Türkiye'nin Kafkaslara açılan Sarp Sınır Kapısı'nda, 31 Mayıs 2011 tarihinde Türkiye ve Gürcistan hükümetleri arasında, iki ülke arasında kimlikle geçiş için imzalanan protokol, bugün gece yarısı yürürlüğe girdi.
 
Uygulama nedeniyle Sarp Sınır Kapısı girişinde, Hopa Kaymakamlığı tarafından kimlikle geçiş için irtibat bürosu oluşturuldu. Burada kimliklerini ibraz eden vatandaşlar, 1 lira karşılığında aldığı formu doldurarak Gürcistan'a geçmeye başladı. Uygulamanın ilk gününde, özellikle sınır kapısına yakın köylerde yaşayan Türk ve Gürcistan vatandaşı genç yaşlı, kadın erkek yüzlerce kişi, sabahın erken saatlerinden itibaren karşılıklı geçiş için kapıya geldi. Yaşanan yoğunluk ve izdiham nedeniyle kapıda uzun kuyruklar oluştu. Uygulamanın başladığı ilk 12 saatte bine yakın kişinin karşılıklı geçiş yaptığı öğrenildi.
 
Özellikle Türkiye tarafından yoğun ilgi olduğu gözlenirken, daha önce pasaportla geçen vatandaşlar 15 TL ücret öderken şimdi bir TL ödeyerek Gürcistan'a geçiş yapabilecekler. Kimlikle geçen vatandaşlar 90 gün süre ile Gürcistan'da kalabilecekler, aynı şekilde Türkiye'ye gelen vatandaşlar da aynı şekilde kalabilecekler. Araç sahibi olanlar, araçlarıyla beraber Sarp kara hudut kapısından geçiş yapabilecekler. Uygulama, halk tarafından ilgi çekerken, vatandaşlar aileleri ile geçiş yapmaya başladı. 80 yaşındaki Sabahat Şahin isimli yaşlı vatandaş, kimlikle geçiş yapanlar arasında yer aldı.
 
KİMLİKLER GEÇİŞLERDE 90 GÜN KALINABİLECEK

Kimlikle geçiş yapanlar, 90 gün boyunca geçiş yaptığı ülkede kalabilecek. İki ülke vatandaşlarının kimlik kartlarıyla seyahatleri, yalnızca Türkiye ile Gürcistan arasında mümkün olacak ve üçüncü ülkelere seyahatler için geçerli pasaportlar kullanılacak. 90 günden fazla ikamet etmek isteyenler ile turistik amacın dışında seyahat edecek olanlar ise pasaport kullanmakla yükümlü olacak.
 




(CİHAN)