Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de, göçüğün olduğu alana ulaşıldığını bildirdi.

Bakan Dinçer, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Yeni Servis Kuyusu alanında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en profesyonel kurtarma ekiplerinin görev yaptığını söyledi.

Kurtarmaya yönelik 400 kişinin ellerinden gelen çalışmayı ortaya koyduğunu vurgulayan Dinçer, "Göçüğün olduğu bölgeye ulaşıldı. Havalandırma temin edildi. Sabahleyin ilk kazma vuruldu, Göçüğün temizlenmesine başlandı. Her türlü çabayı sarf ediyoruz. Sükunet tavsiye ediyoruz. Dün, saat 13.28'de grizu patlaması oldu. Onun dışında patlama yok. Henüz göçüğün büyüklüğü konusunda ve işçilerimize nasıl ulaşacağımız konusunda elimizde yeteri kadar bilgi yok. Her türlü çabayı sarf ediyoruz. Mümkün olduğu kadar en kısa zamanda ulaşmaya çalışacağız. Göçüğün olduğu yerdeyiz, umudumuzu koruyoruz. Çünkü metan gazının olmadığı bölümlerin olduğuna dair bilgiler var elimizde. Ümit ediyorum ki işçilerimiz o bölgededirler. Umudumuzu kaybetmeye hiç gerek yok. İnşallah korktuklarımız başımıza gelmez" dedi.

Dinçer açıklama yaptığı sırada bazı madenciler, bölgede yol sorunu olduğunu belirterek tepki gösterdiler.

Bunun üzerine Bakan Dinçer, yol problemini bildiklerini, bu konuları tekrar tekrar paylaşmaya gerek olmadığını belirterek, "Bizim bir acımız var. Hepimizin yüreği yanıyor. Bu acımız varken başka sorunları konuşmaya gerek yok. Şimdi en azından bu arkadaşlarımızı kurtardıktan sonra bu meseleleri konuşmalıyız. Şu anda sorumlu, sorunlu aramıyoruz. Tek yapmayı düşündüğümüz ve odaklandığımız konu işçilerimizi oradan çıkartmak ve ailelerini rahatlatmaktır. Diğer sorunları konuşacağımız çok vaktimiz olacak" dedi.

Gazetecinin "İhmal var mı" sorusuna da Dinçer, "Teknik düzeyde herhangi ihmal gözükmüyor. Çünkü en son ekim ayında burada çok kapsamlı denetim yapılmış. İş güvenliği konusundaki denetimlerde herhangi eksiklik görülmemiş. Bu açıdan bakıldığında burası kamu kurumu ve iş güvenliği konusunda profesyonelce çalışılan bir alandı. Bizim gördüğümüz bir şey
yok şu anda. Ancak patlama sebebiyle bir ihmal, hata var mı onu göçüğü kaldırdıktan sonra göreceğiz. Şimdiden bir şey söylemek mümkün değil" diye konuştu.

Maden ocağının yeni açıldığına yönelik iddiaların sorulduğu Bakan Dinçer, "Belki orada kavramsal bir karışıklık olabilir. Aslında galeride patlama oldu. Dolayısıyla kömür çıkarılırken patlama olmadı. Kömür ayağına giderken galeri açılıyordu, o sırada patlama oldu. Ocak yeni değil. Burada iş yapan müteahhit yeni değil, uzun yıllardır çalışan müteahhit. O açıdan bakıldığında orada herhangi sorun görmedik" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, mahsur kalan işçilerin sayısına ilişkin de şunları söyledi:

"İlk bilgilerimiz 32 olduğu yönündeydi, sonra isim isim yapılan tespitlerde 30 kişi olduğunu biliyoruz ama sürpriz bir şekilde aşağıda başka isimler var mı yahut başka insanlar var mı onu şimdi görme imkanımız yok. Ancak şu andaki tespitlerimiz 30 kişidir. Mümkün olduğunca çabuk ulaşmaya çalışıyoruz. Tabii süre uzadıkça umutlar azalır. Elimizden geleni yapıyoruz."

Bakan Yıldız sabır istedi

Bu arada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, kazanın şu anki bulgulara göre grizu patlaması olarak görüldüğünü, tam tespitlerin olay mahalline ulaşıldığında yapılacağını söyledi.

