ANAYASA DEĞİŞİKLİK PAKETİ TAM METNİ ve MADDE GEREKÇELERİ
AK Parti milletvekilleri, Anayasa değişikliğine ilişkin yeni teklifi 265 imza ile TBMM Başkanlığına sundu.

Yeni anayasa paketi TBMM'ye sunuldu, madde sayısı 30 oldu.
AK Parti 256 imzayla yeni anayasa paketini TBMM'ye sundu. Yeni teklifin madde sayısı 30 oldu.

'Anayasa değişikliğinden önce AB üyeliği için referandum yapılmalı'
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Anayasa değişikliğinden önce AB üyeliği için referandum yapılması gerektiğini savundu.

'Uzlaşma yolu seçilseydi belki referanduma gerek kalmayacaktı'
367 tartışmasının mimarı Sabih Kanaoğlu CNN TÜRK'te 7/24'ün konuğuydu. Kanadoğlu, anayasa değişikliğinde önümüzdeki sürece yönelik öngörülerini anlattı, "Uzlaşma yolu seçilseydi belki referanduma gerek kalmayacaktı" dedi. Referandumda oylama tek tek yapılsa bazı düzenlemelere evet diyeceğini açıkladı.

'Mevcut Anayasayı çöpe atmak gerek'
Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Osman Can, ''Hukuku üretim zemininde siyaset yatar. Toplumdan söz ettiğimize göre bu temel de demokratik bir temeldir'' dedi.

Anayasaya 6 maddelik öneri paketi
Barış Meclisi, anayasa değişikliği ve demokratik açılım için 6 maddelik çözüm önerisi paketi yayınladı

'Birinci Cumhuriyeti bitirecekler, ikinci Cumhuriyeti getirecekler'
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Anayasa değişikliğinin, bir paket halinde referandumda kabul edilmesi halinde, ertesi gün bambaşka bir Türkiye'de uyanılacağını söyledi ve ''1. cumhuriyeti bitirecekler, ikinci cumhuriyeti getirecekler. Türkiye bu deli gömleğini giymeyecek'' dedi.

Abdullah Öcalan: Anayasada, BDP oyuna gelmesin
Abdullah Öcalan, Anayasa değişikliği ve referandum sürecini değerlendirirken, BDP'nin süreci iyi anlaması ve oyuna gelmemesi gerektiğini söyledi. Öcalan, BDP'nin Anayasa referanduma da gitse tavrını koymasını istedi.

İkinci 'velev ki' anayasa için
Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Cer Modern Sanatlar Merkezi'nin açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

AB, Anayasa paketi için uzlaşma önerdi
AVRUPA Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Fule, Anayasa Değişiklik paketini memnuniyetle karşılandığını söyledi. Avrupa Komisyonu'nun açıklamasında , "Söz konusu paketin içeriğine ilişkin ilk değerlendirmelerimize göre, teklif edilen reformlar doğru yönü işaret etmektedir" denildi.

'Yeni anayasa ile PKK siyasallaştırılacak'
MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Deniz Bölükbaşı, ''Yeni anayasa ile PKK siyasallaştırılacaktır. Bu anayasa buna izin veriyor'' dedi.

'Bu anayasa, Cumhuriyet'in ruhuna ve kuruluşuna aykırı'
Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, anayasa değişikliği çalışmalarıyla ilgili, Anayasa Mahkemesi'nin teklifi sadece şekil yönünden değil, Anayasa'da değiştirilmesi teklif edilemeyecek unsurlar yönünden de inceleyebileceğini söyledi.

Anayasa değişikliğinin felsefesi ve istikameti
"Türkiye'de anayasa değişikliği yapılması gerekli midir?" sorusuna çok az sayıda kişinin "hayır" cevabı vereceği kanaatindeyim. Bunu, siyasî parti liderlerinin ve partilerin önde gelenlerinin sözlerine, sivil toplum kuruluşlarının beyanlarına, gazetelere yansıyan kamuoyu araştırmalarının sonuçlarına dayanarak söylüyorum. Yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu veya mevcut anayasanın ciddi biçimde tadil edilmesinin lazım geldiği üzerinde yaygın bir toplumsal mutabakat var; ama, iş değişikliğin hangi istikamette olması gerektiğine gelince fikirler farklılaşıyor.

