Zeytinlikleri koruma alanından çıkarıp madencilik ve enerji yatırımlarına açacak kanun tasarısına karşı açılan kampanyada 68 bin imza toplandı. Zeytinlikleri maden ve enerji yatırımlarına açan, halen var olan zeytinliklerin yaklaşık yüzde 60’ını zeytinlik olmaktan çıkaran değişiklik önerisi TBMM ’de komisyon görüşmesi aşamasında.
 
Bianet’ten Nilay Vardar’ın haberine göre 8 Temmuz’da yapılan Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda AKP Balıkesir milletvekili Cemal Öztaylan dahil muhalefet milletvekilleri ve zeytin üreticileri yasanın zeytini bitireceğini söyledi. Yasayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TOBB Türkiye Madencilik Meclisi Başkanı İsmet Kasapoğlu desteklediği belirtildi.
 
Komisyon toplantısında konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert ise yasanın Mersin Akkuyu’daki nükleer enerji santralı için gerekli olduğunu belirtti. Sert,
“Bu sahanın 3 kilometre çevresinde farklı noktalarda birisi yaklaşık 23 hektarlık, birisi 2.7 hektarlık olmak üzere, biri de 10 hektarlık alana dağılmış vaziyette zeytinlikler olarak özel şahıslara ait zeytinlikler var ve bizim 2016’da planımız burası için inşaat ruhsatının alınması. Eğer bu kanun bu şekilde kalırsa inşaat ruhsatının alınması ciddi anlamda tehlikeye girecek, yani o zeytinliklerden dolayı 20 milyar dolarlık bir nükleer enerji santralinin inşaat ruhsatının alınamaması gibi ciddi bir riskle karşılaşacağız” dedi.

SOMA’YA İKİNCİ TERMİK SANTRAL: KOLİN İÇİN ACELE KAMULAŞTIRMA

Haberde “Sert, ayrıca Soma’da açılmak istenen termik santrali de örnek göstererek ÇED raporu olumlu kararı alınmış olan bu santralin de Zeytincilik Kanunu’ndaki hüküm nedeniyle yapamadıklarını söyledi. Bu konuyla ilgili açıklama yapan Greenpeace, daha yasa çıkmadan Soma’daki bu zeytinliklerin Soma Kolin Termik Santrali’nin yapımı için acele kamulaştırıldığını belirtti” denildi.
 
Soma’da 301 ölümlü maden kazasının ardından kömür madenlerinin güvenliği tartışma konusu olurken, hükümetin bölgede maden sahalarını daha da genişletme ve bölgeye ikinci bir termik santral yapma hazırlıkları gündeme gelmişti. radikal.com.tr