Hukukihaber olarak 2B ile ilgili geniş bir araştırma yaptık. Ayrıca sitemizde yayınlanan eski haberlerde burada mevcut. 2B ile ilgili haber, röportaj ve makalelerin hepsini burada bulabilirsiniz...


Genel Kurul'da, AK Parti'nin verdiği önerge ile hak sahiplerine doğrudan satılacak olan taşınmazların satış bedelinin rayiç bedelin yüzde 70'i olması öngörüldü. Orman özelliğini yitirmiş 2B arazisinin satış bedelini peşin ödeyen hak sahibine ise yüzde 20 indirim uygulanacak. En fazla taksit ise 5 yılda 10 eşit taksit halinde olabilecek.

Özel Röportaj: Ormanların Hukuksal Durumu ve 2/B 



2/B yasasının gündemde olduğu bu gunlerde Hukukihaber olarak Ümraniye 1. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Turan Ateş ile 'Ormanların Hukuksal Durumu ve 2/B' üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. Röportaj için bize vakit ayıran Turan Ateş Bey'e teşekkür ederiz.


Antalya Defterdarı Hidayet Mat, vatandaşların kullanmış oldukları 2B arazisi üzerindeki haklarının devam etmesi için mutlaka başvuru yapmaları gerektiğini, aksi halde kullanıcısı oldukları araziyi doğrudan satın alma hakkını kaybedeceklerini söyledi.



Kamuoyunda 2B olarak bilinen, ‘6292 Sayılı Kanun’un 26 Nisan’da yürürlüğe girmesinden sonra süreç işlemeye başladı. 25 milyarlık 2B Yasası'nda satışlara bugün başlanıyor. Hak sahipleri, 6 ay içinde başvurabilecek.


Maliye Bakanlığı, orman vasfını kaybetmiş (2B) hazine arazileri için başvuru kılavuzu yayımladı.


Rayiç bedeller ise metrekare bazında 5 lira ile 3 bin lira arasında değişiyor.


2B Yasası’nın çıkmasının ardından vatandaş için yol haritası da belirlendi. Buna göre 2B arazileri sadece mülk sahibi değil mirasçıları tarafından da satın alınabilecek. Vatandaş arazi üzerindeki yapılara ise para ödemeyecek.



2B Yasası ile devletle vatandaş arasındaki ihtilaflar çözüme kavuşacak.


Kamuoyunda ''2B Yasası'' olarak bilinen ''Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun'' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda ''2-B YASASI'' olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş hazine arazilerinin satışını öngören kanunu onayladı. Peki yasa neler getiriyor?


Meclis Genel Kurulu dün gece geç saatlere kadar çalışarak orman özelliğini yitirmiş 2B arazileriyle ilgili yasa tasarısını kabul etti.


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2B arazileriyle alakalı açıklamalarda bulundu.


Komisyonda bazı rötuşlarla kabul edilen 2-B arazilerinin Türkiye’de toplam büyüklüğü 410 bin hektara ulaşırken, Antalya 41 bin hektarla başı çekiyor.


TBMM alt komisyonunda ele alınan 2B arazileri ile ilgili tasarıya sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi. TEMA Vakfı ‘’İşgal hukukileşiyor’’ dedi.


İnşaat Mühendisleri Odası'dan yapılan açıklamada, Orman niteliğini yitiren arazilerin satışını öngören "2B yasa tasarısı" ile tarım arazilerinin ve ekosistemin zarar göreceği uyarısı yapıldı.


Orman özelliğini yitirmiş ve 2B arazisi olarak bilinen Hazine arazilerinin satışını öngören kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B arazilerinin satışıyla ilgili kanun tasarısının önümüzdeki günlerde Meclis'e sevk edileceğini ve uygulamanın 2012 yılı içinde tamamlanmış olacağını söyledi.

2B'de peşin ödeyene yüzde 20 indirim



2B arazilerinde, rayiç bedelin yüzde 70'i üzerinden bir değerleme olacağını belirten Maliye Bakanı Şimşek, peşin ödemelerde yüzde 20 indirim yapılacağını söyledi.


Çekte hapis cezasını kaldıracak düzenleme ile 2B yasası Başbakan'ın talimatıyla yeniden gözden geçiriliyor. 2B'de yüksek gelir beklenen çok katlı yapıların üzerinde olduğu arsalarla ilgili çalışma derinleştiriliyor. Kat mülkiyeti sorununun nasıl aşılacağına bakılıyor.