CHP'den Anayasa görüşmelerini engelleme taktiği
CHP, Çarşamba günü TBMM Anayasa Komisyonu’na gelecek olan Anayasa değişikliği teklifinin görüşülmesini engelleme taktiği olarak tüm milletvekilleriyle komisyon çalışmalarına katılacak.

‘Yargı siyasetin emrine sokulmaya çalışılıyor’
Hükümetin hazırladığı Anayasa değişikliği paketinin en tartışılan maddesi HSYK’nın yapısı oldu. Değişikliğe en sert tepkiyi gösteren HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, sorularımızı şöyle yanıtladı

Anayasa Mahkemesi, AİHM gibi çalışacak
29 maddelik değişiklik paketi gündelik hayata dair pek çok yeniliğe de neden olacak. Yüksek Mahkeme, insan hakları ihlalleri için kamuyu yargılayıp ceza verebilecek, vatandaş kamuya karşı kendisini ombudsmanla savunacak

'Sivilleşme için yeni bir Anayasa şart'
Milliyetçi Muhafazakar Oluşum Lideri Ahmet Reyiz Yılmaz, "Yeni bir Anayasa için herkes eteğindekini dökmelidir. Kolay olmayacağı açıktır fakat sivilleşme ve demokrasinin ilerleyişi için şarttır. Bu Hükümet ya da bir başka Hükümet sivilleşme adına bu adımı bir yerden başlatmak zorundadır" dedi.

'150 yıldır demokratik Anayasa yapılamadı'
AKP'nin Anayasa değişikliği teklifinin gerekçesinden: 150 yıllık Anayasa geleneği içinde, halkın katılımı ve demokratik yöntemlerle Anayasa yapılmamış olması Türkiye için büyük bir eksikliktir

MHP, anayasa değişikliğine esastan ve usulden kapalıdır
MHP, AK Parti tarafından hazırlanıp dün Meclis Başkanlığı'na teslim edilen anayasa değişikliği paketine kapıları kapattı.

Anayasa değişiklik teklifi, Komisyonunda
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa değişikliği teklifini Anayasa Komisyonu’na havale ettiğini söyledi. Şahin, teklife ilişkin incelemelerde TBMM içtüzüğüne aykırı bir husus tespit edilmediğini belirtirken, muhalefetin, ‘teklifi iade etmesi’ gerektiği yönündeki sözlerine, “İtirazları saygıyla karşılıyoruz ama içtüzük ve Anayasa çerçevesinde açıklama yaparsak daha isabetli olur” yanıtını verdi.

BDP: Dikkate alınmazsak pakete destek vermeyeceğiz
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, TBMM Başkanlığı'na sunulan anayasa değişikliği teklifiyle ilgili, "Önerilerimiz önemli ölçüde dikkate alınmazsa, AKP'nin değişiklik paketine destek vermeyeceğiz." dedi.

'Grev hakkı olmadan Anayasa değişikliğini kabul etmiyoruz'
Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Anayasa değişikliği için kamu çalışanlarını kullanılamayacağını, memurların ekonomik, sosyal ve siyasal alandaki haklarının geliştirilmesi için toplu sözleşme, grev ve siyaset hakkını içeren, gerçek anlamda sendikal haklara ihtiyaç olduğunu belirterek, “Grev ve siyaset hakkı olmadan Anayasa değişikliğini kabul etmiyoruz” dedi.

Bağımsızlardan, 'Anayasa Paketi'ne destek yok
AKP'li kurmaylar, Meclis'te 11 sandalyeye sahip bağımsız milletvekilleriyle tek görüşerek, Anayasa değişikliği teklifini sundular. Bağımsız milletvekillerinden Tayfun İçli, Harun Öztürk, Ahmet Tan, Kamer Genç açıkça Anayasa değişikliği teklifine destek vermeyeceklerini bildirdiler. Bir süre önce partisinden ihraç kararı çıkınca istifa eden Feyzi İşbaşaran, Erdoğan Yetenç, Recai Birgün, Hüseyin Pazarcı ise görüşmenin nezaket çerçevesinde geçtiğini ve teklifi inceleyeceklerini belirttiler. Bağımsız Şanlıurfa Milletvekili Seyit Eyüpoğlu'nun destek vereceği öğrenilirken, Emrehan Halıcı'nın ise yurt dışında olduğu için AKP'li kurmaylarla henüz görüşmediği kaydedildi.

