Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı. Şahin kadına karşı şiddet, çocukların istismarı, engellilere sağlanacak haklar ve eşcinsel evlilikleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. 

Şahin'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

- Ayşe Paşalı olayında bize "4320 bize yetmiyor" denildi. Sonra bu süreci başlattık. Kadın örgütlerinin de katıldığı 6 aylık bir mutfak çalışmasından sonra 8 Mart'ta kanun çıktı. Kimse mazeret üretmesin, görevini yapsın" dedim, sözümün arkasındayım. Kimse mazeret üretmesin. 

- Çocuk strateji belgemizi imzaladık. Cenevre'ye Birleşmiş Milletler'e daha güçlü gidiyoruz. Çocuğun katımlımcılığını önemsiyoruz. Çocuk adalet sistemiyle ilgili, her çocuğun kendi kabiliyetine göre yetiştirilecek modelleri önemsiyoruz. Bir "Bilim Kurulu" oluşturduk. Bilimin ve aklın yol göstericiliğinde kamu vicdanını yaralayan olayları Bilim Kurulu'yla çalıştık. TCK 101, 102, 103, 104. maddelerine bakıyoruz. Çocuğa karşı istismar davalarında "Ruh sağlığı bozulmuş mudur?" testi isteniyor. Böyle bir şey olabilir mi? Belki bu sorun daha sonra çocuğun karşısına çıkacak. Raporun doğru olmadığını ve adli tıbbın böyle bir raporla zaman geçirmesini yanlış buluyoruz. Yeni öneriler var, Adalet Bakanlığı'yla çalışıyoruz.

- Bir de suça itilmiş çocuklar var, fail ve mağdurların suç unsuruna göre, yaş ve cinsiyete göre kategorize edildiği bir ombudsmanlık, arabulucuk sistemi üzerinde çalışıyoruz. Çocuğa en az zarar verecek şekilde nasıl rehabilite edebiliriz, ona çalışıyoruz. Bir ay içerisinde, en geç yeni döneme bu çalışmaları tamamlamış olacağız. 15 yaş altı çocukların davalarında biz müdahil olacağız, şimdiye kadar hakimin takdirine bağlıydı, bazı davalarda müdahil olamıyorduk. Bu yasaya eklendi. Bundan sonra hakimin insiyatifine kalmadan mağdur çocuğun haklarını korumak için müdahil olacağız.

Aynalı oda uygulaması tüm Türkiye'de olacak mı?

Sağlık Bakanlığı bunu 29 ilde, yaygınlaştıracak şekilde bire bir çalışıyor. Aynı şeyi biz kadın izleme merkezleri, çocukları aynalı odada tek bir kayıtla, binlerce deefa aynı şeyi anlattırmadan, aynı şeyi kadınlar için de başlatıyoruz. Yani amacımız kadını ve çocuğu en az zarar verecek şekilde süreçten çıkarmak ve onu koruyacak rehabilite edecek sisteme kavuşturmak...

Aynalı oda için bir takvim var mı?

Büyük bir irade var, tüm büyük merkezlerde bu işi kuracak alt yapı hızla oluşturuluyor. Hızla bu yaygınlaşacak.

Sığınma evlerinin sayısı yetersiz ne zaman hepsinde olacak ?

Benim birebir müdahalelerimle, sayıyı çoğaltıyoruz. Örneğin Urfa 'da olmaması mümkün mü ? Birebir takip ediyoruz. Belediye başkanlarımızdan bu konuda çok hassas olan var, ama bu zor bir alan, ben uzak durayım diyen belediye başkanları da var. Benim gördüğüm bu konuda duyarlı olan her konuda duyarlı oluyor. Bu işi sahiplenmeleri gerekiyor. Biz bu işin takipçiyiz, ya sahiplenecek yapacak, ya da biz bu yasayı değiştiririz ve ceza verecek sistem getiririz, yasayı değiştiririz bunu çok açık biçimde söylüyorum.

Dayakçı kocaya ne kullanılacak, kelepçe mi, buton mu, başka bir cihaz mı ?

İçişleri Bakanlığı'mızın bu konuda çalışan dairesi bizim uzmanlarla birlikte, profesyonel çalışan şirketlere gelin bize sistemi anlatın dedi. Birinde telefon sistemi, birinde el telefonu birinde cep telefonu gibi bir sistem var. Bizim de içinde olduğumuz uzmanlarla, bir ekip çalışıyoruz. Ona göre GSM şirketlerinden biz yer bildirimi alındı, tüm sunumlar alındı, karar aşamasına gelindi.

Siz gördünüz mü?

Gördüm... Hangi modele geçeceğiz, kelepçe sistemini genelde ABD kullanıyor. Adalet Bakanlığı denetimli serbestlikte uygulamaya başladı. Bizim kadın için düşündüğümüz sinyalizasyonun uygun olacağı. Zarara uğrama tehkilesinde sinyalizasyonla kolluğa hızla haber verecek sistemin uygun olacağını düşünüyoruz. Çok hızlı bir biçimde sistemleri entegre edebiliyoruz.

Alım aşamasına gelindi, en geç bir ay içinde ne şekilde sistem oluşacak belli olacak. Ben pilot çalışma yapalım dedim, sistemleri deneyelim, test edelim dedim. O çalışmalar da hızlı bir biçimde başlıyor. Bu şuna engel değil, can güvenliğinde kime geldiyse çağrı kolluk, idari amir hızlı şekilde koruma, uzaklaştırma kararları alabiliyor. Bu yasa çıktıktan sonra da uygulanmaya başladı.

Maç, kadın ve küfür

Kadın ve çocukların olduğu yerde.. Sen gidiyorsun bir erkeğin çok rahat söylediği küfürleri bir kadın olarak söylüyorsun ölçüyü nereye koyacağız. Çok istirham ediyorum, hem eleştirip hem kendimiz yaparsak bu toplum nasıl düzelecek? Biz kendi duruşumuzla maç nasıl izlenir örnek olacak durumu koyarsak her alanda etkin aktif olmalıyız. Verilen alanı hoyratça kullanmayı endişe verici buluyorum.

Mağdur erkek var mı? 
Ciddi anlamda başvurular geliyor, aile bireyleri, biz erkeği de koruyoruz. mağdur genelde kadın oluyor, fiziksel kuvvet nedeniyle onlar görünür oldu, ama psikolojik şiddet nedeniyle çok ciddi manada erkeklerden telefon geliyor. Diyorlar ki mağdurum, beni evden uzaklaşıtırıyor diyor. Ben de aile bakanıyım; erkeklerin de bakanıyım. Her bireyi değerlendirmek durumundayız, erkek mağduriyeti de görünüyor, erkek sığınma evi açacak şekilde sayıyı çıkartıyıorum, böyle bir şey varsa, onu da açarız.

Obama eşcinsel evlilik destekilyorum dedi, BDP'nin teklifi var. Siz ne diyorsunuz?

Hak hukuk arama ve insan hakları konusunda, onların hak ve hukuklarını arayacağı bir sistemi revize edilmesini düşünüyoruz. Ben aynı zamanda muhafazakar demokrat bir partinin aile bakanıyım, aile değerlerini zayıflatacak bozacak her tehlikenin kollayacak önleyecek görev de benim. Biz burada bu ikisini birbirdini ayırarak süreci yönetmemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Her ayrımcılığı reddedecek şekilde, 74 milyon birinci sınıf vatandaş ama aynı zamanda aile değerlerini de korumalıyız, bu denge için yolumuza devam edeceğiz.



Cnn Türk