZA ÖDEYECEK

YSK'nın kararına göre referandumda oy kullanmayan seçmenlere 22 lira para cezası uygulanacak. YSK Başkanı'nın verdiği bilgiye göre 12 Eylül 2010'da yapılacak halkoylamasında 49 milyon 446 bin 269 seçmen oy kullanacak. Bu amaçla 151 bin 546 sandık kurulacak. Seçim sürecinin sağlıklı olarak işlemesi için sandıklarda 1 milyon 61 bin 137 kişi görev yapacak. Ali Em, seçmen sayısının 29 Mart 2009'daki mahalli idareler seçimindeki sayının üstüne çıktığını da açıkladı. 2009'da seçmen sayısı 48 milyon 6 bin 650 olarak belirlenmişti. Buna göre seçmen sayısı 1 milyon 439 bin 619 arttı. Sandık başına seçmen sayısı 400 ile 420 oy olarak belirlendi. YSK Başkanı, daha sonra seçmenlerin halk oylamasında karşılaşacakları oy pusulasını gösterdi. Oy pusulasına göre seçmenler, beyaz renk üzerinde "Evet", kahverengi renk üzerinde "Hayır" ibarelerinin bulunduğu iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları üzerinde tercihlerini belirtecek.

Umre, iş ya da tatil için yurtdışına çıkanlar oy kullanamayacak

DERVİŞ GENÇ İSTANBUL

-Yurtdışında yaşayan vatandaşların anayasa değişikliği referandumu için oy verme işlemleri dün başladı. Ancak bundan sadece yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olan vatandaşlar yararlanabilecek. Bunun dışında kalan ve referandum günü yurtdışında olacak işadamı ve tatilciler oy kullanamayacak. Ramazan ayı nedeniyle kutsal beldelere giden umreciler de referandum tarihine kadar dönüş yapmazsa oy veremeyecek. YSK, yurtdışında yaşayan vatandaşların anayasa değişikliği referandumu için oy kullanma işlemleriyle ilgili 10 Nisan 2010 tarihinde bir genelge yayımlamıştı. Genelgeyle, gurbetçi seçmen için "yurtdışı seçmenlik sıfatının tayininde seçmen kütüğünün esas alınacağı" şartı getirildi. Ancak bundan kamuoyu yeteri kadar bilgi sahibi olamadı. İlanlarda vatandaşlardan, 13 günlük kısa sürede en yakın dış temsilciliğe başvurulması ve adres beyan formunun doldurup kayıt olunması istendi.


İlk gurbetçinin oyu 'evet' oldu

-Anayasa değişikliği için gümrük kapılarında oy kullanma işlemi başladı. Atatürk Havalimanı'nda kullanılan ilk oy ise 'evet' oldu. İş görüşmesi yapmak üzere Endonezya'dan gelen elektrik-elektronik mühendisi Demir Timurtaş, basın mensuplarının önünde ilk oyu sandığa attı. Timurtaş, "Statükoya karşı, ülkenin önünün açılması" düşüncesiyle 'evet' oyu kullandığını söyledi. "Referandumdan 'evet' çıkacağına inanıyorum." diyen Timurtaş, "Türkiye sıkıntılı bir dönemden geçiyor ve süreci tıkamak isteyenler olduğunu düşünüyorum. Onun aşılması için değişikliğin kabulü yönünde oy kullandım." ifadelerini kullandı. Oy verme işleminin ilk gününde YSK'nın bilgisayar sisteminde meydana gelen sorun nedeniyle, yurtdışından gelen ve yurtdışına giden kimi vatandaşlar oy kullanamadı. Sandıklar önünde sıraya girerek bekleyen seçmenlerden bazıları, uçağını kaçırma endişesiyle oy veremeden ayrılmak zorunda kaldı. Oy verme işlemi 12 Eylül'e kadar devam edecek.

Kadın seçmen sayısı erkeklerden fazla çıktı

-YSK'nın yaptığı çalışmaya göre yurtiçindeki kadın seçmen sayısının erkeklerden daha fazla olduğu ortaya çıktı. Yurtdışına kayıtlı seçmenler arasında ise erkekler, kadınları geçti. YSK Başkanı Ali Em, yurtiçinde 49 milyon 446 bin 269 seçmenin oy kullanacağını ve seçmenlerden 25 milyon 60 bin 948'inin kadın olduğunu açıkladı. Erkek seçmen sayısı ise 24 milyon 385 bin 321 olarak belirlendi. Aradaki fark 675 bin 627 olarak ortaya çıktı. Yurtdışındaki seçmen sayısının toplamı ise 2 milyon 556 bin 335 olarak tespit edildi. Buna göre yurtdışı erkek seçmen sayısı 1 milyon 351 bin 83, yurtdışı kadın seçmen sayısı ise 1 milyon 204 bin 501.




Zaman