'Bu Anayasa değişikliğinde sahte evrak kullanılmıştır. Bu teklif ‘yok’ hükmündedir'
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, AKP’nin, TBMM Başkanlığı’na 30 Mart'ta sunduğu Anayasa değişikliği teklifi için, peş peşe sahte listelerin ortaya çıktığını ileri sürdü. İlk listede TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile bazı Anayasa Komisyonu üyelerinin de imzası bulunduğunu, yine aynı tarihli düzeltilmiş imza listesinde ise, Şahin ve bazı Anayasa Komisyonu üyelerinin isimlerin ve imzalarının üzerinin çizildiğini, ardında da üçüncü listede ise, isimlerin düzeltildiğini iddia etti. Okay, üç ayrı listeyi de basına dağıttı. Okay, “Bu Anayasa değişikliğinde sahte evrak kullanılmıştır. Bu teklif ‘yok’ hükmündedir. Listeler değişmiştir, çizilmiş, isimler çıkarılmıştır. Milletvekillerinin haberi bile olmadan depo liste kullanılmıştır. TBMM Başkanı gereğini yapmalı” çağrısında bulundu.

'Hukuken söylenecek hiçbir şey yok. Hukuk ayaklar altına alınıyor'
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer anayasa değişikliği ile ilgili tartışmaları yakın çevresine değerlendirdi

YARSAV'dan "pakete destek vermeyin" turu
YARSAV, TBMM'de CHP, MHP ve BDP gruplarını ziyaret ederek, Meclis Başkanlığı'na sunulan Anayasa değişikliği teklifine destek vermemelerini istedi. -CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay "CHP'den hiçbir fire olmayacaktır. CHP'de fire olacak arkadaşın CHP içerisinde yeri yoktur. Çünkü CHP'nin ilkeleri bellidir" diye konuştu.

'Teklif, Anayasa Mahkemesi’ni yandaş mahkeme haline getirme girişimi'
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AKP’nin Anayasa değişikliği teklifinin, “Anayasa Mahkemesi’ni kendisine yandaş mahkeme haline getirme girişimi” olduğunu savunarak, "Eğer biz dersek ki ‘Kardeşim bu 19 üyenin 19’u da AKP zihniyetinde insanlardan oluşabilir’ yanlış bir şey mi söylemiş oluruz? ‘Bunun hiçbir güvencesi yok’ dersek yanlış bir şey mi söylemiş oluruz? Meclis’ten gelecek 3 kişiyi AKP çoğunluğu seçecek. AKP çoğunluğunun ‘Canım ayıp olur, hep AKP anlayışının arkadaşları olmasın, bak hukuku çok iyi bilen saygıdeğer falan kişiler var, aynı düşünce de değiliz ama o da Anayasa Mahkemesi’nde bulunsun’ diyerek onu da seçeceğini mi zannediyorsunuz” dedi.

Anayasa paketi, kuvvetler ayrılığı ilkesini güçlendiriyor
Yargıtay Onursal Üyesi Cevdet İlhan Günay, anayasa paketinin kuvvetler ayrılığını daha da güçlendireceğini savundu. Gerekçesini izah ederken de ilginç açıklamalar yaptı. Gerek Yargıtay gerekse Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçiminde ideolojik ve mezhepsel unsurların etkili olduğunu belirten Günay, "Görünmeyen kurallar var. Kontenjanlar çeşitli mahfillerde belirleniyor. Şimdi kurulun üye sayısı fazla olunca hükmetmek zor olacak." diye konuştu.