Arsaları yeşil alan, okul alanı, park vs gibi kamusal alan ilan edilen fakat yıllardır plan değişikliği yapılmayarak mağdur edilen, imar planı mağduru binlerce arsa sahibine Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’ndan müjdeli haber var


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2B arazilerinden elde edilecek gelirin şehirlerin yeniden yapılandırılmasında kullanılacağını belirtti.


2B arazisi üzerindeki ev sahipleri mal müdürlükleri ve defterdarlıklara bin ila 2 bin lira ödeyerek başvuracak. Satış 4 yılda 8 taksitle gerçekleşebilecek.


Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre; Şişli, Üsküdar, Sarıyer gibi çok sayıda ilçede bulunan 2-B arazilerinin satışı Hazine'nin yüzünü güldürecek. Zira, İstan-bul'daki orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışından 16,2 milyar lira gelir bekleniyor. Türkiye genelindeki beklenti ise 26 milyar lira.



Orman vasfını yitirmiş 2B arazileriyle ilgili kanunun detaylarını NTV’de anlatan AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, arazi bedelinin yüzde 10’unun peşin alınacağını ve ödemede 5 yıl vade uygulanacağını söyledi.





2B arazilerindeki mülkiyet sorununu çözeceklerini söyleyen CHP'li Hamzaçebi, ''Şehirleşmenin olduğu yerlerdeki arazileri emlak vergisi değeri üzerinden, sahibi olan vatandaşlara devredeceğiz. Orman köylülerinin yaşadığı yerlerde ise bu arazileri orman köylülerine bedelsiz olarak vereceğiz'' dedi.


Hükümet, satışlarda rayiç bedeli çok yüksek bulunca emlak vergisi değeri üzerinden yapılmasına karar verdi. İlgili bakanlıkların katılımıyla tamamlanan 2-B taslağının seçimden önce yasalaşmasıyla ilgili kaderini de bu operasyon belirleyecek.



2B arazilerine ilişkin düzenleme içeren tasarının gündeme gelmesinin ardından 2B arazilerinin kamulaştırılmasıyla değerinin 2-3 kat artması bekleniyor.


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2-B konusundaki tahsilatın öyle çok beklendiği kadar yüksek bir şey olmayacak gibi göründüğünü belirterek, ''Şu ana kadarki değer tespiti yapılan alanların bugünkü piyasa değeri 10 milyar lira falan, bunun üzerine belki bir 5-10 eklenir'' dedi.


‘Orman özelliğini yitirmiş alan’ olarak kabul edilen 2B’lerin satışıyla ilgili tasarı hazır...


Kamuoyunda büyük tepkilere neden olan orman vasfını kaybetmiş arazilerin (2B) satışına yönelik düzenleme ikinci kez Anayasa Mahkemesi’nin önüne geldi. Yüksek Mahkeme raportörü, düzenlemeyi Anayasa’ya uygun buldu.


Çanakkale merkezindeki Şekerpınar Mevkii´nden 1993 yılında tarla vasfında bir arazi satın alan ve tapusunu cebine koyarak çocuklarının geleceğini garanti altına aldığına sevinen emekli öğretmen Halil İbrahim Köktepe, 2 yıl sonra aldığı tarlanın ormanla ihtilaflı olduğunu öğrenince yıkıldı. Türk yargısına başvurup hakkını aramaya başladı, ancak durumun aleyhine sonuçlanacağı anlayan Köktepe, çareyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gitmekte buldu. 22 Temmuz tarihinde kararı açıklayan AİHM, Köktepe'nin mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar vererek taraflara anlaşması için 6 aylık süre verdi. AİHM YARGILAMASI VE DURUŞMALARINI MERAK EDENLER İÇİN BULUNMAYACAK BİR KAYNAK. DURUŞMA 2 SAATTEN FAZLA SÜRMEKTEDİR. Duruşmayı izlediğinizde Türk Hukukçularla gurur duyacaksınız...


Maliye Bakanlığı, orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerinin satışı konusundaki çalışmalarını tamamladı



Erdoğan'ın değiştirilebileceği sinyali verdiği anayasa paketindeki bazı maddeler gözden geçiriliyor. Değişikliklerdem biri orman kapsamı dışına çıkarılan 2b arazilerinin satışı olacak.



İzmir’in Tire ilçesine bağlı Dibekçiler Köyü sakinleri, kadastronun tespitine itiraz etmeyince tapularından oldu. İlçe merkezine 27 kilometre uzaklıkta bulunan 80 haneli Dibekçiler Köyü’nün yüzde 94’ü, 2007 yılındaki kadastro çalışmasıyla orman arazisi olarak belirlendi.

HUKUKİHABER