UTKU BOLULU İzmir DHA

İzmir Büyükşehir Belediyesi 1 Haziran 2009’dan geçerli olmak üzere ulaşım tarifesine yüzde 11 ile 50 arasında zam yaptı. Tam bilet 1.35 TL’den 1.50 TL’ye, indirimli tarife 0.67 TL’den 0.90 TL’ye çıktı. Birlikte Başaracağız Platformu yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı. İzmir 2. idare Mahkemesi toplu ulaşıma yapılan zam oranının, yeniden değerleme ve enflasyon oranlarını aştığını tespit etti. Bu nedenle yürütmeyi durdurdu. Büyükşehir Belediyesi Aralık 2009’da sadece 1 günlüğüne eski tarifeye döndü. Daha sonra ise yeni bir tarifeyi yürürlüğe soktu. Buna göre tam 1.50 TL’den 1.55 TL’ye yükseldi. İndirimli tarifede ise 0. 90TL’den 0.85’e düştü.

İzmir 2. İdare Mahkemesi yürütmesini durdurduğu zamları geçen hafta iptal etti. Mahkeme, dava konusu zam kararının hukuka, hakaniyete, külfetlerin adil dağıtılması ilkesine ve kamu yararına aykırı olduğuna kanaat getirdi. Bu kararın gerekçesinde ise enflasyon oranlarının aşılması, yıllara ait zam oranları ile toplu taşımacılığın kamu hizmeti özelliğinin gözönünde tutulmamasını gösterdi.

Mahkemenin kararı ve davayı açan Birlikte Başaracağız Platformu’nun avukatı Arif Ali Cangı’nın farkların Kentkartlara geri ödeme talebinden sonra gözler Büyükşehir Belediyesi’ne çevrildi. Mahkeme kararının ise henüz Büyükşehir Belediyesi’ne ulaşmadığı belirtildi.