'Pakette 3 madde var, gerisi garnitür'
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümeti ülkeyi gerçek gündemden uzaklaştırıp Anayasa paketiyle oyalamakla suçladı. Baykal, 26 maddelik paket için, "Özü üç maddededir. Gerisi işin sosudur, garnitürüdür, gözden saklamak için oraya getirilmiş olan göstermelik maddelerdir" dedi.

Anayasa değişiklik teklifi TAM METNİ
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve bir grup milletvekili, Anayasa değişikliği teklifini TBMM Başkanlığına sundu. İşte tam metin...

'Türkiye, bir İspanyol Anayasası istiyor'
Bahçeşehir Üniversitesi Avrupa İlişkileri Bölüm Başkanı Cengiz Aktar bize Gezi İstanbul Kafe'de, "Türkiye, İspanya'nın 30 yıl önce yaşadığına benzer siyasi bir geçiş süreci yaşıyor. İspanya, geçişi nasıl yaptığı, azınlıkların uyumu, ordunun toplumdaki ağırlığının azaltılması ve sosyal özgürlüklerin artırılması gibi çok karışık konuları barışçı şekilde nasıl hâllettiği açısından bir örnektir." diye açıklıyor.

'Anayasa'nın başlangıç bölümü değişsin'
BDP, AK Parti'nin hazırladığı anayasa değişiklik teklifi ile ilgili önerilerini iletti. Öneriler arasında "Türk toplumu" ibaresi yerine "Türkiye toplumu" ibaresinin konulması, memurlara grev hakkının tanınması, parti kapatma yerine, Hazine yardımının kesilmesi bulunuyor. Seçim barajı konusunda da farklı bir öneride bulunan BDP'nin önerileri arasında, Anayasa'nın başlangıç bölümünün değiştirilmesi de var.

Anayasa paketi, AB'ye tam üyelik yolunda büyük bir adım
Genel olarak demokratik bir anayasa yapım sürecine ilişkin üç temel ilkeden bahsedebiliriz. Uzlaşma, kamuya açıklık ve makul zamanlama. Kapsamlı bir uzlaşmacı anlayış sadece belli bir kesimin bakış açısının yansıtılmasını da büyük ölçüde engeller

Kanadoğlu: Anayasa Mahkemesi iptal eder
Yargıtay Onursal Başsavcısı Kanadoğlu, AK Parti'nin Anayasa paketinin Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi durumunda iptal edileceğini söyledi.

Mustafa Sarıgül: Anayasayı biz değiştireceğiz
Türkiye Değişim Hareketi (TDH) lideri ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül dün Eskişehir’deki mitingde ‘Başbakan Sarıgül’ sloganları eşliğinde 10 bin kişiye seslendi.

16 hukuk derneği, sivil anayasa çağrısı için bir araya geldi
Anayasa değişikliği paketine bir destek de avukatlardan geldi. İstanbul Barosu'na kayıtlı avukatların oluşturduğu Hukuk Dernekleri Platformu, paketi olumlu bulduklarını açıkladı. 16 dernek adına açıklama yapan Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Bilal Çalışır, taslağı 82 Anayasası'nın tamamıyla değişmesine yönelik atılan bir adım olarak gördüklerini ifade etti.

'Anayasa paketinin içinde 100 gram domuz eti var'
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "İşsizlik ve yoksulluk devam ederken Başbakan anayasa değişikliği yapmak istiyor. Tayyip bey, CHP iktidara geldiğinde kendisinden hesap soracağından korkarak, bu değişiklikleri getiriyor" dedi. CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise Anayasa paketini içinde 100 gram domuz eti olan kıymaya benzettti.

'Dertleri; Anayasa Mahkemesi, HSYK ve parti kapatmayı zorlaştırmak'
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümete "Aytaç Durak'ı görevden alıyorsun da neden RTÜK eski Başkanı Zahid Akman'ı neden görevden almıyorsun?" diye sordu. Baykal, anayasa değişikliği paketiyle ilgili olarak da hükümete yüklendi, "Dertleri 3 maddeyle. Anayasa Mahkemesi, HSYK ve parti kapatmayı zorlaştırmak" dedi.