Yıldız, "Biraz daha sabırlı olmalıyız. Gece gündüz demeden arkadaşlarımıza sağlıklı şekilde ulaşabilmenin peşindeyiz. Bunun için de uğraşıyoruz. İki yol vardı, bunlardan bir tanesi yüksek basıncın etkisiyle tamamen dağıldığı için o yoldan gidemiyoruz, daha uzak yoldan gideceğiz. Gelik mevkisinden 2000-2500 metre mesafedeki göçüğün oradan girmek zorundayız" diye konuştu.

"Geçen zaman aleyhimize, farkındayız"

Bir gazetecinin, "Burasıyla patlama yerine olan uzaklığın yaklaşık 2,5 kilometre olduğu ifade ediliyor, acaba bu mesafe ne kadar sürede kat edilebilir" sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Aynen dediğiniz gibi, 2 bin metrenin üzerinde. Buradan ulaşmak zorundayız. Bunu da sağlıklı şekilde yapmak zorundayız. Kurtarma ekibindeki arkadaşlarımızı da düşünmeliyiz. Karbonmonoksit miktarı ve içerde zaman zaman yükselen metan gazı seviyesi halen yüksek. O yüzden bunu kontrollü yapmak zorundayız" dedi.

İşçilere ulaşmak ne kadar sürer?

İşçilere ulaşmanın ne kadar vakit alacağı sorusuna da Yıldız, "Bunu şimdiden söylemek zor. Her geçen zamanın işçilerimizin sağlığı için aleyhte olduğunu biliyoruz, farkındayız. Ama böyle bir kurtarma zamanına da ihtiyacımız var. Asansörle arkadaşlarımız eksi 540 koduna indiler. Orada basıncın tesiriyle hemen hemen birçok şey dağılmış durumda. O yüzden oradan çalışamayacağımızı anladık. İnşallah buradaki çalışmalarımızı hızlandırıyoruz" yanıtını verdi.

Bu arada, 30 işçinin yakınlarının 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu önündeki endişeli bekleyişi sürüyor.

Bakan Yazıcı bölgeden ayrıldı

Bu arada, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı da patlamanın meydana geldiği Karadon'da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile incelemelerde bulunarak, kurumun yetkililerinden bilgiler aldı.

Ocağın yakınında bekleyen işçilerin yakınlarına da bilgiler aktaran Yazıcı, daha sonra patlamada yaralanarak Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan 11 işçiyi ziyaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulunmasının ardından kentten ayrıldı.

Maden ocaklarındaki iş kazaları

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ocaklarında önemli iş kazaları yaşandı.

TTK Genel Müdürlüğü istatistik verilerine göre, kömür ocaklarında 1955-2009 yılları arasındaki iş kazalarında 2 bin 687 işçi öldü, 326 bin 321 işçi yaralandı.

Bu yıllarda kuruma bağlı müessese müdürlüklerinden Kozlu, Armutçuk, Amasra, Karadon ve Üzülmez kömür ocaklarında "göçük, grizu ve kömür patlaması, karbonmonoksit zehirlenmesi ile metan gazı ve karbondioksit boğulmaları" gibi kazalar oldu.

Verilere göre, Kozlu üretim bölgesinde 1992'de 263 madencinin hayatını kaybettiği grizu faciası, Türkiye'de en fazla can kaybı yaşanan iş kazası olarak tarihe geçti.

Aynı yıl grizunun yanı sıra diğer kazalarla 277 işçi yaşamını yitirdi, 5 bin 214 işçi de yaralandı.

Havza madenlerinde saptanabilen en eski ölümlü iş kazası 1875'de, Ahmet Ağa adlı kişinin hayatını kaybettiği kaza olarak kayıtlara geçti.

Taşkömürü kurumunda 2009'daki kazalarda 5 işçi öldü, 2 bin 657 işçi yaralandı. Kentteki özel kömür ocaklarında 2003-2009 arasında 41 işçi yaşamını yitirdi, kaçak ocaklarda da 2005-2009 arasında 22 kişi hayatını kaybetti.



Cnn Türk