Ardından Bakanlar Kurulu toplantısında gelişmeleri değerlendirdi. Toplantının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Olayda bir kasıt kesinlikle söz konusu değildir." dedi. Arınç, zafiyetin söz konusu olup olamayacağının ise incelendiğini kaydetti. Arınç, hükümetin sorumlu olduğunu ifade ederek, "Bunlardan bir tanesi esasen kanunlarla da hüküm altına alınan tazminat ödenmesidir. Bu, derhal birkaç gün içinde gerçekleştirilecektir. Onun dışında ayrıca özel bazı imkânlarla ölenlerimizin en yakınlarına, ailelerine, onların gözyaşlarını dindirmese bile en azından kucaklaşmamıza vesile olabilecek adımlar da atılacaktır." diye konuştu.
 
Genelkurmay Başkanı Org. Özel, Erdoğan ile yapacağı haftalık olağan görüşme için Başbakanlık Merkez Bina'ya saat 13.45'te geldi. Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede Özel'in, Uludere olayına ilişkin ilk elden bilgi verdiği öğrenildi. İnsansız hava araçlarının kaydettiği 4 saatlik görüntünün önemli bölümlerini izlettiği de belirtildi. Başbakanlık Yeni Bina'da gerçekleştirilen yeni yılın ilk Bakanlar Kurulu toplantısının gündeminde de Uludere olayı vardı. Yaklaşık 6 buçuk saat süren görüşmenin ardından Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, basın toplantısı düzenledi.
 
Olayın bütün yönleriyle etraflıca ele alındığını söyleyen Arınç, "En yakınlarımızı kaybetmiş bir haletiruhiye içindeyiz." dedi ve şunları kaydetti: "Ancak bilelim ki olayın yaşandığı yer sınır ötesi harekâtın yapıldığı bölgedir. Birden fazla haber kaynağı sızma olduğu, katırlarda silah olabileceği istihbaratını vermiştir. Bu istihbarat, farklı kaynaklardan teyit edilmiştir. İnsansız hava araçları ile takip edilmiş, Buradaki hareketliliğe yönelik olarak öncelikle işaret fişekleri atılmış, daha sonra top atışı yapılmıştır. Grup hareketlerine devam etmesi üzerine bombalama yapılmıştır. Buradaki bütün bulgular, bir operasyon yapılmasını gerektirecek bulgular gibi görünüyor."
 
Arınç, yaptıkları inceleme sonucu kesin olarak olayda bir kasıt bulunmadığı sonucuna vardıklarını belirtti. Bu aşamada en acımasız yargının, bunun kasıtlı bir bombalama olduğunu söylemek olduğunu savundu. "Kasıt olmasa bile bir ihmalin olup olmadığı konusunda incelemeler devam etmektedir." diye ekledi. Hükümet Sözcüsü, olayda, son dönemde başarılı olarak devam eden terörle mücadele sürecinin baltalanması için bir tuzak olup olmadığı sorusuyla da karşılaştı. Buna karşılık, böyle bir ihtimalin üzerinde durulduğu ve incelemelerin devam ettiği cevabını verdi. Bülent Arınç, şu aşamada resmi olarak özür dilemeyi gerektirecek bir durum olmadığını da ifade etti. Ancak çıkacak sonuca göre gerekirse özür de dilenebileceğini, özrü aşan bir kucaklaşma içerisine de girilebileceğini söyledi.
 
HELİKOPTER, GÜVENLİK SEBEBİYLE TAHSİS EDİLEMEDİ 
Bülent Arınç'a, önceki gün Uludere'ye giden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun helikopter talebinin kabul edilmediği iddiaları da soruldu. Arınç, iddiaları yalanlarken şunları söyledi: "İçişleri Bakanı'mız kendilerine, 'Helikopterlerimiz müsaitse tahsis edelim' cevabını vermiştir. Ancak bizim iki türlü helikopterlerimiz var. Diyarbakır'da polis helikopterleri, Van'da da jandarma helikopterleri var, 1-2 tane. Onlar da güvenlik amaçlı kullanılıyor. Kendilerinin o gün Van'dan hareket edeceği bilgisi verilmiş. Durum jandarmaya soruldu. Ancak onlar, 'Bize lazım, güvenlik amaçlı ihtiyacımız olabilir.' cevabını verdi. Bakan'ımız geç saatlerde Sayın Akif Hamzaçebi'yi arayarak bilgilendirdi. O da 15-20 dakika sonra tekrar arayarak durumu Sayın Kılıçdaroğlu'na ilettiğini, onun da makul karşıladığını aktardı. Yani sadece güvenlik hizmetleri nedeniyle tahsis edilememiş, kendileri de bunu anlayışla karşılamıştır."
 
Bu arda toplantıda intibak düzenlemesi kabul edilip imzalandı. Memurlara toplu sözleşme hakkı tanıyan yasa tasarısı da onaylandı.