DEMOKRATİK BİR ANAYASA YAPILMALI
Memur-Sen, AKP’nin hazırladığı Anayasa Değişiklik Paketine ilişkin değerlendirmesini tamamladı. Memur-Sen, Anayasa Değişiklik Paketi’nde, emeklilere sendika hakkı verilmesi ve memura uygulanan sendika yasağının kaldırılmasına ilişkin maddelerin de yer almasını istedi.

'Anayasa tümden yeni bir şekilde hazırlanmalı'
AKP Ankara Milletvekili Zekai Özcan, AKP'nin Anayasa paketi konusunda uzlaşmak için çareler aradığına dikkat çekerek, "İktidar uzlaşmak için çareler arıyor görüntüsü var. Muhalefet partileri de alternatif tekliflerini ortaya koyup uzlaşılarak bir metin çıkarılabilir. Ama 26 maddeyi çok görüyorum. Yamalı bohça gibi olur. Daha az bir madde ile bu iş çözülebilir ve Anayasa tümden yeni bir şekilde hazırlanmalı diye düşünüyorum” dedi.

Kadınlardan Anayasa taslağına itiraz var
'Anayasa Kadın Platformu' AKP'nin açıkladığı Anayasa değişiklik paketinin '23 maddelik bütün' halinde referanduma sunulmasına karşı çıktı.

İmralı'dan BDP'ye anayasa talimatı
İmralı’da cezasını çeken Abdullah Öcalan, avukatları aracılığıyla BDP’ye gönderdiği son mesajda, AKP’nin anayasa taslağına da değindi.

Türkiye Barolar Birliği: Anayasa taslağı geri çekilmeli
Türkiye Barolar Birliği, AK Parti'nin hazırladığı Anayasa taslağının geri çekilmesini önerdi; "gelişmeler endişe verici" açıklamasında bulundu.

'Türkiye'ye yeni anayasa şart'
Alman Yeşiller/Birlik 90 Partisi'nin Eşbaşkanı Claudia Roth, Türkiye'de yeni bir anayasa yerine üzerinde sadece değişikliklerle yetinmeyi "geri adım" olarak değerlendirdi. Son gelişmelerle ilgili Cihan'a özel mülakat veren Roth, Türkiye'de güçlü ve demokratik bir toplum için ordunun yetkilerinin kısıtlanması gerektiğini vurguladı. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı, Almanya'nın AB üyeliği konusunda Türkiye'ye 'imtiyazlı ortaklık' önermesini de yanlış bulduğunu kaydetti. Roth'un Cihan'ın sorularına verdiği cevaplar şöyle:

CHP lideri Deniz Baykal, Anayasa paketini değerlendirdi

CHP lideri Deniz Baykal Anayasa paketiyle ilgili olarak "'Kürt açılımı' diye başlayan süreçte alt yapısının olmadığı, gözükmüş ve proje ellerinde kalmıştı. 'Ermeni açılımı'nda aynı tabloyu, fiyaskoyu yaşadık. Şimdi Anayasa değişikliğinde de aynı noktaya gelmek üzeredir, gelmektedir, gelecektir" dedi.

'ANAYASA’NIN BAŞLANGIÇ KISMI DEĞİŞTİRİLMELİ'
İnsan Hakları Derneği(İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, AKP’nin Anayasa değişikliği taslağında öngörülen Anayasa Mahkemesi’ne Cumhurbaşkanı’nın 16 üye seçmesinin “Kuvvetler Ayrılığı İlkesi’ne aykırı” olduğunu ifade ederken, HSYK’dan Adalet Bakanı ve Müsteşarının çıkartılması gerektiğini, seçim barajının da yüzde 5’e indirilmesi gerektiğini belirtti. Türkdoğan, “Anayasanın başlangıç kısmında 12 Eylül’ün ruhu yer almaktadır. 12 Eylül ruhu ile yaşamak istemiyorsak bu yönüyle de başlangıç kısmını değiştirmemiz zorunludur” dedi.

