Son on yılda internet ve teknoloji ciddi bir ilerleme kat etmiş, buna paralel olarak sosyal medya olumlu ya da olumsuz günümüz insanının bir çok yönden hayatının önemli bir parçası haline gelmiştir. Tabi bu durum beraberinde daha önceden rastlanılmayan bir çok hukuki yeni sorunu da sahneye taşımıştır. Bu sorunlardan biri de sıklıkla hepimizin çevremizden müşahade ettiğiği Facebook, Twitter, Instegram ve/veya mail hesaplarının başkaları tarafından çalınması, şifrelerinin değiştirilmesi ve izinsiz kullanılması hususudur.

Her ne kadar toplumda bu tarz fiillerin Türk Ceza Kanunumuz açısından da suç teşkil ettiği pek bilinmese de şikayet edilmesi ve kanıtlanması halinde hukuka aykırı bu haksız fiilleri işleyenler hakkında ciddi yaptırımlar söz konusudur.

Türk Ceza Kanunumuzun (TCK) 244 üncü maddesinin 2 inci fıkrasına göre bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişiye altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilebilmektedir.

Konumuzu ilgilendiren bir olayda bir aile şirketinde çalışan bir şahıs şirkete ait telefona bağlı internet hesabından başka bir şahsın mail hesabına girmiş ve Facebook hesabını çalarak şifresini değiştirmiş ve bu hesap üzerinden çeşitli yazışmalar yapmış ve hesap sahibi şahsın hesabına girmesine şifreyi değiştirerek engel olmuştur.

Daha sonra olay mahkeme önüne geldiğinde her ne kadar yerel mahkeme bu fiilleri işleyen şahıs hakkında beraat kararı vermişse de dosya Yargıtay önüne geldiğinde Yargıtay Microsoft şirketinden gelen cevap yazısına göre ve hesabı çalınan kişinin dosyaya sunduğu fotoğraflardan karşı tarafın şifreyi çaldığı ve hesaplara izinsiz girip şifreyi değiştirerek asıl sahibin hesaplara ulaşamamasına neden olduğunun sabit olması sebebi ile yukarıda belirtmiş olduğumuz Türk Ceza Kanunumuzun 244/2 inci maddesi uyarınca şahsın cezalandırılması gerektiğine 1 Kasım 2013 günü oybirliği ile karar vermiştir (İlgili Karar: Yargıtay 8. Ceza Dairesi E. 2012/33557 K. 2013/25987 T. 1.11.2013).

Karardan da açıkça anlaşılacağı üzere başkasının Facebook, Twitter, Instegram ve/veya Mail hesaplarını çalmak, şifresini değiştirmek, kullanmak gibi fiillerin tamamı hukukumuzca yasaklanmış olup işlenmesi halinde suç işlenmiş olunacaktır.

Özellikle gerçekleştirmiş olduğu ya da gerçekleştirmeyi planladığı bu tarz fiillerin hukuken ne anlama geldiğini ve suç teşkil edip etmediğini henüz bilmeyen ‘’Hacker’’lara ve bu tarz vakıalardan dolayı zarar görmüş/görebilecek tüm potansiyel mağdurların dikkatine sunuyoruz.