Komisyon’a ulaşan vatandaşların talepleri ‘özgürlük ler’ konusunda yoğunlaştı.
 
Yazımına başlanan sivil anayasada TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun başlattığı çalışmaya vatandaş ve tüzel kişilerden gelen temel hak ve özgürlüklere ilişkin görüşler de eklenecek. Vatandaşlardan gelen talepler arasındaysa anadil eğitiminde özgürlük yanında din ve vicdan özgürlüğünün sağlanması talebinin diğer taleplere göre fazla olması dikkat çekti. Vatandaşlar ile STK ve tüzel kişiler, “başörtüsü takılmasının koşulsuz bir şekilde bireylere ve velilere bırakılmasını” talep ederken, bazı vatandaşlar “devlet gençleri evliliğe özendirmeli, mali destek vermeli, kira yardımı, eşyaların yüzde 85’i devletçe karşılanmalı” talebinde bulundu. Komisyona her parti anayasada hangi başlıkların yer alması konusunda “katalog” olarak adlandırılan önerilerini sundu.
 
AK PARTİ
 
Neslin korunması, ifade din ve vicdan hürriyeti
 
DİN ve vicdan özgürlüğü, yaşam hakkı, insan onuru yanında neslin korunmasının bu bölümde olmasını önere AK Parti’nin sunduğu katalogda istenen bazı unsurlar şöyle: İnsan onuru ve yaşama hakkı, kişi hürriyeti ve güvenliği, haberleşme hürriyeti, yerleşme ve seyahat hürriyeti, din ve inanç hürriyeti, düşünce vicdan ve kanaat hürriyeti, ifade ve sanat hürriyeti, vatandaşlık, siyasi faaliyette bulunma hakları, vatan hizmeti, ailenin ve neslin korunması, temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması ve durdurulması.
 
CHP
 
Laiklik tanımında ısrarcı eşitlik ayrıca tanımlansın
 
CHP diğer partilerden farklı olarak temel hak ve özgürlüklere bir gerekçe yazılmasını ve bu gerekçede laikliğin tanımının yapılmasını istedi. CHP’nin sunduğu ‘katalog’ öneriler arasında ise laiklik ilkesinin belirleyiciolmasındaki ısrarı dikkat çekti. CHP temel hak ve özgürlükler içinde din ve vicdan hürriyeti, özel hayatın dokunulmazlığı, temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılmasındaki kamu düzeni kavramının sınırlarının iyi çizilmesini istedi. Yine CHP, kişi hak ve özgürlükleri sayılırken eşitliğin ayrıca düzenlenmesini önerdi.
 
BDP
 
Anadilde eğitim, kimlik ve doğanın korunması 

BDP ise temel hak ve özgürlükler içinde insanının varlığının ve bütünlüğünün korunması, kişi güvenliği, ceza hukuku güvencesi, kişisel verilerin korunması, vicdani ret, dernek kurma hakkı, mülkiyet ve miras hakkı, vatandaşlık hakkı, kültürel kimlik ve anadili kullanma hakkı, yeterli besin ve suya ulaşma hakkı, sanat ve bilimde öncelik, doğanın korunması gibi hükümlerin olmasını talep etti. BDP yine evlilik hakkı kavramının yer almasını istedi. Bu talep eşcinsellere evlilik yolunun açılması olarak algılandı.
 


Samanyoluhaber