HSYK krizi derinleşiyor
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman hakkında Yargıtay Birinci Başkanlar Kurulu'na suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Adalet Bakanlığı'ndan ise yanıt gecikmedi: "Kurul üyeleri bakanlık yetkisi kullanmak istiyor."

AK Parti'li hukukçu kurmaylar yarın toplanıyor
AKP'nin hukukçu kurmayları Anayasa değişikliği üzerinde yeniden çalışmaya başlayacak. Hafta sonu taslak metne son şeklini vermek üzere biraraya gelecek kurmaylar, Anayasa turlarında kendilerine iletilen öneri ve eleştirileri masaya yatıracak.

Merkel'e Türk vekillerden mektup: Anayasa paketi endişesi

Almanya Parlamentolarındaki Türk kökenli milletvekilleri Başbakan Angela Merkel’e bir mektup gönderdi. Anayasa değişiklik paketinden duyulan endişenin ifade edildiği mektupta, "Pakette yer alan değişikliklerin büyük kısmı AB standartlarıyla örtüşmemektedir" denildi. Mektupta seçim barajının yüksekliğine de dikkat çekildi.

Anayasa değişikliği paketinde, tarım sektörü yok!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hazırlanan Anayasa değişikliği paketinde tarım sektörünün sorunlarının yer almadığına dikkat çekti.

Halk referandumda ne diyecek? Evet mi, hayır mı?
Hükümetin Anayasa değişiklik paketine ilişkin, 3 kamuoyu araştırmacısı, 'Halk referandumda ne diyecek?' sorusuna NTV’de yanıt verdi.

CHP, 6 maddelik alternatif öneri paketi hazırladı
CHP 6 maddelik alternatif öneri paketi hazırladı, paketi haftaya kamuoyuyla paylaşacak. Öneri kitapçığının adı ise ''Çağdaş Türkiye İçin Değişim."

'Ekonomik Anayasa, Türkiye için bir ihtiyaçtır'
TİSK, Anayasa Değişiklik Taslağı’na ilişkin görüş, öneri ve ilave tekliflerini AKP’ye sundu.

'AKP ve BDP'nin Anayasa değiştirmesi siyasi etiğe uygun değil'
DSHP Genel Başkanı Rahşan Ecevit AKP ve BDP’ye işaret ederek, “Bölücülüğün ve gericiliğin odağı olanların yapacağı Anayasa değişikliklerinin bu ulusa yarar sağlamayacağına inanıyoruz” dedi.

'Hükümet, HSYK üzerinde nüfuz kazanacak'
The Economist, Türkiye'de Anayasa reform tartışmalarını "Reform ya da Ölüm" başlıklı bir analizinde irdeledi. Hükümetin Anayasa reformları konusunda mücadeleye hazırlandığını belirten dergi, öneriler için "Reform hevesinde yeni bir patlama mı, laik kurumlara nihai saldırı mı? Doğrusu hangisi olursa olsun, Türkiye'nin ılımlı İslami Adalet ve Kalkınma hükümetince bu hafta önerilen Anayasa değişiklikleri, laik elitteki kendisini eleştirenler ile arasındaki gerilimleri artırdı" görüşlerini dile getirdi.

Pakete '2b' ayarı
Erdoğan'ın değiştirilebileceği sinyali verdiği anayasa paketindeki bazı maddeler gözden geçiriliyor. Değişikliklerdem biri orman kapsamı dışına çıkarılan 2b arazilerinin satışı olacak.

Cemil Çiçek: Doğru olan Özbudun taslağı
Bakan Çiçek, HSYK'nın yapısına ilişkin Özbudun taslağında yer alan hükmün şu anki AKP teklifindekinden 'daha doğru' olduğunu söyledi

