TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Uludere Alt Komisyonu üyeleri, dün Şırnak'a giderek olayda yaşamını yitirenlerin aileleriyle görüştü. Milletvekilleri, mağdurlardan Nadir Alma'nın babası Sadık Alma'nın Gülyazı köyündeki evinde acılı ailelerle bir araya gelirken, Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, "Bu olay her ne kadar gece karanlığında olsa da hedefimiz olayın aydınlanmasıdır." dedi. Taleplerini yazılı olarak komisyona sunan aileler ise vahim olayın failleri tespit edilinceye kadar tazminat talebinde bulunmayacaklarını belirtti. 


Uludere komisyonu, elverişsiz hava şartları sebebiyle ziyareti ertelemişti. Dün bölgeye giden heyette TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Alt Komisyon Başkanı AK Partili İhsan Şener ve alt komisyon üyesi milletvekilleri Mehmet Kerim Yıldız, Hamza Dağ, Abdurrahim Akdağ, Gülşen Orhan, Levent Gök, Malik Ejder Özdemir, Atilla Kaya ve Ertuğrul Kürkçü ile Mülkiye Başmüfettişi Hilmi Dülger yer aldı. Heyet, helikopterle Diyarbakır'dan Uludere ilçesine bağlı Gülyazı Tugay Komutanlığı'na gitti. Ardından Yaşamını yitiren Nadir Alma'nın babası Sadık Alma'nın evinde, diğer yaşamını yitirenlerin aileleriyle bir araya geldi. 

Üstün, ailelerle gerçekleştirecekleri görüşme öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, soruşturmanın 4 koldan sürdüğünü, ancak Meclis'in de bu olaya sessiz kalamayacağını vurguladı. Adalete yardımcı olmak amacıyla bu komisyonun kurulduğunu anlattı. Açıklamanın ardından komisyon üyeleri, olayda yaşamını yitirenlerin aileleriyle basına kapalı görüştü. Bu görüşmenin ardından bir kez daha konuşan Üstün, olayın karanlıkta kalmayacağını vurguladı ve ekledi: "50 yıl önceki bir olay bile aydınlatılıyorken 50 gün önce olan bu olay da ortaya çıkarılacak, aydınlanacaktır. Elbette gidenler geri gelmeyecek. Ancak insanların vicdanının rahat olması, akıllarda soru işareti kalmaması, kardeşliğin, barışın tesisi ve birlikte yaşamın ortaya konması için bu sorulara cevap arıyoruz. Bu olayın aydınlanması için uğraşıyoruz." ifadelerini kullandı. 

YAŞAMINI YİTİRENLERİN AİLELERİ: SORUMLULAR BULUNANA KADAR TAZMİNATI ALMAYACAĞIZ 

Acılı aileler de görüşmede olaya ilişkin 2 sayfada topladıkları 8 maddeden oluşan taleplerini yazılı olarak Üstün'e sundu. Olayın sorumlularının bulunması istenerek, "Bu vahim olayın failleri tespit edilip cezalandırılıncaya kadar devletten hiçbir tazminat talebinde bulunmayacağımızı, yapılmış ve yapılacak bütün maddi tazminat taleplerini reddedeceğimizi bilmenizi isteriz. Faillerin tespit edilip bunların adli makamların önüne çıkarılmasını istiyoruz." denildi. 

Komisyon üyeleri, olayda hayatını kaybeden 34 vatandaşın mezarını da ziyaret etti. Burada dualar okundu. Heyet, Kaymakam Naif Yavuz'a da ziyarette bulundu. Heyetin çalışmaları bugün Şırnak'ta sürecek. Askerî yetkililer dinlenilecek. Daha sonra Ankara'ya dönecek komisyon üyeleri, incelemelerine ilişkin bir rapor hazırlayacak. Uludere olayı, 29 Aralık gecesi gerçekleşmişti. Kaçakçılık yapan grup, terörist zannedilerek F-16'lar tarafından vurulmuştu. Olaya ilişkin adli ve idari soruşturma sürüyor. Hükümet, olayda hayatını kaybedenler için ailelere 123 bin lira tazminat ödeneceğini açıklamıştı.