ANAYASAYA AYKIRI OLMAYAN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ OLUR MU?
Anayasa değişiklik paketinin açıklanmasından sonra, olumlu olumsuz tepkiler gelmeye başladı. Anayasa değişiklik tekliflerine baştan karşı olduğunu açıklayan CHP, partilerine yapılan ziyaret sonrasında benzer görüşlerini tekrarladı. MHP ise teklif paketini inceleyip görüşlerini kamuoyuna aktaracaklarını ancak değişiklik paketinin seçimlerden sonra gündeme getirilmesi düşüncelerinde ısrarlı olduklarını söyledi. BDP ise değişiklik paketine bazı ilavelerle sıcak baktıklarını, genel anlamda olumlu bulduklarını açıkladı. Sivil toplum kuruluşları da darbe anayasasından demokratik anayasaya geçişin zaruri olduğunu, bu aşamada teklif paketinin toplumun taleplerine tam karşılık olmamakla birlikte çok önemli ve olumlu bir adım olduğu kanaatini paylaşıyorlar.
Reşat PETEK

Anayasa değişikliğinin getirdiği ikilemler
ADALET ve Kalkınma Partisi hükümeti tarafından hazırlanan Anayasa değişikliği paketi bir dizi ikilemi de Türkiye’nin önüne getirmiş bulunuyor.
Sedat ERGİN / Hürriyet

Anayasa böyle değişmez!..
1982 Anayasası'na "Hayır" oyu vermiş biri olarak, eğer önüme referandum sandığı konursa gene "Hayır" oyu vereceğimi şimdiden söylüyorum.
Hıncal ULUÇ /Sabah

Hukuk Yoluyla Darbe Anayasasını Koruma Komisyonu
Gerek parti kapatma girişimi, gerek anayasa tartışmalarında sıkça sözü edilen kurumlardan biri de 'Venedik Komisyonu' oldu.
Emre AKÖZ / Sabah

Anayasa paketi sanki aceleye getirilmiş
Türkiye’nin bir numaralı gündem maddesi haline gelen anayasa paketi, görünen o ki, daha uzun süre tartışılacak. Ama sanki bugüne kadar yapılan tartışmalar hep şekil üzerine ve siyaseten; paketin özüyle ilgilenen fazla yok.
Abbas Güçlü / Milliyet

Anayasa reformuna neden karşı çıkıyorlar? (2)
Anayasa Reformu Paketi’ne karşı çıkanlara şu soruyu yöneltmek hakkımızdır: ‘Bu reform paketinde, Türk demokrasisinde ve modernleşmesinde geriye dönüş sayılabilecek tek hüküm gösterebilir misiniz?’
Hasan Celal GÜZEL /Radikal

Paketin içinde yolculuğun sonu...
Ak Parti’nin hazırlayıp tartışmaya açtığı paketi konuşmaya devam ediyoruz. Dün on sekizinci maddeye kadar gelmiş, durmuştum. Bugün kaldığım yerden devam ediyorum.
İsmet BERKAN /Radikal

'Ama'lı demokratların anayasa sancısı
AK Parti'nin gündeme getirdiği mini sivil anayasa paketi için haklı eleştiriler var. Ben de temelde paketi yeterli bulmayanlardanım.
Bülent KORUCU /Zaman

CHP + Yüksek Yargı eşittir...
En sert itiraz 'yargıya ilişkin düzenlemeye'... HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değişmesine. İlginçtir, karşı çıkış üslubu 27 Nisan sürecini hatırlatıyor.
Mustafa ÜNAL/Zaman

Yeni anayasa değil bu; 'bürokratik oligarşi'ye tırpan...
Nihayet zurnanın zırt dediği noktaya geldik. Tüm toplum demokrasiyi sakatlayan ‘askeri vesayet rejimi’ni zayıflatmaya, ‘bürokratik oligarşi’nin gücünü sınırlamaya yönelik anayasa değişiklik
Cengiz ÇANDAR/Radikal



  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER - 2  


  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER - 1   


ANAYASA DEĞİŞİKLİK PAKETİ TAM METNİ ve MADDE GEREKÇELERİ


Anayasa değişiklik teklifi TAM METNİ


Halk referandumda ne diyecek? Evet mi, hayır mı?


Anayasa değişiklik teklifi karşılaştırmalı tablo


Anayasa paketini anlama rehberi


ANAYASA DEĞİŞİKLİK PAKETİ TAM METNİ


1982 ANAYASASI


Ergun Özbudun ve ekibinin AKP için hazırladığı yeni anayasa taslağı.